MODEL FABRİKAYA DA ADAYIZ

Erkan BAY/İmalat sanayinin dönüşümünü sağlayacak Model Fabrikalar, diğer adıyla Uygulamalı Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezlerinin ülkemizde de kurulmasına yönelik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Türkiye'de kurulacak 5 Model Fabrikası'nın, ilki Ankara 1. OSB'de kurulacak. Elazığ'da Model Fabrikaya talip oldu.

MODEL FABRİKAYA DA ADAYIZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de kurulacak 5 Model Fabrika’dan birine Elazığ’da talip oldu.

 

TÜRKİYE’DE 5 MODEL FABRİKA KURULACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik işbirliği ile yürütülen Model Fabrika Projesi’ne Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) uygulama ortağı olarak katılmasıyla Türkiye’de 5 Model Fabrika kurulacak.

 

İŞLETMELERİN VERİMİ ARTACAK

Kurulacak Model Fabrikalar ile işletmelerin veriminin ve rekabet gücünün artırması, uygulamalı öğrenme tekniklerinden faydalanmaları, teori ve pratiği birleştirmek suretiyle çalışanların kalıcı yetkinlik kazanmaları hedefleniyor. Model fabrikalar ile başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmelerinin verimliliklerine ve dijital dönüşümüne katkıda bulunulması amaçlanıyor. Fabrikalarda üretimi sağlayan temel üretim sistemlerinin bir modelinin yer aldığı bu merkezlerde kesikli veya sürekli üretim hatlarında birçok sektöre yönelik uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilebiliyor.

 

3-4 YIL İÇİNDE 5 MODEL FABRİKA KURULACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından UNDP teknik işbirliği ile 2016 yılında başlatılan Etüt Proje tamamlandı. Bu kapsamda, çeşitli ülkelerde bulanan 25 model fabrika incelenerek detaylı analizler yapıldı, aynı zamanda Türkiye imalat sanayi sektörlerine dair sosyal, ekonomik ve kurumsal faktörler değerlendirildi. Bu analizler sonucunda Türkiye’de Model Fabrika kurulma potansiyeline sahip bölgeler, iller ile öncelikli sektörler ve bu merkezlerde verilecek eğitim müfredatı belirlendi.

İLK MODEL FABRİKA’NIN ANKARA’DA KURULMASINA KARAR VERİLDİ

Türkiye’deki ilk Model Fabrikanın kurulacağı ilin belirlenmesi için üç aşamalı bir filtreleme yaklaşımı kullanıldı. Merkezin kurulacağı bölgede güçlü bir sanayi tabanı bulunması, hinterlandının kapasitesi, sanayinin yapısı ve ilin akademik performansı dikkate alındı.

 

İLK YATIRIM MALİYETİ 15 MİLYON TL

2018 yılın içinde ilk grup firmanın verimlilik ve rekabet gücünü artıracak yalın ve dijital dönüşümlerinin gerçekleşmesi hedefleniyor. Kamu ve özel sektör ortak finansmanı ile hayata geçecek merkezin ilk yatırım maliyeti 15 milyon TL olacak.

 

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ELAZIĞ’DA TALİP OLDU

Bütçe görüşmelerinde Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı,Türkiye’de kurulacak olan 5 Model Fabrika’dan birinin Elazığ’da kurulması için talepte bulundu.

Açıkkapı, ‘’Bilim ve Sanayi Bakanlığının Türkiye’de yaptığı 5 tane model fabrika var. Bir tanesi Ankara’da kurulacak. Daha ihtisaslaşmış, endüstrileşmiş 4 tane daha kurulacak. 4 fabrikanın ili şuan da belli değil. Elazığ olarak bir tanesine  talibiz.’’dedi.

TALİP OLMAMIZ İLE BU İŞ OLMUYOR

Ejder Açıkkapı,’’Talip olmamızla bu iş olmuyor, destek istememiz ile  de  olmuyor. İlgili kurumlarımız, STK’larımız Elazığ’ın potansiyelini ortaya koyacak ve destek talebimizi biraz daha belki de önemli kılacak çalışmalara ihtiyacımız var. Organize Sanayimizdeki firmalarımızın bu konudaki yaklaşımı, çünkü ileri teknoloji üretebilen ülkeler, inanılmaz ileri çıkmıştır. ‘’dedi.

 

ELAZIĞ’IN  DESTEK VERMESİ LAZIM

Model Fabrikaların 10 kat daha fazla gelir getireceğini ifaden eden Açıkkapı,’’ Dolayısıyla bu tür yatırımları takip edip, ilimize kazandırabilecek çalışmalarımı yapmamız lazım, bunun için destek gerekiyor, ilimizin firmaların destek vermesiyle bizde elimizden geleni yapacağız.”dedi.