Bu Şartlarla Yerinde Dönüşüm Hayal

Elazığ'da 24 Ocak 2020 depreminden bugüne 4 yıl geçmesine rağmen hala daha konutlarına yerleşemeyen vatandaşların olduğunu dile getiren Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, kat yüksekliğinin beş katta sınırlı olmasından dolayı yaşanan mağduriyettin devam ettiğini, sistemin böyle devam etmesi sonucu hiçbir müteahhittin bu projeye sıcak bakmadığını ve vatandaşların mağdur olduğunu belirterek bu sürecin bir an önce çözüme ulaşması gerektiğini söyledi.

Bu Şartlarla Yerinde Dönüşüm Hayal
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, yerinde dönüşüm ile ilgili Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada başvuru yapan birçok vatandaş bulunmasına rağmen bir yıldır Elazığ’da yerinde dönüşümü yapabilen kimse olmadığını söyledi.

“VATANDAŞ BEŞ KATA MECBUR BIRAKILMAMALI”

Elazığ’da özellikle şehir merkezinin harabe halde bulunduğunu vurgulayan Şahinoğlu: “Elazığ’ın kalbi kapalı çarşının etrafı, Sarayatik Mahallesi, Nailbey Mahallesi, Kültür mahallesi, İzzetpaşa Mahallesi, yerinde dönüşümle alakalı bir tane dahi bina dönüşmedi. Bir  yıl olmasına rağmen Elazığ’da hala yerinde dönüşümle ilgili bir çalışma olmadı. Bunun nedeninin kat yüksekliğinin az olması. Vatandaşı 5 kata mecbur bıraktıklarından dolayı müteahhitler fazla yanaşmıyor. Müteahhitti kurtarmadığından dolayı anlaşmak, bu işe girmek istemiyorlar. Kat yüksekliği 7 kat veya 8 kat verilebilseydi bu durum Müteahhitti kurtarırdı. Vatandaşın cebinden de daha az bir para çıkardı. Bu şekilde dönüştürülebilirdi. Ancak 5 olduğundan dolayı cazip değil bu durum. Müteahhitler tarafından bu duruma bakıldığı zaman haklılar” şeklinde konuştu.

Bu Şartlarla Yerinde Dönüşüm Hayal

“MAĞDURİYETLER DEVAM EDİYOR”

Siyasilerin yerinde dönüşüm ile ilgili bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor diyen Muhtar Şahinoğlu: “24 Ocak 2020 depreminin ardından 3 yıl geçmiş olmasına rağmen hala evlerine yerleşemeyen vatandaşlarımız var. Elazığ’da şu an on binin üzerinde hak sahibi var. Kurası çekilecek olan bin 300 civarında konut var. Bu bin 300 konutun 250-300 tanesi 24 Ocak 2020 depreminden kalan hak sahiplerine verilecek. Şu an 140 tane Gümüşkavak’ta ihale yapıldı. Kovancılar’da yapıldı. 100 veya 150 konut ile olacak iş değil. Siyasilerimizin ilgilenmesi lazım bu durumla. Vatandaşlarımızın evlerine kavuşması lazım. 24 Ocak 2020 depreminde bu güne 3 yıl geçti hala daha konutlarına yerleşmeyen insanlar var. Bu süreç şunu gösteriyor ki ihaleler yapılmazsa bu durum 5-6 yılı bulur. Bu yılın sonunda çekilecek kuradan başka konut yok. Herhangi bir ihalede söz konusu değil. Bu konutlar teslim edildikten sonra on binin bir konut ihtiyacı daha olacak ama halen daha ihale süreci başlamadı” dedi.

Bu Şartlarla Yerinde Dönüşüm Hayal

“BAŞVURULARINI YAPAN VATANDAŞLARIMIZ AYLARDIR BEKLİYOR” 

Şahinoğlu, açıklamasını su ifadelerle sürdürdü: “Yerinde dönüşüm için başvurularını yapan vatandaşlarımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yerinde dönüşüm ile ilgili herhangi bir adım yok. Başvurularını yapan vatandaşlarımız aylardır bekliyorlar. Kat yüksekliğinin 5 kat ile sınırlı olmasından dolayı müteahhitler yerinde dönüşüme sıcak bakmıyorlar. Kat yüksekliği sorunu çözüldüğü zaman müteahhittin kar oranı artacağından dolayı bu sorun çözülebilir.”

“VATANDAŞA SORMAKSIZIN RİSKLİ ALAN İLAN EDİLİP YAPILARA BAŞLANMASI LAZIM”

Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, son olarak: “Elazığ’ın merkezi yerlerinin, işlek olan mahallelerinin vatandaşa sormaksızın projelerinin çizilip bir an inşasına başlanmalı. Benim en baştan bugüne kadar söylediğim Adıyaman, Malatya ve Hatay’da şehrin işlek yerleri vatandaşlara sormaksızın riskli alan ilan edilip yapılmaya başladı. Kimseye  “yerinde dönüşüm istiyor musun istemiyor musun” diye sorulmadı. Projesi çizilip yapılıyor. Elazığ şehir merkezinde bazı yerlerimizin böyle yapılması gerekiyor. Vatandaşa sormaksızın büyük adaların, büyük parsellerin yapılması lazım. Vatandaşa sorarsak bu süreç daha çok uzayacaktır. Sokak aralarında işlek olmayan yerlerde vatandaş kendi aralarında düşünsün TOKİ veya yerinde dönüşüm ile ilgili bina sakinleri bir anlaşma yapabilir. Şehrin kalbi olan yerlerde vatandaşa sormaksızın riskli alan ilan edip yapılması lazım” ifadelerini kullandı.