Bilgi, Ticari Ürüne Dönüşüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanmasının ardından şehrin belirli kesimlerince 'Rektör yapılacak Elazığlı isim yok muydu?' eleştirileri yapılan ancak göreve başladıktan sonra yaptığı çalışmalar ve uygulamalarıyla adından övgüyle söz ettiren Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile Fırat Üniversitesi her geçen gün başarılarını yükselterek yoluna devam ediyor.

Bilgi, Ticari Ürüne Dönüşüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıllardan beri durağan bir yapı arz eden hatta özellikle sağlık alanında geriye bir gidişin örneğini veren Fırat Üniversitesi, Prof.Dr. Fahrettin Göktaş’ın rektörlüğü sonrası birçok alanda ciddi atılımlar yaptı.

Çok az üniversitenin elde ettiği Araştırma Üniversitesi statüsünü elde eden bilim yuvamız,  bilimsel alanda dünya çapında “Bir Fırat Klasiği” haline gelen başarılarını sürdürmeye devam ediyor.

BAŞARI SIRALAMASI YÜKSELİYOR 

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP’ın 2021-2022 “alan sıralaması” geçtiğimiz günlerde açıklanmış, dünya genelinde 3 bin üniversiteyi bilim alanlarına göre sıralayan yükseköğretim derecelendirme kurumunun, 2021-2022 sıralamasında  Fırat Üniversitesi, 9 kategoride yer almıştı. 

URAP dünya alan sıralamasında FÜ oldukça önemli bir başarıya imza atarak önceki yıllara göre başarı sıralamasını önemli oranda yükseltti. Toplamda listede 9 alanda yer alan FÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında 4 alanda ilk 5’e, 3 alanda ilk 10’a 2 alanda ise ilk 30’a girme başarısını göstermişti.

Bilgi, Ticari Ürüne Dönüşüyor

PROF.DR. GÖKTAŞ FARKI 

Göreve atandığı ilk andan itibaren yenilikçi ve inovatif bakış açısıyla Fırat Üniversite’nin kısa süre içerisinde büyük başarılara imza atmasını sağlayan Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın göreve başladığı 14 Ağustos 2020 tarihinden bugüne; Fırat Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası kuruluşların yayımladığı raporlarda başarı sırası her geçen gün yükseldi, sosyal ve akademik yarışmalarda önemli başarılar elde etti. 

YILIN REKTÖRÜ SEÇİLMİŞTİ 

Kesikköprü Yerleşkesi’nin adı ‘Harput’ olarak değiştirildi ve 2. Üniversite için stratejik adımlar atıldı, üniversite tarihinde ilk kez bir patent ticarileşti, Fırat Üniversitesi’nin 4 lisans Programına Avrupa vizesi çıktı. Fırat Üniversitesi araştırma üniversitesi seçildi ve tüm bunların yanında düzenlenen sosyal etkinliklerin sayısı artırılarak Elazığ’ın tanıtımına önemli katkılar sağlandı. 

Bu başarıların ardından Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, yılın rektörü seçilmişti. 

YENİ BİR BAŞARI DAHA 

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRK PATENT) 2016 yılından itibaren her yıl düzenlediği Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası buluş fuarı niteliğindeki İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF’22), TEKNOFEST kapsamında 30 Ağustos - 4 Eylül tarihlerinde Samsun’da düzenlendi.  

Ülkemizin gelişimine değer katacak buluş, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası katılımcılarla buluşturulması ve üretilen teknik bilginin ticarileştirilerek toplumun yararına sunulması amacıyla düzenlenen fuarda Fırat Üniversitesi 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya alarak ISIF’22’ye damga vurdu.

Bilgi, Ticari Ürüne Dönüşüyor

ÖDÜL ALAN BULUŞLAR

Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Emin EKİNCİ'nin buluşçusu olduğu “CEM Grubu Çimentoların Ana Sınıfını Belirleyen Test Cihazı” patenti altın madalya ve buluşçusu olduğu “Kuru Hidratasyon Yöntemiyle CEM Çimentoların Ana Sınıfının Belirlemesi’’ patenti bronz madalya almaya hak kazandı. 

Dr. Öğr. Üyesi Sedat SAVAŞ, Muharrem BAŞPINAR, Arş. Gör. Dursun BAKIR ve Prof. Dr. Mehmet ÜLKER’in buluşçuları olduğu “Yol Alt Yapısında Kullanılan Büze Temas Eden Paralel İkinci Bir Büz Yerleştirilerek Patlama Enerjisinin İkinci Büzden Tahliye Edilmesi” patenti gümüş madalya kazandı. 

Prof. Dr. Ahmet KOCA ve Arş. Gör. Halil İbrahim YAMAÇ’ın buluşçuları olduğu “Faz Değiştiren Malzeme (FDM) Tankının Spiral Borulu Isı Değiştirgeci Olarak Kullanıldığı Su Akışlı Pencere Sistemi” patenti bronz madalya aldı.

PROF.DR. GÖKTAŞ: “DESTEĞİMİZ SÜRECEK” 

Madalya alan bütün patentlerin Üniversite  tarafından desteklendiğini belirten Rektör Prof. Dr. GÖKTAŞ, bilginin ticarileşmesi ve ürüne dönüşmesi noktasında patentlerin büyük öneme sahip olduğunu, son 2 yıl içerisinde çok sayıda patente destek verdiklerini, Üniversite ve Fırat Teknokent olarak akademisyenlere verdikleri destekleri sürdüreceklerini belirtti.