Çok İnandırıcı Değil

ORC Araştırma,  12-24 Aralık 2022 tarihleri arasında, 30 büyükşehire bağlı 184 ilçede ve 51 il merkezinde toplam 20 bin 614 katılımcı çalışmasını gerçekleştirmiş.

Çok İnandırıcı Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ankette, 2022’nin en başarılı “5 büyükşehir belediye başkanları”, “10 büyükşehir ilçe belediye başkanlarını” ile “5 il belediye başkanları” soruldu.

Birinci sırayı yüzde 62,1 ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin alırken, ikinci sırayı yüzde 59,6 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aldı.

Üçüncü sırada yüzde 58,7 ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, dördüncü sırada yüzde 56,9 ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yüzde 55,6 ile beşinci ve son sırada yer aldı.

En başarılı il belediye başkanları anketinde ise Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ilk sırada çıkarken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ikinci, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın üçüncü oldu. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu dördüncü, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise beşinci sırada yer aldı.

Ankette sanki hizmetten çok, başkanların medyatik olma düzeyleri ölçülmüş.

İlk beş Belediye başkanlarına bakıldığında bu çok net olarak görülüyor. Bununla birlikte anket şirketinin başkanların başarı sıralamasında siyasi dengeleri de gözettiği çok bariz bir şekilde görülüyor.

Ak Parti, CHP ve MHP’li belediyelerin hem büyük şehir hem de il belediyeleri arasında bulunması da bunun somut örneği.

Bu listede Konya, Kayseri gibi öteden beri belediyecilikte  önemli başarılara imza atmış ve bunu dünyaya kanıtlamış büyükşehir belediyelerinin yer alamayıp, susmaktan başka hiçbir icraatı olmayan ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın başarılı gösterilmesi,  anketin ne kadar sağlıklı yapıldığını ortaya koyuyor.

Yine vaat ettiklerinin yüzde 80’nini hayata geçiren ve şehrin başta altyapı, yeraltı otopark ve kent meydanları, devasa parklar, Harput’taki çalışmalar ve sosyal-kültürel hizmetleriyle göz dolduran Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın listede olmaması, anketin sıhhatli yapılmadığını ve hatta  bedeli karşılığı siparişle yapıldığını ortaya koyuyor.

Parası olanın ve şirketlere destek veren belediyelerin başarılı gösterildiği bu anketlerin hiçbir önemi ve değeri yok. Asıl anket ve asıl başarı, halkın vicdanının sesi ve bunun sandığa yansımasıdır.