HDP, 6'lı Masayı İfşa Etti

Ortak bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak ve parlamenter sisteme dönmek isteyen 6 partinin oluşturduğu ittifak, aylardır görüşmelerini sürdürüyor.

HDP, 6'lı Masayı İfşa Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 partinin oluşturduğu masaya dışarıdan desteğini sürdüren HDP, sık sık kendi konumunu sorgulamaya ve bu yönde 6’lı masanın kendilerini yok gören tavrını eleştirmeye devam ediyor.

Muhalefete "Yüzde 13'lük parti neden 6'lı masa içinde yer almıyor?" diye soran Türk, "Geleceğe yönelik muhalefetin bazı radikal adımlar atması lazım." diyerek şunları söylemiş:

"6 parti bir masanın etrafında toplanmış ve iktidarı değiştirmeye çalışıyorlar. Ancak iktidara geldiklerinde Türkiye’nin sorunlarını nasıl çözeceklerine dair projelerini bilmek istiyoruz. İktidar olduklarında Kürt sorununun çözümü konusunda CHP ile İyi Parti ya da Demokrat Parti aynı mı düşünecek? Yüzde 13 oyu olan bir parti neden 6'lı masanın içinde yer almıyor? Resmiyetin dışında bazı şeyler konuşuluyordur ancak resmiyetin dışında kalınca bazı şeyleri değiştirmek zordur. HDP’yle aralarındaki mesafeyi koruyorlar, peki kimden korkuyorlar? Mesele budur. Kürt halkı kimsenin askeri değildir."

Ahmet Türk, kendi penceresinden olaya bakmış ve muhalefete yüklenmiş ama çok ciddi bir de açık vermiş. Açıklamasında geçen; “Resmiyetin dışında bazı şeyler konuşuluyordur ancak resmiyetin dışında kalınca bazı şeyleri değiştirmek zordur.” Cümlesi hem 6 ‘lı masayı hem de HDP’yi çok aleni ve sarih bir şekilde  ele veren ve açık eden cümle. 

Demek ki resmiyete intikal etmeyen ancak el altından yapılan görüşmeler ve pazarlıklar var. Türk bunu yeterli bulmuyor ve her şeyin yazılı hale gelmesi ve resmiyete binmesini istiyor. HDP’ye hangi bakanlıklar, hangi kurumlar hangi belediyeler verilecek kayda geçilmesini istiyor. Sınır ötesi harekâtlar nasıl bitirilecek, İHA ve SİHA’ların üretimi nasıl durdurulacak zabıtlara geçsin istiyor adam.

İktidar kanadının sıklıkla tekrar ettiği “7. Ortak HDP” ifadesi, Ahmet Türk’ün ağzından kaçırdığı ya da bilerek ifade ettiği bu cümle ile bir kez daha tescil edildi.

6’lı masanın HDP’li Türk’e cevabı nasıl olur bilinmez ama bu cümleyi nasıl yok sayar ve görmezden gelirler merak ediyoruz doğrusu.