Akman: Elazığ bir Afrika Ülkesi Değildir

Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Elazığlı Hemşehrimiz Ahmet Akman, Yeniden Refah Partisi'nin 2023 seçimlerindeki başarısını ve Elazığ için hazırlanan 5 makro projeyi, Hakimiyet'e anlattı.

Akman: Elazığ bir Afrika Ülkesi Değildir

Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ahmet Akman, partilerinin 2023 seçimlerinde gösterdiği başarının sırrını ve Elazığ için hazırlanan 5 makro projeyi Hakimiyet okuyucuları için anlattı. 

Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Enes Yılar’a özel açıklamalarda bulunan Akman, şehrimizin birçok zenginliğinin bulunduğunu ancak bu zenginliklerin tıpkı bir Afrika ülkesinde olduğu gibi fakirleşme nedenlerine dönüştüğünü belirterek gelecekte Yeniden Refah Partisi’nin iktidara gelmesiyle hem Elazığ’da hem de Türkiye’de bu düzenin değişeceğini dile getirdi.

İşte Akman’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

“MANEVİ BİR NESLİN OLUŞMASINA VESİLE OLDUK”

“Milli Görüş’ün 1960'tan bu yana bir çizgisi var. Milli görüşün kurucusu ve hamisi olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Milli Görüş’ün ilk faaliyetini 1974’te Cumhuriyet Halk Partisi ile yapılan koalisyonla hem Kıbrıs Barış Harekatı’nı hem de Türkiye'deki inanç özgürlüğünün önündeki bütün engelleri kaldırmıştır. Bunun en bariz örneği İmam Hatip eğitimi almış lise öğrencilerinin Yüksek Okullarda eğitim göremiyor ve üniversite sınavlarına giremiyor olmasıydı. Şuan da bildiğiniz üzere bu engel ortadan kaldırılmıştır. İmam Hatip okullarının sayıları artırılmıştır. Özellikle Türk Milleti’nin, halkımızın milli ve manevi değerlerine sahip olması bu değerlerin eğitiminin alınması için rekor yapacak derece de İmam Hatip Okulları açılmıştır. Bu sayede Türkiye’de milli ve manevi değerlerle yetişen bir neslin olmasına vesile olmuşlardır.”

“AĞIR SANAYİ HAMLESİ İLE ÖNEMLİ KURUMLARIN TEMELİ ATILDI”

Türkiye Cumhuriyeti ilk defa 1931’den sonra çok ciddi bir ağır sanayi hamlesi yapmıştır, bunun en bariz örneği bugün ASELSAN, HAVESAN ve ROKETSAN’lar gibi tohumların atılmasıdır.  Bugün o gelişmenin devam etmesidir. Aslında Milli Görüş iktidarda olmuş olsaydı bu gelişme bugün dünyada rakipsiz bir hale gelebilirdi. Bu akamete uğradı. İnşallah 2’inci 40 yılımızda Yeniden Refah Partisi’ni iktidara taşıyarak kalan sanayi hamlelerini, bilgi teknolojileriyle beraber hayata geçirerek bu işi sonlandıracağız. 

BAŞARININ SIRRI NE?

Yeniden Refah Partisi’nin 2023 seçimlerindeki başarısının sebeplerini sorduğumuz Akman, şu yanıtı verdi:

“Yeninden Refah Partisi’nin bu seçimdeki başarısının arkasında işte bunlar var. Geçmişe dayanan, gerek ağır sanayi hamlemiz gerek milli ve manevi değerlerde kalkınma gerekse lider ülke Türkiye hedefiyle D-8’lerin kurulması gibi projeler. Bunların hepsi bizim 14 Mayıs’taki başarımıza etken eden faktörlerdir.” 

MUTABAKAT GÖRÜŞMELERİNDE NELER YAŞANDI?

