Yüzde 30 Adil Değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranını önce yüzde 25 olarak açıklamıştı. Sendika ve kamuoyundan gelen tepkiler haklı görülmüş olacak ki bir gün sonra bu oranı 5 puan daha artırarak yüzde 30'a çıkardı.

Yüzde 30 Adil Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu rakam elbette yeterli ve enflasyonu telafi ve tolere edilecek gibi olmasa da bazı kesimlerce yeterli görülebilir.

Ancak bu hesapta bir yanlışlık var. Memur ve emeklilerin maaşlarına toptancı ve genellemeci bir mantıkla yüzde 30 zam yapılması makul değil, daha da önemlisi adil değil. Bu hesaba göre 5 bin maaş alan emeklinin maaşına 1500 TL zam gelirken 20 bin TL maaş alan bir memura 6 bin TL zam yapılıyor. 

Her iki kesim de aynı enflasyona muhatap, aynı ekmeği, aynı çayı, aynı sütü ve aynı ay çiçek yağını aynı marketten aynı fiyata alıyor. Ama emeklinin zam farkıyla 10 kg ayçiçeği alınırken çalışan memur 200 kg alıyor. 

Çalışana zam yapma düşüncesi güzel ve gerekli ancak adil olmadığı için bunun tepkisinin olumsuz olarak sandığa yansıma gibi bir karakteri var. Hükümet, “iyi zam yaptık” diye düşünür ve bunun semeresini sandıkta almayı beklerken,  emeklilerin yapılacak seçimde hışmına ve gadrına uğrayabilir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün aşırı zam artış açıklama ritüeline, emeklileri de katmasını ve özellikle 10 bin TL’nin  altında maaş alan emeklilere yüzde 30’un haricinde  kademeli olarak seyyanen zam yapıldığı açıklaması bekleniyor. 

Ülkemizde nüfusun önemli bir bölümü emeklilerden oluşuyor. EYT’den sonra bu sayıya 2.5 milyon aile daha eklenecek. Siyasete emeklilerin yön verdiği ve onların tercihi ya da tepkisi ile iktidarın kazanılacağı ya da kaybedileceği gerçeğini eminiz ki hükümet yetkilileri de biliyor ve gereğinin yapılması için hazırlıklar yapılıyordur. Emeklinin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’da…