ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'Ne Dediysek Yaptık'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda Meclis Üyeliği, Üst Kurul Delegeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi önemli birçok mevkide görev yapan ve özellikle Yönetim Kurulu Başkanlığı Döneminde Elazığ'ın 6. Bölge teşviklerinden faydalanmasında önemli katkısı olan İdris Alan, Hakimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'Ne Dediysek Yaptık'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu- Ömer Enes YILAR/12 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan seçimle Elazığ’ın ekonomik lokomotifi olan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni yönetimi ve başkanı belli olacak. 

Gerçekleştirilecek olan seçim için adaylar son virajda hazırlıklarını sürdürürken “Pusulamız Beyaz, Geleceğimiz Aydınlık” diyerek yola çıkan Başkan Adayı İdris Alan, Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Başkan Adayı Alan, uzun bir süredir hazırlıklarını sürdürdüklerini, son ana kadar çalışmaya devam edeceklerini belirterek geçmişten gelen deneyim ve birikimlerini süreç içerisinde perçinleyerek seçime hazır olduklarını aktardı.

“İSTİHDAM İÇİN SEFERBERLİK İLAN EDİYORUZ”

Alan, yönetim kurulu üyelerinden hazırladıkları projelere kadar birçok konuda önemli bilgiler verirken Elazığ’ın kanayan yarası istihdam konusunda büyük bir seferberlik başlatacaklarının altını çizdi.

İşte Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı İdris Alan’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:
 

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

Sayın Başkanım, Geçmişte ETSO başkanı olmanın birikimi ve tecrübesi ile yeniden adaysınız. Elazığ sizinle 6. Bölgeye girdi ve üretimle birlikte istihdam da arttı. Birçok müessese kuruldu. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz?

“Öncelikle bana bu fırsatı sunduğunuz için gazetenizin değerli emekçilerine ve yönetimine ve sizlerin aracılığıyla tüm basın emekçilerimize, Elazığlı hemşerilerimize, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerine, en kalbi duygularımla hürmetlerimi ve selamlarımı iletiyorum.

Bildiğiniz üzere, Ticaret ve Sanayi Odasında yılların verdiği emek ve gayretle dolu bir deneyimimiz var.  2009-2013 yılları arasında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üst kurul delegeliği görevlerini gerçekleştirdim. Yine 2013-2015 yılları arasında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2015-2018 yılları arasında da Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini başarılı bir hizmet anlayışıyla, etkin bir temsiliyetle ve liyakatli bir duruşla layıkıyla gerçekleştirdim.

Başkanlık dönemimizdeki kısa süre içerisinde, herkesçe malum şehrimiz için; 6. Bölge Teşviklerinin Elazığ’a getirilmesi, yine Kredi Garanti Fonu Müdürlüğünün Elazığ’a getirilmesi gibi önemli işlere imza attık.

Görev süremiz kısıtlı olduğu için, başlayamadığımız veya yarım kalan, içimizde uhde kalan hizmetlerimiz, projelerimiz oldu. Bu yarım kalan işlerimizle ilgili büyük sorumluluk duygusu hissettik.

Bu süreçte üyelerimizin de güçlü talep ve teveccühleri gelişti adaylığımız ve tekrar yönetime talip olmamız konusunda. Bizlerde bu talepleri değerlendirerek tekrardan aday olma kararı aldık. Meslek Komite Adaylarımızla birlikte Beyaz Pusula’dan Listelerimizi hazırladık. Seçimlere beyaz pusula ile gireceğiz.

6. BÖLGE KAZANIMI BİZİM ESERİMİZ

Sizin de belirttiğiniz gibi Başkanlık dönemimizdeki kısıtlı zamanda, şehrimize kazandırdığımız en önemli hizmetlerin başında 6. Bölge Teşviklerini Elazığ’a kazandırmamız, Elazığ’ımızı bu teşviklerden faydalandırmamız konusudur.

Bu teşviklerin şehrimize kazandırılması ile bildiğiniz üzere şehrimizde yatırım oranları ciddi bir artış gösterdi. Bu sayede hem şehrimizin ekonomisinde dikey bir ivmelenme gerçekleşti hem de istihdam oranlarımız çok ciddi bir sayılarda artış gösterdi. 

İSTİHDAMI 2500’DEN 15 BİNE ÇIKARDIK

OSB Başkanlığımızdan aldığımız rakamlara göre, istihdam sayısı 2500 seviyelerinden bizim 6. BÖLGE Teşviklerini getirmemizle birlikte 15 bin seviyelerine ulaştı.

