Eklem Romatizması Olan Hastalar Dikkat! İşte Merak Edilenler

İç hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca Hakimiyet'e özel açıklamalarda bulundu.

Eklem Romatizması Olan Hastalar Dikkat! İşte Merak Edilenler

Koca: “Halk arasında meşhur adıyla iltihaplı eklem romatizması (romatoid artrit), çok nadir görülmeyen bir hastalık. Romatolojik poliklinik ünitelerindeki hasta hizmetlerine bakıldığında en sık başvuru sebebi romatoid artrit. Romatoid artrit hastalığının özellikle orta yaş hanımları etkileyen eklemlerde ağrı, eklemlerde ağrı ile beraber şişlik ve sabah tutukluğu yapan bir hastalık.  Genelde hastaların ağrıları sabah saatlerinde çok daha belirgin ancak, yarım saat - bir saat geçtikten sonra tutuklukları ve ağrıları azalıyor, bir miktar rahat ediyorlar, böylece günlük aktivitelerini yerine getirebiliyorlar. Maalesef bu yönüyle hastalık geri plana atılıyor. Hastaların nazarında; ‘böyle bir hastalık olmaz’, ‘vakit geçtikçe şikâyetlerin artması gerekir’, ‘kendi kendine hastalık geçmez’ gibi yanlış bilgiler nedeniyle hastalar polikliniğe geç başvurabiliyorlar” dedi.

“HASTALIKTAN KURTULMANIN EN YEGANE YOLU OLABİLDİĞİNCE ERKEN TANI ALMAK VE BÖYLECE TEDAVİYE OLABİLDİĞİNCE ERKEN BAŞLAMAKTIR”

Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, Romatoid artrit hastalığında erken tanının önemli olduğunun altını çizdi. Koca, “Tabiri caizse kalede gördüğümüz golü geri çıkaramayacağımızı, birkaç eklemde hasar oluştuktan sonra da tedavi mümkün ama hasarların kaldığı, sadece yeni sakatlıkları engelleyebileceğimiz bilinmelidir. Bu hastalık konusunda daha dikkatli ve hassas davranmamız gerekiyor. Bu hastalıktan kurtulmasın en yegâne yolunun olabildiğince erken tanı, tedaviye olabildiğince erken başlamak ile mümkün olabilmektedir. Küçük eklemlerde ağrı, şişlik var ise, sabahları yarım saatten fazla tutukluk olduğunu hissediyor, bu eklemleri tam esnek hareket ettiremiyorsak, hareket ettikçe yavaş yavaş ısındıkça eklemlerin açıldığını görüyorsak, bunun romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) olma olasılığı yüksek olabilir. Bu nedenle, bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Sigara kullanımı, kötü ağız hijyeni ve stres romatoid artriteyakalanma riskini artırmaktadır. Tüm sağlıklı bireylere, romatoid artrite yakalanmamaları için sigara ve stresten uzak durmaları ve düzenli egzersiz yapmaları önerilir. Tanı almış ve tedaviye başlanmış hastalarda düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme konularına dikkat edilerek romatizmal hastalıkların seyrini yavaşlatılması mümkündür. Unutmamak gerekir ki erken teşhis ve doğru tedavi ile bu hastalıkların yaşam kalitesine etkisi azaltılabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

İltihaplı Romatizmayı hanemizdeki yangına,romatizma doktorunu da itfaiyeciye benzetmek mümkündür.Yangına ne kadar erken müdahale yapılırsa kayıplar o denli az olmaktadır.Bu benzetme sağlık personeli dışı sağlıklı,hasta ve hasta yakınlarının daha kolay anlamasını sağlamaktadır”dedi.