2023 seçimlerinde en çok konuşulan konulardan biri de Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmasıydı. Peki, o süreçte neler yaşandı. Ahmet Akman’dan dinleyelim:

“Mutabakat görüşmeleri bizden kaynaklanan bir talep değildi. Sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin ısrarları sonucu biz ittifak görüşmelerine başladık. Yeniden Refah Partisi’nin programında AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasındaki 30 maddelik mutabakat metni masaya getirildi. Sayın Cumhurbaşkanımız, “Bizim sözümüze güvenmiyor musunuz?” diyerek mutabakat metnine imza atmak istemedi. Sayın Genel Başkanımız Fatih Erbakan ise parti olarak ittifaka katılmayacağını söyledikten sonra 24 saat içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız külliyede, Sayın Genel Başkanımıza özel bir çağrıda bulundu. Özel bir görüşmeyle mutabakat metnine imza atacağını söylemişti.”

MUTABAKAT METNİNDE NELER VARDI? 

“30 maddelik mutabakat metnini bizim AR-GE birimimiz ve başta Prof. Dr. Doğan Aydal olmak üzere bizler yani kurucular olarak birinci maddesi olan üretim, istihdam ve ihracat odaklı bir ekonomi modeli gelişmesini önermiştik. İkinci madde olarak faizler ödenecek ve borçlanmalar durdurulacaktı. Üçüncü madde olarak tarımsal kotaların kaldırılması ve üreticilerimizin hem tarım da hem de hayvancılıkta vatandaşların desteklenmesiydi.”

Akman: Elazığ bir Afrika Ülkesi Değildir

MUTABAKAT METNİ HAYATA GEÇİRİLECEK Mİ? 

“Bugünkü icraatlara baktığımız zaman muhtemelen bu mutabakat metnine riayet etmeyecekler gibi bir izlenimi var ama önümüzdeki meclis açılımında muhtemelen bu konuların Cumhurbaşkanı nezdinde ısrarlı bir şekilde takibini yapacağız. Bilindiği üzere Sayın Genel Başkanımız da dahil 5 milletvekili ile artık meclisteyiz. Umarız ki Sayın Cumhurbaşkanımız mutabakat metnine harfiyen uyar. Türkiye’deki bu faiz borçlanma ve varlık satışlarının mimarı Mehmet Şimşek ve ekibidir.”

MEHMET ŞİMŞEK VE EKİBİNE ELEŞTİRİ

“Aslında Türkiye’yi bu noktaya getiren ve Cumhurbaşkanımızı sıkıntıya sokan da bu ekiptir. Maalesef Türkiye’nin dengelerini bozan bir ekibin Türkiye’nin problemini çözebileceği görüşüyle bunlar tekrar bakanlığa getirildiler. Bu ekibin Türkiye’nin temel problemini çözmeyeceği inancındayım, umarım çözerler. Biz yeni meclis açılacağı zaman Sayın Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan ve diğer milletvekillerimiz muhtemelen bu işin takipçisi olacaklardır.”

YRP’NİN ALDIĞI OY NE ANLATIYOR?

“İlk seçime 14 Mayıs 2023 yılında katıldık, kendimizi halk nezdinde tartma imkanı bulduk. Biz eşik değeri üzerinde bir oy oranı ve eşik değeri üzerinde milletvekilleriyle millet meclisine gireceğimizi tahmin ediyorduk.  Ama maalesef bu durum gerçekleşmedi hem Elazığ’da hem Türkiye’deki seçmenlerimiz eşik değerini geçecek bir oy vermediler ama gelecekte Türkiye’yi yönetebilme kadrosuna güvendikleri ve gelecekte bize bu yetkiyi verecekleri belirtilerini almış olduk. Burada seçmenlerimize karşı herhangi bir kırgınlık ve küslük asla olamaz.”

PEŞ PEŞE GELEN ZAM KARARLARINA TEPKİ

Son günlerde yaşanan fiyat artışlarına ilişkin görüşlerini aldığımız Ahmet Akman, yapılması gerekenleri şu ifadelerle sıraladı: “Borç-Vergi-Zam ve Varlık satışları İle sürdürülebilir bir ekonomik model asla olamaz. Nitelikli Üretimi önceleyip kaynak üretmeyen hiç bir Birey-Kurum-Devlet hayatiyetini devam ettiremez..

Nitelikli  (Know/How) üretimi planlayıp hayata geçiremeyen Milletlerde;

1) Hukuk Gelişmez...

2) Ahlak Gelişmez...

