Halkın Vermediği Yetkiyi Meclisten İstemek

31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni dönemin ilk Belediye Meclis oturumu gerçekleşti ve yasa gereği komisyon seçimleri yapıldı.

TAKİP ET

İlk oturumda değişik partilerden belediye meclis üyesi olarak seçilen isimler birbirleriyle tanıştılar.

İyi başlayan meclis toplantısı sıra komisyon üyelerinin seçimine gelince bir anda gerginleşti.

Halkın büyük teveccühü ile ikinci kez Belediye Başkanlığı görevine seçilen Şahin Şerifoğulları, yasanın kendisine verdiği komisyonları 3 ya da 5 kişiden oluşturma yetkisini daha fazla katılımcılık ve şeffaflık ilkesi gereğince 5 kişiden oluşturulacağını ifade etmesi demokratik olgunluk yanında kendine güven ve denetlenebilir bir belediye için önemli ve özgüvenli bir karardı.

Komisyonların 5 kişiden oluşturulması kararının ardından Ak Parti kendi grubuna ait üç ismi belirledi. Başkan Şerifoğulları komisyona girecek Yeniden Refah Partisi ve CHP'den de isimlerini belirleyip bildirmelerini istedi.

Bu iki partinin verdiği isimleri meclisin oylarına sunan Başkan Şerifoğulları, bu isimlerin seçilmedeki yeterli sayıya ulaşamadığı için komisyonlara girmelerinin yasal olarak mümkün olmadığını dile getirerek komisyonların 3 kişi olarak görev yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Oldukça şeffaf, demokratik ve katılımcı yürütülen bu sürecin ardından CHP'li Meclis Üyesi Murat Akkoç tepki gösterdi. Bu tepkilere YRP sıralarında da destek gelince ortalık karıştı ve Başkan Şerifoğulları toplantıya kısa bir süre ara vermek zorunda kaldı.

Aranın ardından başlayan toplantıda, komisyon üyelerinin seçimine devam edildi. Bu olay da gösterdi ki Başkan Şerifoğulları'nın tüm iyi niyet, yasanın kendisine verdiği yetkiyi muhalefetin lehine kullanma inisiyatifine rağmen klasik muhalefet anlayışımız ne yazık ki devam ediyor.

Muhalefetin talebi dahi olmadan komisyonların 5 kişiden oluşturulacağını daha toplantının başında ifade etmesine rağmen, yapılan seçimlerde muhalefetin verdiği isimlerin yine yasada belirtilen seçilebilme yeterli sayısına ulaşamamasının hırçınlığını ve daha meclisin ilk toplantısında kaotik ortam oluşturmanın fırsatına çevirmek ve istenmeyen görüntülerin yaşanmasına sebep olmak ne belediye meclis üyeliğine ne de demokrasiye yakıştı.

Tüm muhalefet parti meclis üye oylarıyla dahi seçilme sayısına ulaşamamanın kendi içinde demokratik muhasebesini yapmayan, halktan almadıkları destek ve teveccühleri Başkan Şerifoğulları'nın kendilerine sunmasına rağmen meclisin takdirini alamayıp bir üye dahi seçtirememenin gereksiz hırçınlığını gösterip sözde muhalefet yapıyoruz gibi bir algıyı oluşturmak ne kendilerine ne şehre bir şey kazandırır.

Görünen o ki yapılan ilk belediye meclis toplantısında Başkan Şahin Şerifoğulları'nın tüm iyi niyet, katılımcı ve şeffaf bir belediye meclisi oluşturma yönündeki samimi gayet ve çabası, muhalefet meclis üyelerinin alamadıkları destek ve seçilememenin verdiği hırçınlıkla meclisin gereksiz olarak gerilmesine ve hoş olmayan görüntülerin oluşmasına sebep olmuştur.

YRP ve CHP'nin komisyonlarda yer alması elbette doğru ve isabetli olurdu. Başkan Şerifoğulları'nın da bu yönde ortaya koyduğu irade, meclisin demokratik iradesine takılmışsa ve seçilebilme sayılarına ulaşılamamışsa bunun sebebi başkan değil meclisin demokratik tecellisidir.

Kendileri, demokrasi ve şeffaflık talep eden CHP ve YRP, talep ettikleri demokratik yollarla seçilememiş ve meclis komisyonlarına girme yetkilerini demokratik oylama neticesinde meclisten alamamışlardır.

Demokrasiye yenilen partilerin, “demokrasi elden gitti” deme lüksleri yoktur. Halktan alamadıkları yetkiyi de Belediye Meclisinden talep etme yetkileri ise hiç yoktur.

Yorumlar 10
Murat Eroğlu 15 Nisan 2024 22:49

Güzel Elazıığımızın akp li belediyesinin ettiğine bak. Muhalefete tahammülü yok. Şahin Efendi, bu halk seni belediye başkanı yaptıysa o insanları da meclise üye yaptı. Azıcık tahammüllü ol, hep denetleneceksin. O kadar kolay değil.