Bu şehrin istihdamına kattığım sadece bu katkı yüzünden inanın ki geceleri başımı huzur içinde yastığa koyuyorum ve Rabbime şükürler ediyor, mutlu uyuyorum. Bu azımsanacak bir başarı değil. Allah-u Teala bana benzer işler, özellikle hemşerilerimize iş ve aş kazandırma konusunda vesile olmayı nasip etsin diye dua ediyorum. İnşallah ta nasip olacak.

Yine yönetime geldiğimizde bu teşvikleri Karma OSB ile Kovancılar, Palu, Karakoçan ilçelerimize de kazandıracağız ve o bölgelere açılacak yeni üretim tesisleri ile hem istihdamı arttıracak hem ekonomiye ivme kazandıracağız.

Yine Ticaret ve Sanayi Odamızın Konferans Salonunu yoğun bir şekilde su alan ve inşaat halinde çürümeye başlayan binamızın üç bodrum katını projelendirerek hem binamızı kurtardık hem de binamızı bir ticaret kompleksi haline getirdik ve Fırat Kalkınma Ajansı, TSE, Kredi Garanti Fonu, Teşhir ve Tanıtım Merkezi, konferans salonu ve KOSGEB hizmetine sunduk.”

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

 

Başkanım Yeni dönemde projeleriniz nelerdir?

“Aday tanıtım toplantımızda ve fırsatını bulduğumuz diğer mecralarda da değindiğimiz gibi, bizim yeni yönetim dönemimiz projeler dönemi olacak. Bunun için 14 Mühendis arkadaşımızdan oluşan bir AR-GE ekibi kurduk. Bu arkadaşlarımız bir yılı aşkın süredir TOBB Mevzuat ve tüzüğü kapsamında, odamızın görev ve faaliyet alanı dahilinde yönetime geldiğimizde hangi projelerden şehrimizi faydalandırabiliriz onun analizini gerçekleştiriyorlar ve fizibiliteye dönüştürüyorlar. Bugün burada açıklamadığımız, yönetime geldiğimiz takdirde gerçekleştireceğimiz daha birçok proje ve faaliyetin hazırlığını yapıyorlar.

Bu bağlamda bugüne kadar açıkladığımız, deklare ettiğimiz üç projemiz mevcut ve bu üç projemiz de şehrimiz için yüksek önem derecesine sahip.

KARİYER VE İSTİHDAM DANIŞMANLIĞI PROJESİ

Bunlardan ilki; Kariyer ve İstihdam Danışmanlığı Projemiz;

İşsizlik ve istihdam sorununun bu ülkenin kanayan yarası olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Ve yine benim bu konudaki hassasiyetimi de tüm Elazığ halkı ve iş dünyası biliyor. Biz yönetime geldiğimizde öncelikli olarak bu konuya el atacağız, elimizi taşın altına koyacağız. Çünkü bir yerde işsizlik varsa, o yerde mutluluk yoktur, refah ve huzur yoktur. Gençlerimiz ya yanlış yollara sapar, ya da doğup büyüdükleri şehri terk ederler.

Biz de bu konuyu kendimize izzet-i nefis meselesi olarak addettiğimiz için en büyük lokomotif projemizi bu alanda oluşturduk ve AR-GE Proje ekibimizle beraber fizibilitesini gerçekleştirdik.

Projeyi kısaca anlatmak gerekirse; bildiğiniz gibi işverenlerimiz personel arayışlarını kariyer sitelerinden, sosyal medyadan, İŞKUR’dan veya referanslara çevreye sorarak gerçekleştirmeye çalışıyorlar. 

Aynı şekilde, iş arayışında olan vatandaşlarımız da benzer yollarla onlarca kanaldan başvurular yapıp bu süreci ilerletmeye çalışıyor.

Biz bu süreci ETSO Bünyesinde Elazığ’a özel tek merkezde toplamayı hedefliyoruz. 

Bu vesileyle odamız bünyesinde bir kariyer danışmanlık iştiraki ve online bir web portalı kuracağız. Hem işverenlerimiz buradan istedikleri niteliklerdeki personelleri bize bildirebilecek, hem de iş arayan hemşerilerimiz buradan bize CV oluşturarak iş arayışlarını bize bildirecekler.

