Sınava 2 Hafta Kala (YKS)

Başak MERAL GÜNDÜZ/17 Haziran 2023 tarihinde yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na 3,5 milyona yakın genç girecek. Bahçeşehir Koleji Lise Müdürü Akın Özcan bu konuda gazetemize açıklamalarda bulundu.

Sınava 2 Hafta Kala (YKS)

Akın Özcan,”Bu sınav gençlerin ilerideki yaşamlarını doğrudan etkileyecek.Mesleklerini ve kariyerlerini belirleyecek.Sınav yaklaştıkça tüm öğrencilerde doğal olarak bir telaş başlıyor.

Son iki haftada neler yapmalıyız?Sınavlarda son iki hafta 10 aylık hazırlanma sürecinde çok önemli bir yere sahiptir.Bilhassa sınava hazırlanmış ,konularını bitirmiş,testler çözmüş ,denemeler çözmüş ve gerekli birçok çalışmayı tamamlamış olan öğrencilerin sınav başarısı son günlerde yapacağı çalışmalar beden ve ruh sağlığını kontrol etmesinin çok önemli bir rolü bulunmaktadır.

PEKİ SON İKİ HAFTA NELER YAPMALIYIZ NELER YAPMAMALIYIZ?

Öncelikle öğrenci kendisini son bir kez değerlendirmeli.Eksik konum kaldımı,tekrarlarım tamam mı,elimdeki kaynak ve denemelerden hangilerini çözmeliyim?Böyle bir çalışma hem motivasyonunu artırır hem de eksiklerini gidermek için kendisine ışık tutar.Eksikleri giderip tekrarı yaptıktan sonra bol deneme çözmek,önceki yılların çıkmış sorularını incelemek ,son deneme provalarını yapmak,uyku saatimizi,kahvaltı saatini ayarlamak en başta yapılacak işlerdir.
Daha sonra sınav konsantrasyonu sınav anında uygulanacak teknikler,kaygıyı azaltma taktikleri ,test çözme teknikleri ,süreyi kullanabilme teknikleri  yani bildiklerini sınava aktarması için doğru teknikleri kullanmak gerekmektedir.

Son iki hafta uyuma ve uyanma saatleri dengelenmeli ,kahvaltı aynı saatte ve benzer şekilde yapılmalı arada kısa yürüyüşler yapılmalıdır..Kendisini çok yormamalı ve olumlu düşüncelerle motive etmelidir.
Son hafta ise notlarını okumalı çıkmış soruları bir daha incelemelidir.Konsantrasyonu artıracak düşünceleri öne çıkarmalıdır.Sınavı ve sonucunu çok fazla insanla konuşmamalı kendisine negatif düşünceler veren insanlardan uzak durmalıdır.Daha çok olumlu konuşan ve sohbetini sevdiği insanlarla vakit geçirmelidir.
Son üç gün sınava gireceği yeri önceden gidip görmeli.Artık çok konu çalışmamalı sadece kısa tekrarlar yapmalıdır.Sınavla ilgili belgeleri bir gün önceden hazırlamalı o gece ne erken ne de geç yatmamalı.Sınavdan en az 45 dakika önce sınav salonunun önünde olunmalıdır.Tüm yıl yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlarını düşünerek motive etmeli ve sınava o şekilde girmelidir.
Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum Her şey gönüllerince olsun inşallah.