Taze Başkan Hafize Gaye Erkan, Dünya Basınında!

Hafize Gaye Erkan, TCMB Başkanlığı'na getirildi. Türkiye'nin en genç ve ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olan Erkan dünyada ise bu alanda 23. isim oldu. Erkan'ın yeni göre dış basında da ses getirdi.

Taze Başkan Hafize Gaye Erkan, Dünya Basınında!

Dünya basını, yakından takip ettiği 14 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye'nin dış politikasının yanı sıra ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini yakından takip ediyor. Bu sebeple Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasından sonra Hafize Gaye Erkan'ın da Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olarak atanması özellikle finans basınında geniş yankı buldu.

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, Şahap Kavcıoğlu yerine Erkan'ın göreve gelmesinin "daha konvansiyonel para politikalarına dönebileceğinin sinyali olabileceğini ifade etti. Erkan'ın TCMB'nin ilk kadın başkanı olduğuna dikkati çeken Bloomberg, ayrıca ABD'de Goldman Sachs Group Inc. ve First Republic Bank'ta yöneticilik yaptığını vurguladı. Bloomberg'in haberinde First Republic Bank'ın Erkan eş CEO'luğu bıraktıktan bir yıldan uzun süre sonra battığını hatırlattı. Bloomberg, Erkan atamasıyla yatırımcıların Türkiye'nin para politikalarının normalleşeceğini düşünebileceğini belirtti.

Britanya merkezli Financial Times da Erkan'ın atanmasının "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın alışılmışın dışı ekonomi politikalarından uzaklaşabileceğinin en yeni sinyali olduğunu" belirtti. Financial Times ayrıca Şimşek ve Erkan atamalarının "yatırımcılarda temkinli bir iyimserlik oluşturduğunu" belirtti. First Republic Bank'ın ayrılıktan bir yıldan uzun süre sonra batmasına dikkat çeken Financial Times, Erkan'ın döneminin "dalgalı bittiğini" yazdı. 

The Economic Times 'Türkiye Merkez Bankası'nın başına eski Wall Street yöneticisi atandı' başlığını attı. CNBC ise 'Hafize Gaye Erkan'ın Türkiye'nin yeni merkez bankası başkanı olması, para politikasında potansiyel bir dönüm noktasına işaret ediyor' dedi. Alman Spiegel de görevlendirmeyi, "Erdoğan, ABD'li finans müdürünü merkez bankası başkanı olarak atadı" başlığı ile okurlarına duyurdu.

İngiliz haber ajansı Reuters, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de finans yönetici olan Hafize Gaye Erkan'ı Türkiye Merkez Bankası'nın başına atadı" sözlerine yer verdi. Alman gazetesi Witschafts Woche de Erkan'dan bahseden gazeteler arasında yer aldı. Haberde, Erkan'ın ABD'de yıllardır çok iyi bir kariyere sahip olduğuna dikkat çekildi. Uluslararası ajanslar Erkan'ın kariyerine ve Türkiye'nin ilk kadın TCMB başkanı olduğuna dikkat çekti.

Yunan Proto Thema 'Erdoğan, ABD bankacılık yöneticisini merkez bankası başkanı olarak atadı' başlığını atarken Kathimerini faiz politikasında bir değişikliğin beklenebileceğini yazdı.