Başvuruda bulunan herkesle kariyer uzmanlarımız yüz yüze mülakat gerçekleştirecek, uzmanlık seviyelerine, becerilerine ve kapasitelerine göre, bu arkadaşlarımızı firmalarımıza bildirecekler ve sonuca doğrudan ulaşılmasını sağlayacaklar.

Kariyer uzmanlarımız ayrıca başvuru sahiplerine yetersiz olduğu durumlar için meslek edindirme kursları da açacak. Bu kurslar yetersiz, verimsiz seminerler şeklinde değil, OSB ile gerçekleştireceğimiz koordinasyonla yerinde öğrenim şeklinde gerçekleşecek.

ETSOKART PROJESİ

Yine Lansmanımızda tanıtımını yaptığımız bir diğer projemiz de ETSOKART’a da değinmek istiyorum.

ETSO KART Projemiz ile; Oda üyelerimize, Esnaflarımıza, OSB Bölgemizde faaliyet gösteren sanayicilerimize yani Elazığ’da ticaretle iştigal eden tüm firmalarımıza, bankalarla yapacağımız anlaşmalar çerçevesinde banka anlaşmalı ve kredi kartı özelliği bulunan üyelerin kendi kredibilite limitleri doğrultusunda bir KART sunacağız. 

Üyelerimiz ve esnaflarımız, kendi aralarında gerçekleştirecekleri tüm ticari mal ve hizmet alımlarında bu kartı kullandıklarında, özel vade, taksit, puan vb avantajlar elde edecekler. Bu avantajlar sadece üyelerimiz ve esnaflarımızın sadece birbirlerinden yapacakları harcamalarda geçerli olacağı için, firmalarımız mal ve hizmet alımlarında Elazığ dışından tedarik yapmak yerine ETSO KART sunduğu avantajlar itibari ile daha cazip olduğu için Elazığ’daki firmalardan alışveriş yapmayı tercih edecekler.

ETSOKART ile yapılacak alışveriş sayısı arttıkça, bu şehrin parası bu şehirde kalacak! ve bu sayede şehrimizin ekonomisi, lokal ekonomimiz ciddi bir yükselme trendine girecektir.

Projemizdeki bir diğer ayağında ise; sadece şirketlerin, esnaflarımızın değil, benzer sistemle şehrimizin tüm fertlerinin kullanabileceği bir kartımız daha olacak, bu kartımızın ismi de ETSO AVANTAJ KART. Bunu esnaflara, işletmelere değil, halkımıza, tüm Elazığ halkına dağıtacağız.

Bu kart ile ETSO olarak anlaşma sağlayacağımız tüm esnaf ve işletmelere halkımız giderek alışverişlerinde kartı okutacak ve ilgili anlaşmadaki puan veya özel indirim oranı neyse anında o kart sahibine uygulanacak. 
Böylelikle şehrimizin ticari hayatını canlandıracağız, üyelerimize ve şehrimizin sakinlerine katma değer sağlayacağız. 

Ben inanıyorum ki, ETSO KART, şehrimizdeki tüm işletmelerin de katılımı ile hepinizin desteği ile ilimizin ekonomisine can suyu katacak ve alanında örnek teşkil ederek büyük bir başarı hikâyesine dönüşecek.

Yine lansmanını gerçekleştirdiğimiz bir diğer projemiz ise Elazığ Lojistik Üssü Projemiz.

Yönetime geldiğimizde, vakit kaybetmeden Elazığ OSB Başkanlığımızla gerçekleştireceğimiz iş birliği ile ortak bir iştirak kuracağız. Akabinde Elazığ OSB sınırları içerisinde ve Demiryolu hattı lokasyonunda ortak bir Lojistik Merkez Alanı tahsisi için gereken girişimlerde bulunacağız. Aynı zamanda İskenderun, Mersin gibi tüm hedef limanlarda ortak iştirak adına Elazığ için depo alanı kiralanması veya tahsisi gerçekleştireceğiz. Elazığ’daki Lojistik merkezi ve limanlardaki alanlarda, ilgili iştirake ait görevliler istihdam ederek bu alanlardaki tüm ayrıştırma, gümrükleme, ihracat, ithalat ve transit işlemleri için hizmet sunacağız.

Elazığ OSB Başkanlığımız  ile birlikte kuracağımız bu iştirak ile, Havayolları ve Demiryolunun etkin kullanımı adına Devlet Demiryolları ve Devlet Hava Meydanları nezdinde girişimlerde bulunacağız. Firmalarımız, kuracağımız web portalı üzerinden yüklerini ve hedef şehir ve limanları online olarak duyurabilecek ve üye nakliye firmalarının yine portal üzerinden online olarak ilgili yüklere talip olabilmesi sağlanacak.

