'Dönüşüme Direnmeyin'

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremler sonrası Elazığ'da en çok konuşulan konulardan biri de orta hasar kavramı olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki vatandaşlara seslenerek orta hasarlı konutların da dönüşmesi için önemli bir çağrıda bulundu.

'Dönüşüme Direnmeyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

4 yıllık süreçte birçok şiddetli deprem yaşayan Elazığ’da deprem konusunda artık bilinç oluşmaya başlamış durumda. Ancak bazı vatandaşların kentsel dönüşüm konusunda ısrarcı olmaması geleceğe dönük tehlike oluşturmaya devam ediyor. 

ELAZIĞ’IN ISRARCI OLMASI HAYAT KURTARDI

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından orta hasar konusu Elazığ’da uzun bir süre tartışma konusu oldu. Elazığlı vatandaşların orta hasarlı binaların güçlendirilmesi durumuna sıcak bakmaması ve kahir ekseriyeti dönüşümden yana olmasıyla birlikte yerel basın, STK’lar ve kamuoyunun orta hasarlı konutların da ağır hasarlı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dair ısrarı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerin Elazığ’da oluşturacağı can kaybının önüne geçmişti. 

'Dönüşüme Direnmeyin'

27 ARALIK DEPREMİ FIRSAT OLUŞTURDU

Tüm bu durumların yanında Elazığ’da kamuoyunun ısrarını göz önünde bulundurarak orta hasar konusunda çözüm arayan siyasetçi ve bürokratlar için 27 Aralık 2020 tarihinde meydan gelen deprem adeta bir fırsat oluşturdu. Bu depremin ardından Elazığ’da orta hasarlı olarak tespit edilen binaların büyük bir kısmı ağır hasara dönüşerek kentsel dönüşümde önemli ve hayat kurtarıcı bir yol açtı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN FERASETİ DEVREDE

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından da orta hasar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın feraseti devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “orta hasarlı binaları da ağır hasarlı olarak kabul edeceğiz” açıklamasının ardından devlet eliyle orta hasarlı yapıların da dönüşmesi için büyük bir fedakarlık ve özveri örneği sergilenirken bir yandan da mülkiyet hakkı göz önünde bulundurularak adımlar atılıyor. Bu durumda ise top artık dönüşümde büyük kolaylık ve avantajlara sahip vatandaşta…

'Dönüşüme Direnmeyin'

BAKAN ÖZHASEKİ: “ORTA HASARLI BİNALAR YORULDU”

Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla orta hasarlı binaları ağır hasar görmek istediklerini söyleyen Özhaseki: “Yasal olarak orta hasarlı binaların bizden aldıkları raporlarla gidip binalarını güçlendirmesi mümkün. Ama biz Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla  orta hasarlı binaları ağır hasar gibi görmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

“BU BİNALAR DEPREME DAYANAMAZ”

Orta hasarlı binaların dönüşümünde ısrarcı olmalarının sebebine de değinen Bakan Özhaseki, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Sebebine gelince bu binalar yorulmuştur. 2. ve 3. deprem geldiğinde dayanamaz, ayakta kalamaz. Hele hele uzun süreli olursa o acılar başımıza çıkar. O yüzden biz orta hasarlı binaların hepsini ağır hasar gibi görmek istiyoruz.”

“DÖNÜŞÜM İÇİN BİRÇOK İMKÂN VE FIRSAT VAR”

Kentsel dönüşüm için vatandaşlara önemli imkânlar sağlandığına dikkat çeken Bakan Mehmet Özhaseki: “Mademki isteyene rezervden konut isteyene kredi ve nakit imkânı var vatandaşların da orta hasarlı binalarda ısrar etmeden, mahkemeye gitmeden ağır hasarlıya çevrilmesini bekliyoruz” dedi.

VATANDAŞLAR DA DÖNÜŞÜMDEN YANA OLMALI

Uzmanlar Türkiye’nin bir deprem kuşağında yer aldığını, bu afetin ne zaman nereden geleceğinin belli olmayacağını belirterek vatandaşları az çok, eksik fazla şeklinde düşünmeden kentsel dönüşümden yana olmaları konusunda uyarırken özellikle orta hasarlı binaların güçlendirilmesinden ziyade dönüştürülmesinin daha güvenli olacağını, bu konuda vatandaşlara birçok imkan tanındığını dile getiriyor. 

'Dönüşüme Direnmeyin'

24 OCAK DEPREMİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

24 Ocak 2020 tarihinde felaketi yaşayan Elazığ, dönüşümden yana tavır aldığı için Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenmesine rağmen çok fazla can kaybı yaşamamıştı. Uzmanlar, tıpkı Bakan Özhaseki’nin süreçleri yargıya taşıyarak dönüşüme engel olmalarının değil süratli bir şekilde sağlam yapılara kavuşmalarının büyük önem taşıdığı açıklamasını hatırlatarak hem can hem de mal güvenliği açısından ısrarın dönüşümden yana olması gerektiğini belirtiyorlar.

EN İYİ ÖRNEK İSTASYON CADDESİNDEKİ BİNA

Öte yandan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde Elazığ’da yıkılan binanın da 24 Ocak depremi nedeniyle ağır hasar aldığı ancak yargıya taşınan süreç nedeniyle binanın yıkımının yapılamadığı ve bu durum sonucunda 1’i polis iki vatandaşımızın hayatını kaybettiği biliniyor. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi orta hasar kaydı düşülen eski yapıların dönüşmesi için devletin sunduğu imkanlar, vatandaşlar için de büyük bir fırsat sunuyor.

EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEK DE OLSA DEĞİŞİME ENGEL OLUNMAMALI

Elazığ’da vatandaşların dönüşüm konusunda genel olarak olumlu bir tavır almasının yanında Gazi, Vali Fahribey, Hürriyet, İstasyon caddeleri gibi ekonomik değeri yüksek lokasyonlarda bazı yıkım ve dönüşüm süreçlerinin yargıya taşındığı ve bu durumun geleceğe dönük tehdit oluşturmaya devam ettiği biliniyor.
Ticari rantı ve kira geliri yüksek bu tür binaların da dönüşmesi, hem can hem de mal güvenliği açısından önem arz ediyor.