Trafik Sigortası Can Yakıyor

Ülkemizde yaşanan yüksel enflasyon ve her şeye yapılan zamlar sonrası gözler zorunlu trafik sigortası fiyatlarına çevrildi. Bu yıl zorunlu trafik sigortalarına yüksek bir zam yapılmadığını normalde her ay yüzde 5 artış olmasından dolayı fiyatların yüksek olduğunu  ifade eden Biçerer Sigorta yetkilisi Arif Biçerer, ödemelerde taksit imkânı kısıtlandığı için vatandaşların zor durumda kaldığını ifade etti. 

Trafik Sigortası Can Yakıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde yüksek oranda seyreden enflasyon ve her şeye yapılan zamlar sonrası gözler zorunlu trafik sigortası ödemelerine çevrildi. 

Devlet tarafından bütün motorlu araç sahiplerine yapılması zorunlu tutulmuş olan ve kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebilecek zararlar için vatandaşı güvence altına alan bir sigorta ürünü olan Zorunlu Trafik Sigortası ödemelerine zam yapılıp yapılmadığını Hakimiyet Gazetesi araştırdı. 

Trafik Sigortası Can Yakıyor

Hakimiyet Gazetesi’nin yapmış olduğu araştırmalara göre, zorunlu trafik sigortasına yüksek bir oranda zam yapılmadığı, normal de her ay yüzde 5 zam olmasından dolayı fiyatlarda artış olduğu ifade ediliyor.

"HASAR MALİYET ENDEKSİ" BAZ ALINARAK BELİRLENECEK

Zorunlu trafik sigortasında aylık azami prim artış oranı, 2024'ün ilk 4 ayında yüzde 5 olacak şekilde, mayıstan itibaren de hasar maliyet endeksine göre belirlenecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, zorunlu trafik sigortasının aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yüzde 5 olacak, Mayıs 2024'ten itibaren ise "hasar maliyet endeksi" baz alınarak belirlenecek.

Trafik Sigortası Can Yakıyor

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA TAKSİT KISITLAMASI 

Biçerer Sigorta Yetkilisi Arif Biçerer, Hakimiyet Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamada,“ Yani geçen yıl 2 bin 500 liraya yapılan zorunlu trafik sigortası şuan 4 bin 500 liraya yapılıyor. En düşük trafik sigortası şuan 4 bin 500 lira çıkıyor. Normal de her ay yüzde 5 zam var. Hiç zam gelmese bile yılda yüzde 60 zamlanıyor. Ama şuan normalde çok yüksek zamlar yok.” dedi.

SİGORTA FİRMALARI ZARAR ETTİĞİ İÇİN FAZLA YANAŞMIYOR 

Araç sahiplerinin ödemelerini kredi kartlarında tek çekim halinde yapabildiğini ifade eden Biçerer,”Zorunlu trafik sigortaları kredi kartlarından tek çekim halinde yapılıyor. Bankalar taksit yapmıyor. Bankalar genel anlamda kısıtlamaya gittikleri için taksit yapmıyorlar. Önceden 2 ya da 3 taksit yapılıyordu. Çoğu sigorta firması trafik sigortası kesmekten kaçınıyor. Genel de en yüksek fiyat verenler kalıyor. Mesela en düşük trafik sigortası 4 bin 500 lira ama o fiyata kesmiyorlar. Ya ekran hatası veriyor ya da kısıtlama ya da kota koymuşlar. Ya da ek ürünler koyarak trafik sigortası kesebiliyorsun. Sigorta firmaları trafik sigortalarından çok zarar ettikleri için trafik sigortası kesmeye yanaşmıyor.”dedi. 

ZAM YOK, TAKSİTLER KISITLANDI 

Biçerer son olarak, “Normal de 4 bin 500 liraysa 7 bin lira kesebiliyorsun. Bu fiyatların kişinin kullandığı araba ile alakalıdır. Yıllardır kullanıyor ve her hangi bir kazası yoksa genelde 4 bin 500 lira çıkıyor. Ama ilk defa araç alan biri için 13 bine kadar fiyat çıkıyor. Kısacası son 8 aydır çok yüksek bir zam yok. Ama taksitler kısıtlandı. Tek çekim olduğu için vatandaşlar ödeme de zorlanıyor.”dedi.