Parçalı yüklerin birleştirilmesi sayesinde navlun maliyetleri minimize edilecek. Bu konuda İştirak görevlileri ilgili tüm koordinasyonu sağlayacak.

Elazığ Lojistik üssü projemiz ile lojistik maliyetlerinin, depolama, limanlardaki elleçleme vb maliyetleri en aza indirilerek, sürekli artan akaryakıt ve navlun maliyetlerinden doğan dezavantaj nedeniyle rekabetçi pazarda kan kaybeden firmalarımızın desteklenmesi ile şehrimizin ticaretine etkin bir fayda sağlanmış olacak.”

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

 

ETSO seçimlerinde üyeler neden İdris Alan’a oy vermeli. İdris Alan’ı farklı yapan özelliği nedir?

GEÇMİŞ BAŞARILARIMIZ EN BÜYÜK REFERANSIMIZ

“Öncelikle, Ticaret Sanayi Odası Yönetim geçmişimiz ve yönetimde olduğumuz süre içerisinde şehrimize, ilimizin iş dünyasının temsilcilerine yaptığımız katkıları ve faydaları tüm kamuoyumuz biliyor. Şehrimizin menfaatine olan her durumda İdris Alan elini taşın altına nasıl koyar, nasıl mücadele eder tüm halkımız ve üyelerimi bunu geçmiş yönetim dönemimizde birçok defa gördü. 

Biz ayrıştırma, ötekileştirme, gruplaşma olmadan, birlik içerisinde şehrin menfaati için çalışan bir yönetim örneği göstererek hizmet adamı olarak tanınıyor ve biliniyoruz.

Yeni dönemimize de, bu minvalde daha etkin ve daha profesyonel olarak hazırlandık ve bunu ilimizin kamuoyuna sunduk. Biz deyim yerindeyse dersimize çok iyi çalıştık. Güçlü bir AR-GE ekibi kurduk. Bu ekibimiz yeni yönetim dönemi için tüm hazırlıklarımızı, stratejik vizyonumuz dahilinde gerçekleştirdiler. Herkesçe malum seçime ve yönetime en hazır ekip biziz. 

“NE DEDİYSEK YAPARIZ”

Tüm hemşerilerimizce malum, herkes bilir ki İdris Alan ne dediyse yapar. Çünkü biz güne kadar ne dediysek yaptık, bundan sonra da sözlerimizin arkasında olacağız ve şehrimizin menfaatine olan her şey için elimizi taşın altına koyacağız, gereğini yapacağız.

Bu minvalde tüm üyelerimizin bize teveccüh göstereceğine ve seçimlerde beyaz pusulada buluşarak bizlere yeniden yönetim fırsatı vereceklerine kalben ve yürekten inanıyorum."

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

En büyük sloganınız ve mesajınız şehirde birlik beraberliğin yakalanması ve bu güçle hizmet yapılması. Neden bunu özellikle vurguluyorsunuz. Yok mu şehirde şuan birlik ve beraberlik?

BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ

“Bildiğiniz gibi her şehirde olduğu gibi ilimizde de bazı olumsuz durumlar yaşanabiliyor, bu bazen deprem vb. gibi takdir-i ilahi durumlar olabiliyor. Bazen de maden ihalesinde olduğu gibi veya ulusal teşvik durumlarından ilimizin faydalanamaması gibi durumlarda bana göre TSO Başkan ve Yönetiminin tavrı, bizim 6. BÖLGE Teşvikleri konusunda yaptığımız gibi, her olumsuzluktan nasıl fayda sağlayabiliriz, krizi nasıl yönetebiliriz ve faydaya çevirebiliriz, şehrimizin lehine bir durumu nasıl oluşturabiliriz noktasında olmalıdır.

Fakat ne yazık ki mevcut TSO Yönetimi şehrimizin iktidar veya muhalefet hiç fark etmeden siyasi aktörleri ile halkımızı karşı karşıya getiren tavırlar ve tutumlar geliştirdiler. Bu tavır şehre ayrıştırma getirir, şehri böler ve huzursuz eder. Biz ancak şehrin aktörleri olarak hep birlikte kenetlenip güçlü bir duruş sergilersek bu şehrimize fayda sağlayabiliriz. Kamuoyunu ayrıştırarak, bölerek ancak zarar verirsiniz bu şehre, bunun vebali büyüktür.
Biz buna son vereceğiz. Hem iktidar hem muhalefetle koordinasyonda olarak bu şehrimizin ekonomisine değer katacağız.”

