Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş

14 Mayıs seçimleri öncesi milletvekilliği aday adaylığı için AK Parti'ye 70, MHP'ye 21, CHP'ye 12, İYİ Parti'ye 15, Deva'ya 11, YRP'ye 18 müracaat olurken, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Gelecek Partisi ve HDP'den kaç aday adayı başvurusu yapıldığına dair bir açıklama yapılmadı.

Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek seçimlere az bir süre kala siyasi partilerde aday adaylık başvuruları sona erdi. Elazığ’da en çok aday adayı başvurusu yapılan parti bu dönem de  Ak Parti olurken, MHP ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın seçim tarihini  açıklamasıyla birlikte aday adaylığı düşünen ve bu konuda azim ve kararlılık ortaya koyan kişiler, meydana inerek çalışmalarına başlamış ve aday adaylık başvuru tarihi açıklandıktan sonra ise başvurularında bulunmuştu. 

Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş

TOPLAM 147 ADAY ADAYI BAŞVURUSU YAPILDI 

Gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekilliği için aday adayları başvurularını tamamladı. Yapılacak olan seçimler öncesinde Elazığ’dan 28. Dönem milletvekilliği için AK Parti’den 70,  MHP’den 21, CHP’den 12 ve İYİ Parti’den 15 kişi, Deva’dan 11,YRP’den 18 olurken, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Gelecek Partisi ve HDP’ten henüz kaç aday adayı başvurusu olduğu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Şuana kadar toplamda 147 isim resmi olarak aday adaylığı başvurusunda bulundu. 

AK PARTİ’DE YENİ YÜZLER 

14 Mayıs seçimleri öncesi en yüksek aday adaylık müracaatı 70 isimle Ak Parti'ye yapıldı. Mevcut milletvekillerinden Metin Bulut ile Tolga Ağar, Elazığ'dan müracaat etmezken, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ yeniden Milletvekili olmak için müracaatta bulunmuşlardı. Listenin daha çok yeni yüz ve isimlerden olması dikkat çekti.

Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş

MÜLAKAT HAZIRLIKLARI

Ak Parti'de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimlerde Elazığ'da aday adaylık başvurularının sona ermesinin ardından, Cumartesi günü temayül yoklaması yapıldı. Temayül yoklamasının ardından ise aday adayları için mülakat süreci başladı. 

CEVAPLANDIRILACAK SORULAR

Temayül yoklamasının ardından aday adaylarının mülakat süreci başlayacak.  Seçim İşleri Başkanlığı ve Genel Sekreterlik tarafından organize edilecek mülakat çalışmalarında, genel başkan yardımcılarının başkanlığında kurulacak 14 alt komisyon adayları  dinleyecek.
Komisyon üyelerinin; Neden siyaset yapmak istiyorsunuz? Neden Ak Parti’yi seçtiniz? Aday olmak istediğiniz bölge ile ilgili ne gibi projeleriniz var? Parti için ne yapabilirsiniz? Sorularına cevap verecek olan aday  adaylarına son olarak “Siz listede olmasanız kimi listede görmek istersiniz?” sorusu yöneltilecek.

Randevuyla parti genel merkezine çağrılan AK Parti Elazığ Milletvekili aday adaylarının mülakatlarının bu hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş

ANKETLER BELİRLEYİCİ OLACAK

Temayül yoklaması ve mülakatın ardından adayların  sayısı  düşürülecek ve bu isimlerle ilgili  Genel Merkez tarafından anket yapılacak. Anket sonuçları ile birlikte üst komisyona havale edilecek 20 isim üst komisyonda 10’a düşürülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

MHP’YE YOĞUN İLGİ 

İlimizde en yoğun  aday adaylığı müracaatı yapılan partilerden biri de Milliyetçi Hareket Partisi oldu.

MHP Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı  için toplamda 21 isim müracaatta  bulundu.

CHP’DE 12 İSİM 

CHP Genel Merkezi’ne ve CHP Elazığ İl Teşkilatı’na yapılan müracaat sayıları da belli oldu. Yapılan müracaatlar sonucunda CHP Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı için 12 isim müracaat etti. CHP Milletvekilliği Aday Adaylığına Mevcut Milletvekili Gürsel Erol’da başvuru yaparken 12 isimden 10 erkek,  2 de kadın başvuruda bulundu.

İYİ, ÖN SEÇİM YAPACAK

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimlerinde adaylarını belirlemek amacıyla ön seçim yapacak. Aralarında Elazığ’ın da bulunduğu illerde İl Başkanlıklarının 1 Nisan 2023 Cumartesi veya 2 Nisan 2023 Pazar günlerinden birini tercih ederek ön seçim yapacak. İyi Parti ön seçim sunumlarını kamuoyuyla paylaşacak.

Siyasilerde Heyecanlı Bekleyiş

YRP’DE ADAY PATLAMASI  

Yeniden Refah Partisi’nden 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimi için Elazığ’dan 18 kişi aday adaylığı başvuruda bulundu. Cumhur İttifakına katılan ve söylemleri ile her kesimden insanın takdirini kazanan Fatih Erbakan’ın özellikle ilimiz de yoğun ilgi görmesi siyasi dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. 

DEVA’YA 11 BAŞVURU  

DEVA Partisi milletvekilliği aday adaylığı başvuru süreci sona erdi. Deva Partisi Genel Merkezi’ne ve Deva Partisi Elazığ İl Başkanlığı’na yapılan müracaat sayıları da belli oldu. Deva Partisi Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı için 11 isim müracaat etti.

GELECEK KAYIP

Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun ilimize gelip il başkanlık binasını açmasının ardından Gelecek Partisi’nde herhangi bir çalışma ve açıklama olmadı. İl başkanının dahi kim olduğu kamuoyu tarafından bilinmeyen Gelecek Partisinde herhangi bir aday adaylık müracaatı olmadığı gibi siyasi olarak da sahneden çekilmiş görünüyor. Davutoğlu’nun seçim sonrası Elazığ’da yeni bir yapılanmaya gideceği ifade ediliyor.

Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisine ferdi aday adaylık müracaatları yapılsa da bu partilere yapılan toplam müracaat sayıları hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

İlimizde HDP ise  henüz aday adaylık başvurularının rakamlarını paylaşmadı.  Bu partide aday adaylığı için güçlü isimlerin adı geçiyor.  İlerleyen günlerde bu partilerin net rakamları kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.