Dumandağ: 'Et Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor'

Kurban Bayramı öncesi Elazığ'da kurbanlıklarda her hangi bir sorunun yaşanmadığını ve et fiyatlarında bir gerileme yaşandığını dile getiren Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, besicilerin bu yılki en büyük şansının yem fiyatlarında büyük bir artışın olmaması olduğunu ifade etti.

Dumandağ: 'Et Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor'

Kurban Bayramına sayılı günler kala Elazığ’da hayvan satış alanlarında hareketlilik yaşanmaya başlandı. Kurban satış yerlerinde sabahın erken saatlerinde başlayan pazarlıklar akşam saatlerine kadar devam ediyor.

Çiftlikteki küçükbaş hayvanlar kilogramına göre 10 ile 20 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda artış olan kurbanlık hayvanlarda bu sene küçükbaş hayvanlar rağbet görürken, vatandaşlar da son gün yoğunluğunu beklemeden kurbanlıklarını almaya başladı.

Dumandağ: 'Et Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor'

ELAZIĞ’DA KURBANLIK KONUSUNDA SORUN YOK

Bu kapsamda Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Kurban Bayramına sayılı günler kala Hakimiyet Gazetesine kurbanlıklar ve et fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Dumandağ, Elazığ’da kurbanlık konusunda her hangi bir sorun yaşanmadığını ve Kurban Bayramı’nda  kesilen kurbanlardan sonra etin piyasada bollaştığını ifade etti.

Dumandağ: 'Et Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor'

ET FİYATLARI GERİLEDİ

Et fiyatlarında bir gerileme yaşandığını ifade eden Dumandağ, “Canlı hayvanın geçen sene kilogramı 140-150 civarındaydı, bu yıl ise 235- 240 lira civarında.  Et fiyatlarında şuan bir gerileme yaşanıyor, bir dönem 450 liraya kadar fiyatları yükseldi. Şu an 340-350 lira arasında ”dedi. 

DEVLET POLİTİKASI BELLİ DEĞİL

Başkan Dumandağ sözlerine şöyle devam etti: “Kurban Bayramı’nda  kesilen kurbanlardan sonra et piyasada bollaşır. Her zaman Kurban Bayramından sonra sektörde bir duraklama yaşanır. Sonrasında il dışındaki hemşerilerimiz tatile gelince tekrar canlanır. Şu an et fiyatları uygun, herkesin alabileceği durumda. Şu an devlet politikası belli değil. Mesela bir bakıyoruz fiyat artıyor. Piyasaya ithal sürülüyor. Böyle olunca da et fiyatlarında gerileme oluyor. Bana göre üreticinin sattığı et, zeytinden de yağdan da diğer ürünlerden de ucuz ” dedi.

Dumandağ: 'Et Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor'

YEM VE ARPADA ÇOK FAZLA FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ OLMADI

Besicilerin bu yılki en büyük şansının mısır, arpa ve yem fiyatlarında büyük bir artışın olmaması olduğunu  ifade eden Başkan Dumandağ,“ Çiftçi bir, bir buçuk sene hayvan besliyor. Karkas et satıyor 340-350 lira. Şuan üreticinin yetiştirdiği hayvan Elazığ’da 340-350 Lira arası, bir ara 390- 400 lira oldu. Bu da kısa sürdü. Sonra devlet ithal et sürdü piyasaya ve kasaplara dağıttı. Ardından 50-60 lira geriledi.  Yem fiyatlarında çok artış yok, yemde de arpada da geçen yıldan beri çok fazla fiyat değişikliği olmadı. Besicilerin bu yılki en büyük şansı mısır, arpa, yem fiyatlarında büyük bir artış olmaması” dedi.

BİRÇOK ÜRÜNE GÖRE ET DAHA UCUZ

Başkan Dumandağ, “ Şuan piyasadaki birçok ürüne nazaran et fiyatları daha ucuz. Bugün bir kilo zeytin kaç lira? Zeytinyağı kaç lira? Üretim artar ve hayvancılık canlanırsa et fiyatlarının daha da düşeceğini düşünüyorum. Devletimiz  mutlaka üreticimize ciddi destek vermeli ”dedi.