Bağımlılık Türlerine Karşı Yaptıkları İş Birliği İle Örnek Oldular

Nisa Yılmaz/ Yeşilay Elazığ Şube Başkanlığı ve Medical Park Elazığ, ortaklaşa yaptığı projelerle örnek çalışmalara imza atıyor. Yeşilay ve özel sağlık kuruluşunun bağımlılığa karşı yapmış oldukları ortaklaşa mücadele ve farkındalık birçok şehre toplumsal duyarlılık konusunda örnek oluyor.

Bağımlılık Türlerine Karşı Yaptıkları İş Birliği İle Örnek Oldular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hastane Genel Müdürü Op. Dr. Mahmut Yıldız, Hakimiyet Gazetesi’ne Yeşilay ile madde ve alkol bağımlılığı üzerine ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“Sosyal Sorumluluk Projeleri Bizim İçin Önemli”

Yeşilay ile birlikte proje yürütme fikrine nasıl karar verdiklerini açıklayan Op. Dr. Yıldız, “Yeşilay Cemiyeti ile ilişkimiz, Yeşilay Şube Başkanı Tamer Kayaoğlu’nu tanıdığımızdan beri var. Tamer bey sağolsun, toplumsal farkındalık ve sosyal sorumluluk projesini başarıyla yönetiyor. Kendisini yıllardır tanımak bizim için de gurur verici. Hastanemiz 12 yıldır bu şehirde hizmet veriyor. Kurumsal kültürü oturmuş olan bir hastane için sosyal sorumluluk projeleri, halka dokunan dernek ve cemiyetlerle beraber hareket etmek oldukça önem taşıyor. ‘Sağlıklı yaşam, sağlıklı nesil ve sağlıklı gelecek’ sloganıyla Medical Park’ın ‘Herkes için sağlık’ sloganı oldukça uyumlu sloganlar. Bu sloganın altını doldurabilmek için Yeşilay ile bir iş birliğine karar verdik. Yeşilay ile ne yapabileceğimizi düşündük. Tamer beyin önerisi, bizim de katkılarımızla birlikte birkaç proje yürütme kararı aldık.”

“Eğitimlerimizde Okul Müdürleri, Muhtarlar ve Öğrencileri Hedef Aldık”

Hekimler ile birlikte topluma doğrudan ulaşan kişilere eğitim vermeyi hedeflediklerini belirten Op. Dr. Yıldız, şunları ekledi: “Kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklar noktasında topluma ulaşan kişileri bulmayı hedefledik. Muhtarlara, hastanemizin konferans salonunda alanında uzman, donanımlı ve insanları ikna edebilme noktasında etkili hekimlerimizle birlikte eğitimler verdik. Ardından bu projeyi sadece bağımlılara yönelik olmaktan çıkıp, bağımlı olmayan kişileri de dahil ederek özellikle ilkokul, okul müdürleri, müdür yardımcıları, rehber öğretmenleri hedefledik. Öncelikle öğretmenlerimizi hastaneye davet ettik. Öğretmenlerimize, okul müdür ve yardımcılarımıza bilgilendirme yaptık. Motivasyon artırıcı, eğitime katılmayı teşvik edici küçük hediyeler planladık. İkinci ve üçüncü eğitimlerde katılım oranı daha da arttı.”

“3 Okul İle Başlayıp, 22 Okula Ulaştık”

Yıldız, “Ve son olarak da eğitimlerimizi okullara yaygınlaştırdık. Asıl faydayı okullarda gördük. İlk olarak 3 okul belirledik. Ancak 3 okulda yapılan toplantıların başarısı görülünce hem Tamer beyin hem de okulun teklifi ile 22 okula ulaştık. Doktorlarımız oradaki çocuklarımıza bağımlılık ve sağlıklı yaşam noktasında Yeşilay’ın ve bizim hedeflerimizi anlattık. Sağlıklı yaşamla ilgili alanında uzman hekim arkadaşlarımız bilgilendirme yaptı. Sadece bilgilendirme ile değil aynı zamanda bir rol-model oluşturduk. Genel ve göğüs cerrahisi ve psikiyatri uzmanımız bu eğitimlerde yer aldı. Hekimlerimiz, kendi hayatlarından örnek vererek, çocuklar üzerinde etkili bir rol oluşturuyor. Çocuklarımıza bu şekilde mesajlarımızı verdik. Bizim eğitimlerdeki temel hedefimiz Elazığ için taşın üzerine taş koyduğumuz, gelecek nesiller için bir şeyler yaptığımızı düşündüğümüz bir çalışma oldu. Ve 2 yıl daha devam edeceğiz” dedi.

