Prof. Dr. Naci Görür O Fay Hattına Dikkat Çekti

Prof. Dr. Naci Görür Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen programa katıldı. Görür burada yaptığı konuşmada Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek ' Ne zaman deprem olacak bilmiyoruz.' dedi.

Prof. Dr. Naci Görür O Fay Hattına Dikkat Çekti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemiz deprem kuşağının üzerinde bulunuyor. Bu neden ile on binlerce vatandaşımız yıkılan binaların altında kalarak hayatını kaybetti. Prof. Dr. Naci Görür  tekrar bu can kayıplarının meydana gelmemesi için Ölüdeniz Fayı hakkında uyarılarda bulundu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Deprem Bölgesi Zirvesi’nde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu sınır fayının kırıldığını ve artık o bölgenin uzun bir süre sorun olarak görülmeyeceğini dile getirdi. Görür konuşmasında  “Gaziantep’in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı, o kırıldı. Ondan artık uzun bir süre tehdit gelmeyecek. Fakat Gaziantep’e daha yakın olan Ölüdeniz Fayı’nın kolları var, onlar stresle yüklendi. Ne zaman deprem olacak bilmiyoruz. Onların deprem oluşturma periyotları kimi araştırmalara göre 500 sene deniliyor. Ama üzerinde depremin en son ne zaman olduğunu bilmiyoruz” dedi.


Prof. Dr. Görür konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü:

"Ben bir belediye başkanı olsam önce Gaziantep’in mikro bölgeleme çalışmasını yaparım. Bu da şu demek; Gaziantep’i mikro karelere bölmek. Kayaların direncini inceleyeceksiniz, ayrıca jeolojisini yapacaksınız. Bunları incelemeden, ne olduğunu anlamadan Gaziantep’i depreme dirençli yapamazsınız. Gaziantep’e kayma dalga hızının dağılımını bulacaksınız. Deprem sırasında Gaziantep’in neresi daha hızlı sallanıyor neresi daha az sallanıyor, bunu bilmeniz lazım”

ÖLÜDENİZ FAYI NEREDE?
Doğu Anadolu Fayı'nın güneyinden kaynağını alan ve Suriye, Lübnan ve İsrail üzerinden geçerek devam eden Ölüdeniz Fayı, Hatay Yayladağ'ın doğusundan gelir ve rotasını Amik Ovası'nda sonlandırır. Akdeniz'den gelen yitim zonu, Arap platformu ile Toros bloğu arasındaki yitimi sağlar ve bu süreçte Türkoğlu ile Gölbaşı arasında yanal atımlı bir fay hattı gelişir.

Ölü Deniz Transform Fayı (DST), bazen Ölü Deniz Çöküntüsü veya Ölü Deniz Fay Zonu olarak bilinir. Maraş üçlü ekleminden başlayarak (Türkiye'nin güneydoğusundaki Doğu Anadolu Fay Hattı ile kesişir) kuzey ucuna kadar uzanan bir dizi faydır. Kızıldeniz Çöküntüsü'nün hemen açıklarında yer alır. Bu fay sistemi, batıda Afrika levhası ile doğuda Arap levhası arasındaki dönüşüm sınırını oluşturur ve iki plakanın göreli hareketlerini gösteren sol yanal yer değiştirme bölgesidir.