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

Başkanım bizler de yönetim kurulu üyelerinizi tanıttığınız programa katıldık ve birçok önemli ismin listenizde olduğunu gördük. Bu doğrultuda Ticaret ve Sanayi Odası gibi gerçekten ekip çalışmasının en gerekli olduğu yerlerden birine aday olmanın sorumluluğu ile yönetim kurulunuz hakkında neler söylersiniz?

GÜÇLÜ KADRO

“Aday Tanıtım Toplantımızda ortaya koyduğumuz Fotoğraf, bana göre ve o andan itibaren aldığımız binlerce olumlu mesaja, tepkilere göre seçimin galibini net bir şekilde ortaya koydu.

Ben buradan yeri gelmişken, bu süreçte aylardır gece yarılarına kadar çalışan, ailelerinden fedakârlık eden ekip arkadaşlarıma ve özellikle ekip arkadaşlarımızın çocuklarından eşlerinden helallik istiyorum. Bizler için en büyük fedakârlığı onlar gerçekleştirdiler. Ailelerinden fedakârlık ettiler. Bugün kazanacağımıza inanıyorsak onları geceler boyu evlerinde bekleyen eşlerinin ve çocuklarının fedakarlıkları nedeniyle kazanacağımıza inanıyoruz.

Biz bu seçimlere 4 yıldır hazırlanıyoruz. Ve tanıtımını gerçekleştirdiğimiz meslek komite adaylarımızı aylardan değil, yıllardan beri, belirli bir stratejik plan ve vizyon dahilinde uzun soluklu istişareler sonucu belirledik.

Aday belirleme sürecimiz, hangi arkadaşımızla bu şehre hangi hizmetleri yapabiliriz, stratejik vizyonumuzdaki projeleri, hizmetleri kimlerle gerçekleştirebiliriz? Kimler hem hizmette hem liyakatta ve temsilde şehrimizin önünü açabilir? Ona göre büyük bir titizlikle belirlendi.

Arkadaşlarımızın hepsi de bunun bilincinde olarak aylardan beri meclisteymiş gibi çalıştılar ve son ana kadar da çalışacaklarına dair irade beyan ettiler.

Ve hatta ekip arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu “Başkanım ben mevki makam, komite, komisyon ve meclis üyeliği istemiyorum” diyerek hiçbir talepte bulunmayıp gece gündüz çalışanlardan oluşuyor.

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

Başkanım Kredi Garanti Fonu sizin döneminizde Elazığ TSO bünyesinde hizmet vermekteydi. Ancak şu anda Diyarbakır’da hizmet veriyor, tekrar Elazığ’a dönmesi sizin döneminizde mümkün olacak mı?

KREDİ GARANTİ FONU YENİDEN KURULACAK

“Bildiğiniz üzere Başkanlık dönemimizde; Kredi Garanti Fonu Müdürlüğünün Elazığ’a biz getirdik ve şehrimizin ekonomisine can suyu verdik. Üyelerimiz ile Kredi Garanti fonunu doğrudan etkileşime soktuk. Hizmetlerine sunduk. Fakat mevcut yönetim bunu koruyamayarak Diyarbakır’a kaptırdı. Allah’ın izniyle yine geri getirmek için gereken neyse gerçekleştireceğiz. 

Ayrıca yönetim dönemimizde Eximbank Desteklerini getirerek İhracatımızı büyük oranda arttırdık. Yeni Dönemimizde bunu da inşallah tekrar getireceğiz.”

ETSO Başkan Adayı İdris Alan: 'İstihdam İçin Seferberlik'

Son olarak Neler Söylersiniz?

Bu vesile ile tekrardan bana bu fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasının deneyimli ekiplerin yönetiminde olması şehrimizin menfaatine olacaktır. İş dünyasının değerli temsilcilerinin teveccühlerine mazhar olabilmek için ve deneyimli ekiplerle etkin bir hizmet sunabilmek için bu seçimin önemi çok büyük. Bu sebeple üyelerimizi, iş dünyasının değerli temsilcilerini, 12 Kasım 2022 de gerçekleştirilecek Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Seçimlerinde Beyaz Pusula Adaylarına Oy vermeye davet ediyorum.