Avantajlı Değil(miş)?

Milyonların merakla beklediği Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıtımı geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını paylaştığı projeyle ilgili 14 Eylül'de başlayan başvurulardan adeta patlama yaşanıyor.

Avantajlı Değil(miş)?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"İlk Evim İlk İş Yerim" sosyal konut projesi için başvuranların sayısı 2 milyon 4 bin 435 oldu. 31 Ekim'e kadar sürecek olan başvurular; "Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri", "En az yüzde 40 engelli vatandaşlar", "emekliler", "18-30 yaş arasındaki gençler" ve "Diğer alıcı adayları" olmak üzere 5 kategoride kabul edilecek.

Her şeyde olduğu gibi muhalefet bu konuda da memnun olmadı ve bir sürü kulp taktı. En çok eleştiri ise taksitlerin memur maaş artışlarına endekslenmesi. Bu yöntemle taksit tutarlarının hızlı bir artış göstereceği ve ödenmesinin zor olacağı ifade ediliyor.

Burada kaçırılan konu şu. Aslında artacak denen şey, öncelikle memurların maaşları. Yılda iki kez yapılan zamlar, TOKİ taksitlerine de uygulanacak. Enflasyon oranında maaşlara yapılan zammı görmeyen ve bunu yok sayan kişiler, bu oranda TOKİ taksitlerinin artışına anlam veremiyorlar. Maaşlar artarken iyi, TOKİ taksitleri artarken kötü.

Bu artışlar üzerinden yapılan bir hesaplama ile konutun son maliyeti çok yüksek olarak görülüyor. Ancak bu süreç 240 ay. Yani 20 yıl. Bugünden 20 yıl sonraki fiyata bakıp “abooo” demek çok gerçekçi olmasa gerek. Kaldı ki TOKİ; bu fiyatların bir kısmını kendi karşılıyor.

Muhalif kesimin çok da sıcak bakmadığı konut projesine nasıl oluyor da iki günde 3 milyon müracaat oluyor sormak lazım.

Neyse zaten çok avantajlı bir proje değil bu. Zaten girmemeliler bu projeye güvenmeyen ve inanmayanlar. Onlar girmesin ki garibanların  şansı daha çok olsun. Evet, evet çok avantajlı değil. Siz girmeyin bence…