“Kariyer Günleri İçin Talep Aldık”

Farkındalık yaratmak adına gelen taleplerden oldukça memnun olduklarını söyleyen Yıldız, “Eğitim verdiğimiz okullardan bağımsız olarak kariyer günleri talebi geldi. Kariyer günlerini de yine proje çerçevesinde devam ettik, maya tuttu bir kere çünkü. Biz de sonuna kadar elimizden gayreti, göstererek takipçisi olacağız, 1 kişiye dahi bu konuda farkındalık yaratırsak bizim için kıymetli olacak. Bizler, ulaştığımız her kişinin bundan bir şeyler çıkaracağını ve hayatının bir dönemine mutlaka etki edeceğini biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Bağımlılık Türleri Müfredata Girmeli, Çocuklara Sürekli Hatırlatılmalı”

Teknolojinin yaygınlaşması ile yeni bir bağımlılık türünün de ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: “Toplumumuz alkol, sigara ve madde bağımlığının ne demek olduğunu biliyor. Bu bağımlılık türlerine bir de teknoloji eklendi. Sigara bağımlılığı ondan daha az değil. Uyuşturucu ve sigaradan ölen insan sayısını karşılaştırırsak sigaranın da masum olmadığını göreceğiz. Genellikle uyuşturucu üzerinde duruyoruz ama diğer bağımlılık türleri de oldukça yaygın. Çocukların öğrenme kapasiteleri çok iyi iken, iyi bir eğitim alırken herhangi bir bağımlılık nedeniyle kendi kapasitesinin altında kalmışsa bu da bir bağımlılıktır ve tedavi edilmelidir. Burada bir yetenek kaybı söz konusu. Bu bağımlılıkların tekrar hatırlatılması, her daim öğretilmesi gerekiyor. Bu konu müfredatlara girmeli, derslerde işlenmeli. Bu bağımlılıklar toplumumuzun bir gerçeği. Yüzde yüz mükemmel bir toplum yok. Amacımız; mesajımızı vermek, uymayanlar için de tedaviye yardımcı olmak. Bu noktada Yeşilay Cemiyetine ve Tamer beye, bu projeye destek veren, verdiğimiz eğitimlerde okullara daha kolay ulaşmamızı sağlayan Milli Eğitim Şube Müdürlerine teşekkür ederiz.”

“Hekimlerimiz Gönüllü Olarak Eğitimlerde Bize Eşlik Etti”

Yeşilay Elazığ Şube Başkanı Tamer Kayaoğlu, bağımlılık türlerine yönelik ortaklaşa yapmış oldukları eğitimlerde hekimlerin kendi yaşam tecrübeleri ile insanlar ulaşmayı başardığını ifade ederek;  “Mahmut bey ile yaptığımız konuşmada, ‘İkimiz de bu memleketin çocuğuyuz, bu memleketin ekmeği ile büyüdük, Memleketimiz için Yeşilay ve Hastanenin gücünü birleştirelim’ dedi. Ben de bu öneriye oldukça sevindim. İkimiz de Elazığ Lisesi Mezunuyuz aynı zamanda, Elazığ sevdalısıyız. Bu önerinin ardından neler yapabileceğimizi konuştuk. Mahmut Bey, hastanesi ve doktorlarıyla Yeşilay’ın hizmetinde dedi. Formatörlerimizle birlikte gittiğimiz okula, doktorla gitmeyi istedik. Bize 3 değerli doktorumuz eğitimlerimizde eşlik etti; Genel Cerrah Doç. Dr. Bekir Sarıcık, Göğüs Cerrahi uzmanı Op. Dr. Tayfun Kermenli ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep İlyas Kaya idi. Öncelikle okul müdürlerimize Medical Park Konferans Salonunda ağırlayarak, madde ve alkol bağımlılığını anlattık, YEDAM’ı tanıttık. Mahmut Bey o dönem bizzat kendisi ilgilendi bu işlerle.  Ardından il ve ilçedeki rehber öğretmenleri, muhtarlarımızı bir araya getirdik. Okullara doktorlarımızla birlikte gittik, 3 okul ile başladık. Duyarlı okul idarecileri bize okullarına gitmemiz için talepte bulundu. Ve 3 okuldan 22 okula çıktı sayı. Okullar tatil olduğu için ara vermek zorunda kaldık” dedi.

“Yaptığımız İşte Gönüllük Esastı”

El birliği ile gönüllülüğü esas alan işlere imza attıklarını ifade eden Kayaoğlu, “Yeşilay Haftasında tanıtım stantları açtık, aynı gün 81 ilde aynı anda bisiklet turu düzenledik.  Çekiliş düzenleyerek 3 bisiklet hediye ettik. Organizasyonun devamını önümüzdeki yıl Allah nasip ederse artırarak daha farklı projelerle hayata geçireceğiz. Bu anlamda Mahmut beye, doktor arkadaşlarımıza ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Esin Hanıma çok teşekkür ederim. Farkındalık oluşturma amacındaydık. Bu işte gönüllük esastı. Bizim için vakitlerini ayırdılar, emek verdiler” dedi.

“Doğa Yürüyüşü Düzenleyeceğiz”

Kayaoğlu son olarak, bir doğa yürüyüşü planladıklarını söyleyerek, şunları ekledi: “İl Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay ve hastane ortaklığında bir doğa yürüyüşü planlıyoruz. Sağlık il müdürümüz ile öncesinde görüşmüştük ve olumlu yaklaşmıştı. Yeşilay’ın temel hareket noktası sağlıklı yaşam. Bilinç artırmak adına böyle bir etkinliği de düzenlemiş olacağız.”