Hurdacılara Denetim

Hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıları sebebiyle hurdacılık ve geri dönüşüm faaliyetleri desteklenir ve yasal boşlukları doldurmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kanun taslağı hazırlığı yaparken, kontrol ve kayıt altına alınmayan bazı toplayıcıların hurda dışında inşaat ve değişik yerlerden hırsızlık yapmaları Elazığ Valiliğini harekete geçirdi ve bir dizi önlemler alınması kararlaştırıldı.

Hurdacılara Denetim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde son yıllarda artan hurda, geri dönüşüm ve atık malzeme toplayıcılarından bir kısmının bu işle birlikte, başta rögar kapağı, kablo, inşaatlardan demir gibi malzemelerin çalıp satmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile valilikleri harekete geçirdi.

ÇALIŞMA İZNİ VE ÜNİFORMA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı mevzuata göre hurda ve atık toplayıcılar artık yerel yönetimlerin denetimi ve kontrolü altında çalışacak.

Çöplerden kâğıt, plastik ve demir gibi çeşitli atıkları toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışanlara üniformalı yasal statü getiriliyor. 
Bakanlığın üzerinde çalışılan taslak düzenlemeye göre, çöplerden atık toplamak isteyenler bulundukları ildeki Çevre İl Müdürlükleri ile Belediyelere başvuru yapacak. 

Durumları uygun görülenlere belediyeler tarafından çalışma iznini gösteren kimlik belgesi ile üniforma verilecek.

Hurdacılara Denetim

18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA YASAK GELİYOR
Taslakta yer alan düzenlemeyle birlikte, atık toplama işinde 18 yaşın altındaki çocuklar çalışamayacak. Ayrıca başka bir mesleği ya da işi olan esnaf, işçi, memur da ek iş adı altında çöplerden atık toplayamayacak.

ZABITA VE POLİS YETKİLİ
Üniforması ve yakaya asılan kimlik belgesi olmadığı halde çöplerden atık toplayanlar zabıta ve polise şikayet edilecek. Bununla birlikte polis ve zabıta birimleri sahada bu ekipleri sıklıkla denetleyecek ve olumsuzlukları giderecek.

KONTENJAN BELİRLENECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakında son halini alacak çalışması kapsamında her ilçede belediye tarafından atık toplayıcılar için kontenjan belirlenmesi planlanıyor. Sosyal güvence kapsamına alınmaları  da gündemde ancak henüz kesinleşmiş bir durum yok.

Hurdacılara Denetim

VALİ TORAMAN HAREKETE GEÇTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının geri dönüşüm ve atık toplayıcıları ile ilgili  mevzuat çalışmasını yaparken, Elazığ Valisi Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkanı Sayın Şahin Şerifoğulları ile başta çevre, şehircilik ve iklim değişikliği olmak üzere ilgili kurum müdürleri, Emniyet ve Jandarma yetkililerinin de  Hurdacılık ve Geri Dönüşüm faaliyeti yürüten iş yerleri ve hurda toplayıcılarla ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Hurdacılara Denetim

ŞİKAYETLER ARTMIŞTI
İlimizde son günlerde özellikle köylerde yazlık olarak kullanılan evlerden, inşaat şantiyelerinden eşyalar ile direklerden telefon kabloları kesilerek çalınma şikâyetleri artmış ve sektörde dürüst çalışanlar ile hurdacı adı altında hırsızlık yapan kötü niyetli kişilerin ayıklanması ve denetim altına alınması  talepleri yükselmişti.

ÖNCE KAYIT SONRA DENETİM
Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın başlattığı bu çalışma ile önce hurdacılar ve geri dönüşüm malzemeleri toplayıcıları kayıt altına alınacak ve bölgeleri belirlenecek. Her mahalleye verilecek belirli kontenjanın dışında farklı kişilerin atık toplamasına müsaade edilmeyecek.

Hurdacılara Denetim

HER GÜN DENETİM
Hurda ve atık toplayıcıları, kendilerine verilen yaka kartlarını takarak kendi bölgelerinde çalışma yapacaklar. Bu çalışmalar sıklıkla denetlenecek ve o bölgeden gelen şikâyetler değerlendirilerek gerekli müeyyideler uygulanacak.

HURDA TOPTANCILARI DA DENETLENMELİ
İlimizde sık sık yaşanan rögar, kablo ve inşaat malzemeleri hırsızlığının önüne geçilmesi için hurda toptancılarının bilinen ya da bilinmeyen toplama merkezlerinin emniyet güçleri tarafından sürekli denetlenmesi ve bu tür hırsızlık sonucu elde edilen malzeme olduğu belli olan ürünlerin satın alınmaması konusunda uyarılmaları gerekiyor. Tüm uyarılara rağmen çalıntı malzemeleri alan hurda toptancılarına yüklü miktarda ceza yazılarak bunun önüne geçilmesi isteniyor.

Hurdacılara Denetim

HURDA ARAÇLAR HALA TOPLANMADI
İlimizde hurda ve atık malzeme toplayıcıları ile ilgili çalışmaları memnuniyetle karşılayan vatandaşlar, bu çalışmaların sonuç getirici olmasını istiyorlar.

Geçtiğimiz Ocak ayında İçişleri Bakanlığı, trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda veya atıl durumdaki araçlara yönelik tedbirleri içeren genelgeyi valiliklere göndermiş ve trafiği olumsuz etkileyen terk edilmiş veya hasara uğramış araçların bırakıldığı yerden kaldırılmasını istemişti.

 Bakanlığın genelge göndermesine ve üç ayda bir bu konuda yapılanlarla ilgili rapor gönderilmesini talep etmesine rağmen, şehir merkezinde ve özellikle sanayi sitesinde görüntü kirliliği oluşturan araçların hala kaldırılmamış olması da tepkilere sebep oluyor.