Android Biliyor, AFAD İzliyor

AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini dakikalar sonra duyururken, depremden 30 saniye önce  Android telefonlara gelen uyarı mesajı dikkat çekti

Android Biliyor, AFAD İzliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Android işletim sistemine sahip telefonlarda "Android Deprem Uyarıları Sistemi" başlığıyla geçilen mesajda "Hafif sarsıntı bekleniyor. Yaklaşık 61,1 km uzaklıkta, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde" ifadeleri yer aldı.

Deprem gerçekleştikten sonra telefonlara yeni bir mesaj daha geldiği görülürken, iletide "10:42 itibarıyla deprem oldu. Sarsıntıyı hissetmiş olabilirsiniz. Yaklaşık 61,1 km uzaklıkta, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde. Daha fazla bilgi için dokunun" denildi.

Eminiz ki bugünden sonra deprem konusunda en çok tartışılacak konu ise depremin önceden tespit edilip edilememesi konusu olacak. Deprem konusunda herhangi bir altyapı ve teknolojik yatırımı olmayan android telefonlarına depremden 15 ya da 20 saniye öncesinden böyle bir uyarı geliyor ve depremin şiddeti ve derinliği ile ilgili bilgiler neredeyse birebir örtüşüyorsa demek ki böyle bir teknoloji var. Android belli ki bu bilgiyi deprem konusunda uzman ve yer altını da kontrol edebilen bir izlemeden elde etmiş. Bu merkez muhtemeldir ki yurtdışı kaynaklı ve yine muhtemeldir ki bu konuda ciddi yatırımlar yapılmış. AFAD’ın da bugünden sonra bu teknolojiye yatırım yapması ve gerekirse üniversitelerle işbirliği yaparak bu sistemi hayata geçirmesi lazım.