Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün organize ettiği geleneksel hale gelip bu yıl 17. düzenlenen Üzüm festivali ve bağ bozumu etkinliği yapıldı. Hoş köyünde düzenlenen bağ bozumu şenliğine Elazığ Valisi Ömer Toraman, Yurtbaşı Belediye Başkanı Yasin Yılmaz, Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, İl. Jandarma Alay komutanı Murat Evren, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, İl Müftüsü İrfan Üstündağ, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, kurum müdürleri esnaf odaları başkanları, STK temsilcileri üzüm üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

İl protokolünün üzüm bağ bozumu gerçekleştirmesinin ardından festival alanında öküz gözü, ağın beyazı, kırmızı üzüm ve iri salkım dalında 30 üreticinin üzümleri dereceye girmek için yarıştı. Elazığ Belediyesi mehteran takımı ve Yurtbaşı Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterileri ile şenlik başladı.

Bağcılık yetiştiriciliğinde kadim bir geleneğe sahip olan Elazığ’da “2023 yılı üretim verim tahminleri kapsamında 43.084 dekar alanda 32.131 ton şaraplık üzüm üretimi 62.028 dekar alanda 46.084 ton sofralık üzüm üretimi mevcuttur. İlimizde yaklaşık olarak 106.000 da alanda 78.000 ton üretim gerçekleşmektedir.

2500 HANENİN DOĞRUDAN GEÇİM KAYNAĞI 

Elazığ çiftçilerinden yaklaşık 2500 hane doğrudan veya dolaylı bağcılık ile geçimini sağlayan üzüm “ekonomik anlamda yetiştirilen sofralık çeşitler; Ağın beyazı, Köhnü, Şilfoni, Tahannebi çeşitleridir. Kısmen sofralık olarak tüketilen Öküzgözü ve kış kırmızısı çeşitleridir.

Şıralık-sanayi çeşitler; Öküzgözü, Boğazkere ve Kösetevek çeşitleridir.

İlimizde yetiştirilen üzümlerden Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri Coğrafi işaret almıştır.

İl geneline yayılmış bir durumda yapılan yetiştiricilik küçük aile işletmesi şeklinde Orcik, pekmez, pestil vb. işlenmiş ürün olarak yerel piyasada satılabilmektedir.

Üzüm Ürünlerinden özellikle orcik hediyelik olarak değerlendirilen bir üründür.

 Oldukça geniş bir alanda ilimizde yetiştirilen üzüm  “sofralık üretimi Merkez, Hoş, Kıraç, Sedeftepe, Yurtbaşı, Akmezra ve çevre köyleri ile birlikte gerçekleştirilirken ve Koruk, Muratçık, Dambüyük , Pirinçci, Balıbey ve çevre köyleri ile Kuzova bölgesinde şıralık-sanayi tipi üzüm üretimi şeklinde  kümelenmiştir.

Sofralık Çeşitlerde hasat; Sofralık olarak Elazığ İli iç pazarda ve Doğu-Güneydoğu İllerine pazarlanmaktadır. Pazarlama üreticinin kendisinin götürüp illerdeki sebze hallerinde satışı şeklinde olabildiği gibi, diğer İllerdeki toptancıların gelip yerinden satın alması şeklinde de gerçekleşebilmektedir. Üretici hasadı kendi imkânları ve hane iş gücünü kullanarak gerçekleştirmektedir. Hasat yaklaşık olarak o yılın iklim şartları göz önünde bulundurularak Eylül ortaları ile başlamakta, Kasım sonuna kadar yapılabilmektedir. Mevsimin yağışlı olması ile birlikte omca sıraları üzeri naylon brandalar ile örtülerek yağıştan korunur.

Sanayi tipi Çeşitlerde hasat; Şaraplık-şıralık üretim yapıldığından ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren firmalar tarafından kendi kontrollerinde üretim yapan üreticilerin ürünleri toptan olarak alınmakta ve anlaşmalı oldukları yerel ve diğer illerdeki fabrikalara sevk edilmektedir. Hasat dönemi Ağustos sonu ile Ekim sonu arasında gerçekleşmektedir.

İlimizde 2023 yılında dönemsel farklılıklar görülmekle birlikte yaklaşık olarak yaş üzüm ortalama satış fiyatı 20 TL olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Bu durum itibari ile 78.000 x 20.000 TL/ton hesabı ile yıllık yaklaşık olarak 1.560.000.000 TL hasılat beklenmektedir.
 

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir

Elazığ'da Üzümden 1 buçuk Milyarlık Gelir