Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Ekonomiye Değer Katanlar

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

EKONOMİYE DEĞER KATANLAR

                     

Cumartesi Günü, Saat 16.00 ila 19.00 suları arasında Elazığ Ticaret Odasının Şehrimiz Akgün Otelinde organize ettiği, “Ekonomiye Değer Katanlar!” ödül törenini büyük bir keyifle takip ettim.

24 Ocak 2020 Depremi ve onun hemen akabinde insanımızı evlerine hapseden ‘pandemi dönemi’ şehrin iktisadi ve tabii olarak sosyal hayatında da birçok sıkıntıları beraberinde getirmişti!

Her şeye rağmen Anadolu insanının sağduyusu, mütedeyyin yapısı, yardımlaşma şuuru ve günümüzde hala varlığına inandığımız, ‘Ahilik Kültürü…’ iktisadi ve sosyal sıkıntıların derinleşmesini önlemiştir.

“Ekonomiye Değer Katanlar!” ödül töreninde, Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Milletvekillerimiz Gürsel Erol ve Metin Bulut, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ

Ve bu toplantının ev sahibi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan’ı büyük bir dikkatle dinledim.

Şunu gayet iyi gözlemlemişimdir, “Cemil Çiçek, Ali Coşkun, rahmetli Nevzat Yalçıntaş’ın…” Elazığ Şehrine karşı belli bir duyarlılığı olduğunu biliyorum.

TOBB’nin artık, ‘Oda yapılanması ve hizmet anlayışıyla Avrupa Standartlarında…” olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

ETSO’da, ‘çağın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde önemli bir dönüşümü sağlamış…’ olmakla birlikte, ‘şehrin önemli bir yapıtaşı durumundadır’

ETSO’nun bu faaliyeti mensuplarına karşı, ‘bir ahde vefa duruşudur’

Bu bizim geleneğimizde olan alkışlanacak bir duruştur.

Konuşmalarda, ‘ortak akıldan…’ söz edildi.

Sıklıkla da, ‘birlik ve beraberliğe…’ vurgu yapıldı.

ETSO’nun 1884’lere kadar uzanan kuruluş tarihinin tescili önemlidir.

ETSO bünyesinde, “Coğrafi İşaretler…” biriminin oluşması ve ‘ürünlerimizin tescilinde…’ önemli mesafeler alındığını görmekteyiz.

“Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir!”

Önemli bir açılışta, Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Vakıfların bu vatan coğrafyasının birer tapu belgesi…” olduğuna dair vurgularda bulundular.

Türkiye başta 1929 iktisadi kriz olmak üzere Cumhuriyet Döneminde birçok ekonomik krizleri yaşamış olan bir ülke… Bu krizlerin, “güçlü aile yapısı sayesinde…” ortak bir akıl ve paylaşma kültürü ile aşıldığına konuşmalarda vurgular yapıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “TOBB’nin üstlenmesiyle 29 Ekim’de TOGG fabrikasını açıyoruz!” müjdesi ile sözlerine başladılar.

Elazığ Şehrinin yerel değerlerine de sahip çıkan bir kuruluşa sahip olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu,

“Bugün Allah’a çok şükür Paris, Londra ve Berlin oda/ borsaları hangi standartlarda üyelerine hizmet veriyorsa Elazığ’daki oda ve borsamızda aynı standartta hizmet veriyor!”

Önemli bir vurgu da, ‘ticaret üzerine…’ olmuştur.

“Zengin olmanın tek yolu var o da ticarettir!”

Ticaretin en önemli talebi, ‘huzurdur!”

Huzur ve güvenin olduğu yerlerde yatırım da olur, istihdam da olur.

Birliğe, beraberliğe, sevgiye, dayanışmaya vurgu yapıldı.

Artık bir şeylerin şuurundayız.

Sosyal ve kültürel hayatta da, ticari hayatta da, ‘yüksek bir moral…’ diyoruz.

“Yaşanabilir Şehir…” vurgusuna da dikkatler çekildi.

Tarihi birikimleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Elazığ önemli bir merkez…

Malazgirt Zaferinden (1071) 14 yıl sonra fethedilen Harput, Anadolu’nun Türkleşmesinde çok önemli bir merkez olacaktır. Öyle ki, Belek Gazi Döneminde; “Erzurum’dan Halep’e kadar…” Anadolu Coğrafyasının güvenlik şemsiyesi olarak da anılır olacaktır.

Dün olduğu gibi günümüzde de, Elazığ Şehri, “tarihi buluşturan şehir…” olarak anılır.

Son 30 yıl içerisinde, Anadolu Coğrafyasında, ‘en fazla kültür sanat ve edebiyat faaliyetlerinin yapıldığı il, Elazığ Şehri olmuştur’  Bu vesileyle de, MANAS Genel Koordinatörü Şener Bulut’a da, ETSO’nun ödül töreninde onurluk takdim edilmiştir.

ETSO, “Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni…” ve yüksek katılımla, ‘tarihimize iz düşmüştür’ Bu vesileyle, ‘en üst seviyede Elazığ Şehri konuşulmuş…’ şehrin meseleleri bir daha hafızalara taşınmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları