Fırat'ı da Yok Ettiler

Ülkemizde halkın en hassas olduğu konulardan biri de maden çıkartılması adına tabiatın, ormanın tahrip edilmesi ve atıkların çevreye verdiği zarar.

TAKİP ET

Maden ilçemiz örneğinde olduğu gibi bakır madeni çıkarma adına yapılan çalışma, doğal olmayan heyelana ve dolayısıyla ilçenin taşınmasına sebep olan bir sonuç doğurdu.

Geçmiş yıllarında kaz dağlarında çıkartılan altın madeni konusunda duyarlı olan çevrelerin dikkati bu kez Erzincan'a çevrildi.

Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde patlayan boru nedeniyle Fırat Nehri ve İliç Barajı'na siyanür sızdı.

İşletmenin solüsyon boru hatlarında 21.06.2022 tarihinde yaşanan arıza neticesinde meydana gelen Çevre Kanunu'na istinaden Bakanlığa bağlı Çevre Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilmiş ve "en üst sınır" olan 16 Milyon 441 Bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştı. Gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Siyanür havuzundaki sızıntı nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir adım daha attı ve altın madeni işletmesinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Bakanlığın bu adımı birkaç gün gecikmiş olsa da doğru bir karar oldu. Altın çıkarmak ve bunun ekonomiye kazandırılması çalışması ne kadar gerekli ve elzemse, bu faaliyetleri yürütürken insan sağlığı ve doğanın dengesini korumak da o kadar önemli.

Altınları bulup ekonomik kazanım elde etmek pahasına siyanür gibi en tehlikeli bir zehri Fırat Nehrine akıtmak ve bu suyun geçtiği tüm bölgeleri ve sulama yapılan tarım ürünlerini etkilemek, tüm insanlığı zehirlemek ve hatta öldürmeye kast etmek gibi bir suça ortak olmaktır.

Her ne kadar bazı uyanık çevreler, yapılan su tahlili neticesinin negatif çıktığına dair paylaşımlar yapsa da Bakanlık sosyal medyada yayınlanan görüntüleri de dikkate alarak tesisin üretimini durdurdu.

Umarız hatırlı kişilerin araya girmesiyle bu tesis gerekli arıtma ve teknik çalışma yaparak atıkları zehirli maddelerden ayrıştırma yapmadan yeniden faaliyetlerine başlamaz.

Yorumlar 1
23 27 Haziran 2022 21:13

Peki bu kaban barajı önündeki tarım arazilerinin buğday arpa şeker pancar, mısır ekili yor bunuda insanlar tüketim yapmakta buralar baraj suyuyla sulanmakta kim bunun nebalından kalkacak buralardan kim tüketim yaparsa kanser alacak peki buraları neden yasak ettimiler ERZİNCAN Da yasak edilmiş özelikle Yurtbaşı yunlüce Mollakendi çağlara GÜNTAŞI KARASAZ buralarda DSİ

Bakmadan Geçme