İran Baharı Mı?

İnanç ve ibadet özgürlüğünü hep tek taraflı anladık ve anlattık. İnançları baskılamak ve yaşantıya müdahale etmek gibi bir yanlışı da din adına yapanları gördük, görüyoruz.

İran Baharı Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şia mezhebine göre yönetilen İran'da başörtüsü kurallarına uygun örtünmediği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınarak acımasızca şiddet gösterildiği iddia edilen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümü sonrası ülke karıştı.

Amini'nin ölümünün ardından Tahranlılar hastane önünde toplanarak olaya tepki gösterirken, genç kızın cenazesinde ise yüzlerce kadın başörtüsünü çıkararak yaşananları protesto etti. Başkent Tahran'da sokağa çıkan vatandaşlar "Diktatöre Ölüm", "Ahlak polisliğine son" gibi sloganlar attı.

Devletin idari kuralları olduğu gibi İslami kuralları da olabilir. Bu kuralları uygulama ve denetleme yetkiniz de olabilir. Ancak başörtüsünü kurallara göre örtmediği için bir genç bir kızın dövülerek öldürülmesi ne insani ne de İslami bir davranıştır.

Kurallara uymayan her bir insanın öldürülmesi, hem adına hareket etiğiniz dini hem de sisteminizi yaralar. Bu hareketin, Arap baharı benzeri İran baharı adıyla büyütüp ve sistemi zorlama potansiyeli var. Baskının, belki bir dönem işe yaradığı ama uzun vadede mutlaka ve bir şekilde patlak verme gibi bir karakteri olduğunu unutmamak gerek.