Şedele 15 Nisan 2024 22:44

Tüm Türkiye ye bir kez daha rezil olduk, yazıklar olsun size. Şahin başkanın güç zehirlenmesi geçirdiği bir dönem diyeceğim ama aldığı oyun düştüğününde farkında, ne yapmaya çalışıyor pek açık değil. Ama belliki bundan böyle belediye meclisinde kimsenin kendi sözü üzerine söz etmesini istemiyor. 50 senedir 5 kişi olan komisyonu 3 kişiye düşürüyor ki zerre aksi söz çıkmasın, muhalefet şerhi olmasın. Elazığa yakışmadı. O muhalif genç arkadaşa da helal olsun, ne babayiğit adammış, haklı ve hakkı korumak için eyvallah etmedi hiç birine.

ELAZIĞI REZİL ETTİLER 15 Nisan 2024 15:35

ELAZIĞI TÜM TÜRKİYEYE REZİL ETTİLER. URFADA FALAN BİLE OLMUYOR BÖYLE ŞEYLER YADA KÖY KADAR BELDELERDE İLK OKUL MEZUNU OKUMA YAZMASI OLMAYAN ŞALVARLI BELEDİYE BAŞKANLARININ OLDUĞU YERLERDE BİLE OLMUYOR. REZİL ETTİLER KADİM ŞEHRİ TÜRKİYEYE.

çap 15 Nisan 2024 15:29

bu adamlar kesinlikle bu büyüklükteki, bir şehri yönetebilecek kalibrede donanımda adamlar değil. o birikime o demokratik olgunluğa sahip değiller. elazığın koskocaman bi 5 yılı heba oldu. muhalefet bilini olmayan toplumların sonu böyledir. bilinçli bir şehirde bu yapılabilir mi tabi ki de imkansız ama elazığ gibi şehirlerde herkes kendi krallığını ilan ediyor...

Cuma Gakgo 15 Nisan 2024 02:13

Satiler babam satiler, bu sondur daha da bize almaz diyiler, bence. Demokrasi de galmadı, Şahin beye bah yav, ne kadar da korkmuş muhalefetten.. Dur sen dur devran bele gitmez hep.

Hakimiyet yalayıp sükret 14 Nisan 2024 19:21

Hakimiyet belediye fakir fukaranın ve tüyü bıtmemiş yetimin hakkını sana yediriyor. Sende yalayıp şükür ediyorsun onu biliyoruz. Ama adama sormazlar mı 40 yıldır bu komisyonlar 5 kişiden oluşurken bugün ne değişti de senin başkanın muhalefetin hakkını gasp etti? Yoksa yeni dönemde zenginlere yeni villalar mı yapacak?

Süleyman 14 Nisan 2024 14:37

Başkan katılımcı belediyecilik diyor, fakat üstünlük kendilerinde olduğu için kapalı oylamanın sonucunun böyle olacağını zaten biliyor. Nerede kaldı katılmcı belediyecilik? Behçet Susmaz güzel söyledi; CHP ve Yeniden Refah ‘a her komisyonda 1’er kontenjan verin dedi. O zaman komisyonlar daha şeffaf bir şekilde çalışırdı ve buna katılımcı belediyecilik derdik. Burada başkanın yetki bende, siz karışamazsınız demesi güç zehirlenmesidir. Nitekim Elazığ halkı insaflı davranmış ve düşük bir oy oranıyla size bir dönem daha yetki vermiştir. Bunu yanlış algılamayın ve sadece size oy verenlerin başkanı olmayın, bütün Elazığ’ın başkanı olun. Zafer sarhoşluğuna girip insanları küçümsemeyin. Elazığ hepimizin, hep birlikte şehrimize sahip çıkalım. Hepiniz biliyorsunuz ki, bu dünya Sultan Süleyman’a bile kalmamıştır…

Alparslan 14 Nisan 2024 13:17

Akp zihniyeti bu ne bekliyorsunuz ey Gakgolar, rabbena hep bana... Adam sokakda sürekli demokratik bir yönetim yapacam dedi durdu ama komisyonda 1 tane bile muhalif sese tahammülü yok, ortada herşey.

Cafer 14 Nisan 2024 12:44

Ne kadar komiksiniz elazığ hakimiyet

Ensar 14 Nisan 2024 12:13

Konuyu bütünüyle çarpıyorsunuz, konu katılımcı belediye olacağız vaadleriyle yola çıkıp herkese mavi boncuk dağıtan Şahinbey in muhalefete tahammülsüzlüğüdür, zaten tüm akp nin ortak özelliğidir. Dürüst olun kardeşim, insanları niye boşuna uğraştırıyorsun? Almışsın parti olarak kararını, komisyonlara muhalefeti almayacak, ne diye adına demokratik diyip yapmacık işlemler yaptırıyorsun? Düşünki, 5 kişilik komisyonda 3 kişi akp iken 2 kişiye de tahammül yok, çünkü kendi üyelerine de güven yok. Akp anlayışı bu işte. Şahin bey de oyların dibe doğru gittiğini görmüşse tavrı yanlış ama o da konforunu düşünüyor. Katılımcı, demokratik falan hep yalan.

Bakmadan Geçme