Elazığlılar, Bu Haber Bakış Açınızı Değiştirecek!

Elazığ Veteriner Hekimleri Odası Cazim Bulut, bir süredir kamuoyunda gündemde olan sokak hayvanları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Elazığlılar, Bu Haber Bakış Açınızı Değiştirecek!

Elazığ Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cazim Bulut, ülkemizde gündemdeki yerini koruyan sokak hayvanları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Bulut, etkin bir kısırlaştırma ve hayvan haklarına koruma yönelik yasaların tam uygulanmasıyla sokak hayvanları sorununun çözülebileceğini açıkladı. Bulut gazetemize yaptığı özel açıklamada “Sokak hayvanları maalesef son aylarda yaşanan bir iki saldırı ile yeniden gündeme geldi. Aslında yıllar önce 5199 NO’lu hayvanları koruma kanunu çıktığında bununla ilgili yol haritaları belirlenmişti. Hayvan popülasyonun önlenmesi adına belediye mücavir alanlarında belediyeler kırsal alanlarda ise İl Özel İdareleri sorumluydu. Ancak gelinen noktada özellikle kırsal alanlarda sokak hayvanları ile ilgili çalışmalar ya yapılmamış ya da yetersiz yapılmış. Sorun büyüyerek bu hale geldi.

KANUNUN ALT YAPISI İYİ HAZIRLANMADI

Sorunun büyümesinin çeşitli nedenlerinin olduğuna dikkat çeken Bulut “Mevcut kanunun altyapısı iyi hazırlanmış. Kurumlara yetki verilmiş ama; verilen yetki için yeterli kaynak aktarılmamış. Merkezi hükümet tarafından sokak hayvanları popülasyonunun önüne geçmek için bir bütçe ayrılması gerekiyordu. Maalesef yapılmamış” diye konuştu.

Elazığlılar, Bu Haber Bakış Açınızı Değiştirecek!

BÖLGEMİZDE BİRKAÇ YILDIR KUDUZ VAKASI ARTTI

Kırsal kesimde bulunan köpeklerin yaban hayvanlarıyla temasta olma ihtimalinin daha fazla olduğunu ifade eden Bulut “Bölgemizde kuduz vakalarının son yıllarda arttığını görmekte ve gözlemlemekteyiz. Sokak hayvanların yabanda yaşayan kurt, tilki gibi hayvanlar tarafından ısırılması neticesinde kuduz vakaları bölgemizde arttığı görülmektedir” diye kaydetti.

DÜZENLİ KISIRLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SORUNU ÇÖZER

Her şeyden önce sokak hayvanlarının da yaşam hakları olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Bulut “O nedenle sokak hayvanlarının popülasyonunun önüne geçmek için bu canlıları itlaf etmek asla söz konusu olamaz. Daha çok popülasyonu kontrol etmek noktasında bir yaklaşım olmalıdır. Bunun için yapılacak en önemli adım kısırlaştırmanın yapılmasıdır. Ana hedef doğurgan hayvanları ilk başta kısırlaştırılmalıdır. Periyotlar halinde ilimizde ülkemizde düzenli çalışmalar yürütülürse kontrol altına alınacağı muhakkaktır” diye aktardı.

SALDIRI ANINDA KAÇMAK KÖPEKLERİ DAHA DA SALDIRGANLAŞTIRIR

Yalnız başına olduklarında köpeklerin bazı ırklarının hariç uysal bir hayvan olduğunun bilindiğini hatırlatan Bulut “Köpeklerin sürü içgüdüleri vardır. Beraber hareket ettiklerinde saldırgan hale gelebilirler. Özelikle korkup kaçmaya çalışan insanlara karşı daha bir saldırgan olabiliyorlar. Olası bir saldırı halinde kaçmak yerine heyecanlanmamaları kendilerini korumaya çalışırken de sakin bir şekilde davranmaları gerekmektedir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.