HDP Polemiği

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başörtüsünü yasal bir güvenceye alınması yönündeki talebine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Yasa değil anayasa ile güvence altına alalım' çıkışından sonra yeni bir anayasa için adımlar atıldı.

HDP Polemiği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başörtüsü ile birlikte aileyi ve toplumsal dokuyu koruyacak ve güçlendirecek bazı anayasa değişikliği maddeleri önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek.

Bilindiği gibi Meclise gelen anayasa değişiklik teklifleri, , Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebiliyor. Bunda çok sorun gözükmüyor. Ancak Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülüyor ve Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla değiştirmek mümkün olabiliyor . Eğer beşte üç çoğunluk sağlanamazsa o zaman referanduma gidiliyor.

İşte bu gerekçe ile Ak Parti önümüzdeki günlerde meclise gelecek anayasa değişikliği için partileri ziyaret ediyor. Bu bağlamda, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanacak anayasa değişikliği için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etti.

AK Parti’nin, her fırsatta 'terör örgütüyle işbirliği' argümanı ile muhalefet partilerini hedef alması sonrası HDP'yi ziyaret etmesi tepkilere neden oldu.

Bu ziyaret değişik kesimlerce farklı yorumlandı. Eski AK Parti milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, "AK Parti karar vermeli: HDP’yi kendisiyle oturulup konuşulacak ve desteği önemsenecek bir parti olarak görüyorsa o vakit HDP’ye dair dilini ve yaklaşımını değiştirmeli" sözleriyle AKP'ye seslendi.

Ak Parti heyetinin HDP ile görüşmesine bir tepki de Ak Parti eski milletvekili ve MKYK Üyesi Şamil Tayyar'dan geldi.

Tayyar: “AK Parti, HDP’ye nasıl bakıyorsa o düzlemde ilişkisini yürütmelidir. PKK’nın siyasi uzantısı ve kapatılması gereken bir partiyse, onlarla niye Anayasayı konuşuyoruz? PKK ayrı HDP ayrıysa aynileştiren dil ve üsluba niye ihtiyaç duyduk? Bu muhakemeyi yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.

Ak Parti içindeki bu tartışmaya Elazığ CHP Milletvekili Gürsel Erol da katıldı ve şunları söyledi:

 “Genel Başkanımızın Elazığ ziyareti öncesi billboardlara provokatif içerikli afiş asan AK Parti ve MHP Elazığ İl Başkanları; Adalet Bakanı’nın, AK Parti Grup Başkanvekilinin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı’nın “terörizm” ile ilişkilendirdikleri bir partinin Grup Başkanvekillerini anayasayı değiştirmek için ziyaret etmelerine ne diyecekler acaba? Merak etmeyin, kentin her tarafına sizler gibi afiş, billboard asıp toplumsal barışı ve huzuru bozmaya yönelik bir eylemimiz asla söz konusu olmaz. Yalnızca sorularımıza yanıt verin yeter. Takdir Elazığ kamuoyunun” 

Bu tartışma daha ne kadar uzar ya da söz konusu sivil ve özgür bir anayasa değişikliği ise siyasi partiler en azından böylesi bir konuda birleşir mi bilmeyiz ama burada en önemli görev yine HDP’ye düşüyor. Bu parti PKK terör örgütü ile arasına net bir şekilde mesafe koyar ve bunu samimiyetle yürütürse, politikasının merkezine etnik milliyetçilik değil ülkeye hizmeti koyarsa ve diğer partiler gibi Türkiye partisi olabilirse sorun da çözülmüş olur.