Altın Madeninden Fay Hattı Mı Geçiyor? Fırat Nehri'ne Siyanür Ulaşmışsa Ne Olur?

Altın madenciliğinde kullanılan siyanürün çevreye ve canlılara olan zararları, son günlerde büyük endişelere neden oluyor. Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan çökme sonucunda siyanür havuzunun Fırat Nehri'ne akması halinde ne gibi sonuçların doğacağını söyleyen Emekli Jeoloji Mühendisi Mehmet Önal, aynı zaman oradaki toprak kaymasının depremle ilişkili olup olmadığını da Busabah Medyaya anlattı.

Altın Madeninden Fay Hattı Mı Geçiyor? Fırat Nehri'ne Siyanür Ulaşmışsa Ne Olur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyanür, kanserojen bir madde olup, toprakta, bitkilerde ve su kaynaklarında yüzyıllarca kalabilen bir kimyasal madde içerir diyen Emekli Jeoloji Mühendisi Mehmet Önal, Fırat Nehri’ne akması durumunda kötü sonuçlar doğuracağını da ayrıca belirtti.Altın madeninden fay hattı mı geçiyor? Fırat Nehri’ne siyanür ulaşmışsa ne olur?

“SİYANÜR, KANSEROJEN BİR MADDEDİR”
Siyanür hakkında kısa bir açıklama yapan Emekli Jeoloji Mühendisi Mehmet Önal, “Altın madeninin tek elde edildiği sistem siyanürdür. Buna siyanür liçi diyoruz. Altın içeren kayaçlar çıkartılıp öğütüldükten sonra havuzlarda siyanür liçine tabi tutuluyor. Bu siyanürlü liçine tabii tutuldukça da altın serbestleşiyor, alınıyor. Siyanür, kanserojen bir maddedir, yüzyıllarca etkisi gitmiyor. Yani insan vücuduna geçince ya da toprakta, bitkide yüzyıl kadar sirkülasyon yapıyor. Yani canlı ve cansız varlıklara çok büyük etkisi vardır”
dedi.