Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

Gaziantep'ten sonra en zengin mutfağa sahip olmak ile övündüğümüz ve biz bize lezzet şölenleri ve yarışmalar yaptığımız Elazığ mutfağına ait lezzetlerin tadılacağı bir mekânımız dahi olmazken, komşu illerimiz Yöresel Lezzet Fuarları ile hem tüm ülkeye tanıtımını yapıyor hem de markalaşmada dünya pazarlarına açılıyor.

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından düzenlenen ve Diyarbakır Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 55 ilden 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı açılışı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı ilden 150 firmaya ev sahipliği yapan ve geniş bir yelpazede zengin lezzet çeşitliliği sunan 4.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı ile yöresel ürünlerin markalaşarak yeni pazarlara açılma hamlelerine önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

FUAR’DA ELAZIĞ’DA YER ALDI

Bölge gastronomi turizminin gelişimi bakımından da önemli bir platform olan fuar, Hatay’dan Adıyaman’a, Aydın’dan Afyonkarahisar’a, Ankara’dan Batman’a, Mersin’den Bitlis’e, Bursa’dan Çankırı’ya, Denizli’den Çorum’a, Düzce’den Elazığ’a, İstanbul’dan Erzurum’a, Amasya’dan Gümüşhane’ye, İzmir’den Malatya’ya, Antalya’dan İran Urumiye’ye kadar yedi farklı coğrafi bölgeden ve yurtdışından gelecek olan 167 firma ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

FUAR 6 GÜN SÜRECEK 

15 Kasım 2022 Salı günü dördüncü kez kapılarını açan fuarda 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluş ürünlerini 6 gün boyunca ziyaretçilerle buluşturacak. Yedi Coğrafi Bölge’nin eşsiz yöresel lezzetlerinin sergileneceği fuarda, onur konuğu Hatay’a ait yöresel yemekler de sahne mutfakta hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

ELAZIĞ’IN DEĞİŞMEZ KADERİ 

Gaziantep'ten sonra en zengin mutfağa sahip olmak ile övündüğümüz ve adına lezzet şölenleri yaptığımız Elazığ mutfağına ait tat ve lezzetlere ulaşılacak mekânların olmayışı bir yana, tam donanımlı bir Yöresel Lezzetler Fuarı bile düzenleyemeyen ilimizin bu eksikliği, komşu illerimizin yaptığı ve oldukça büyük fuarlar ile tekrar gözler önüne serildi. 

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

154 ÇEŞİT YEMEĞİMİZİN ADI VAR KENDİ YOK

ATO tarafından yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına Gaziantep’in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştı. Lezzet haritasında, ikinci sırada Elazığ’ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmişti. 

SORUN HEP AYNI 

Geleneksel yemekleri ve gastronomi anlamında 154 çeşit yemek, tatlı, içecek, çerez, yatsılık ve kurutmalık çeşidi ile ülkemizin en büyük ikinci mutfağına  sahip olmakla birlikte diğer coğrafi işaret aldığımız ürünlerde olduğu gibi en önemli sorunumuz markalaşamamak ve bu ürünleri yeterince ve asıl mecralara tanıtamamak.  Öyle ki hem tarihimiz hem de yemek kültürümüz ile övünmemize rağmen, tüm ülke de ses getirecek bir Yöresel Lezzetler Fuarımızın olmamasının   nedeni ise ilgili kurumların yetersiz ve duyarsız olması olarak gösteriliyor. 

Lezzet Zengini, Mekan Fakiriyiz

BİZ BİZE TOPLAN, TANIT, TAT, BİRKAÇ SÜSLÜ CÜMLE KUR, DAĞIL…

İlimiz lezzetlerini gelen misafirlere sunma amacıyla şehrimizde tesis ya da lokantanın bulunmamasına ve bu eksikliğin giderilmesi yönünde herhangi bir adım atılmamasına rağmen, devamlı  yöresel yemek yarışmaları ya da lezzet şöleni yapmanın tanıtıma çok fazla katkı sağlamadığı ve yemek kültürümüzün tüm ülkeye tanıtmak için profesyonel bir çalışma ve ekiple bu işin çözüleceği ifade ediliyor. 
İlimizde yapılan yöresel yemek tanıtım programlarında belirli sayıda sektör temsilcileri ile il protokolünün katıldığı, yemeklerin tanıtılıp birkaç süslü söz söylenip dağıldıklarına dikkat çeken uzmanlar, bu şekilde yapılan  ve kendini tekrar eden etkinliklerle Elazığ mutfağını ve yöresel zenginliklerini tanıtmanın mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

BİLİNDİK KLASİK TANITIMLARDAN VAZGEÇİLMELİ 
Harput’ta kamu kurumları ya da özel sektör işletmeleri, bünyesinde bulundurdukları mekânlardan bir ya da iki tanesini, bilindik lezzetler yanında ilimize ait yemeklerin de gün boyu bulundurulduğu ve servisin yapıldığı mekânlara dönüştürülmesi ile bu eksikliğin giderileceğine dikkat çeken uzmanlar, ayrıca Elazığ Valiliği öncülüğünde ve ETSO’nun katkıları ile tüm illerin katılacağı bir yemek fuarının düzenlenmesi ve her yıl tekrarlanarak yapılması gerektiği ifade ediliyor.

BİLİMSEL VE PROFESYONEL YAKLAŞILMALI

Son yıllarda artan kültür ve doğa turizmi sebebiyle özellikle güneydoğu ve Doğu Anadolu illerine yönelik çok sayıda turların düzenlendiğine dikkat çeken uzmanlar, bu kapsamda Elazığ’a gelen yerli ve yabancı turistlere yönelik yöresel lezzet ve tatların satış ve sunumunun yapıldığı lokantaların olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade ediyorlar.

Bu konudaki eksikliğin il yöneticilerinden ve sektör temsilcilerinden oluşturulacak bir komisyon marifetiyle çözüm odaklı ve planlı bir çalışma ile giderileceğine dikkat çeken uzmanlar,  Fırat Kalkınma Ajansı projesi desteği ile Valilik ya da belediyeye ait bir mekânda ETSO’nun işletmesini yapacağı bir mekân oluşturulabileceği ifade ediyorlar.

Bu konuda Harput’ta yapılacak “Bedesten” çarşısıyla bu eksikliğin giderileceğini ve ziyaretçi sayısında ciddi artışlar yaşanacağını dile getiren uzmanlar, yöneticilerin bu konuda ısrarcı bir turum sergilemeleri gerektiğini ifade ediyorlar.

BACASIZ SANAYİ
Son yıllarda artan ziyaretçi ve turizm sektöründeki gelişmelerden  ilimizin de en yüksek oranda faydalanması amacıyla özellikle gastronomi ve yöresel lezzetlerin görmezden gelinemeyeceğini ifade eden uzmanlar, yöneticilerin bacasız sanayi olarak ifade edilen turizm konusunda gerekli adımları atmakta oldukça geç kaldıklarını da sözlerine ekliyorlar.