3) Sanat Ve Kültür Gelişmez....

4) Değer Üreten Birey Ve Değer Üreten Toplum Eğitim Sistemi Gelişemez..

Çözüm: Yerel ve Merkezi yönetimlerde Kaynak ve Değer Üreten Birey ve Toplum Hedeflerine uygun politikaları gerçekleştirmektir. Elazığ olarak; Bölgemiz ve Ülkemize model olacak "Yerel Kalkınmada Elazığ Modeli ve İstihdam Odaklı Belediyecilik" anlayışını şehrimizde hayata geçirmektir.”

YENİDEN REFAH’IN 5 BÜYÜK ELAZIĞ PROJESİ

YRP Kurucular Kurulu Üyesi Ahmet Akman, Elazığ için hazırlanan 5 makro projeyi ise şu ifadelerle anlattı:

TÜM OVALARIN SUYLA BULUŞMASI

“Elazığ üzerinde büyük 5 tane makro projemiz var. Birincisi tüm ovalarımız olan Uluova, Kuzova, Bermaz ve Yarımca Ovası’nı suyla buluşturmak. Burada tarımsal ve hayvancılık üretimlerini maksimum ederek ciddi anlamda Elazığ’da bir istihdam yaratacağız. 

ELAZIĞ PASLANMAZ ÇELİK ÜRETİM ÜSSÜ PROJESİ

"İkinci olarak Ferro Krom Entegre Tesisini, Paslanmaz Çelik Üretim Üssü haline getireceğiz. Elazığ’a yıllık 7 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeli hedefliyoruz.” 

ELAZIĞ AZOT SANAYİ PROJESİ

“Üçüncü olarak da daha önce Sivrice ilçemizde bulunun azot sanayimizden tekrar düşük kalorili linyitlerden sıvı gübre üreterek Elazığ’a yine buradan 240 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağız ama yanına tarımsal inovasyon merkezi açacağız çünkü bizim Elazığ’da ki ovalar suyla buluşunca, burada tarımsal ve hayvansal üretim artacak. Bu ürünleri katma değerler haline getirerek Elazığ’a ciddi anlamda bir girdi sağlamamız gerekiyor.”

ELAZIĞ BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

“Dördüncü projemiz, geçmişte Elazığ’da bir viroloji enstitümüz vardı. Burayı şimdi sadece laboratuvar haline getirdiler. Biz burayı biyoteknoloji üretim üssü haline getireceğiz. Aynı zamanda aşı üretim merkezi haline getireceğiz. Bu bahsettiğim işi iki yerde kuracağız bunun birincisi Elazığ’da ikincisi ise Şanlıurfa’da kurulacak.” 

HARPUT YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

“Beşinci projemiz ise Doğu ve Güneydoğunun tüm beyaz yakalı ihtiyacını karşılayabilecek Harput Yüksek Teknoloji Enstitüsü. Bu projeyi de hayata geçireceğiz. Burada Doktora ve Yüksek Lisans düzeyinde aşağı yukarı 2 yılda 2 bin uzman eğiteceğiz ve daha sonrasında 5 bin seviyelerine çıkartacağız. Bu bizim sanayimizin nitelikli insan gücünü karşılayabilecek, ana insan üretim merkezimiz olacak. İnşallah Elazığ ve Türkiye Yeniden Refah Partisi iktidar ve iktidar ortağı haline getirdiği zaman bu projeleri hem Elazığ’ın hem de Türkiye’nin zenginleşmesi, huzur ve refahın artması gerekiyor.”

BİZZAT ERBAKAN AÇIKLADI

“5 makro projemiz 6 Mayıs 2023 tarihinde Elazığ’da gerçekleşen mitingde tek tek sıralandı. Böyle olması da Elazığ açısından çok gurur verici bir konu.  Türkiye’de ilk kez bir siyasi arenada, o ilin hazırlamış olduğu projeler, iktidar ortağı olan veya gelecekte iktidar olacak partinin genel başkanı tarafından tek tek kamuoyuna açıklanıyor. Bu gerçekten tarihte ilk kez oluyor.”

YENİDEN İTTİFAK VAR MI?

Ahmet Akman, Yeniden Refah Partisi’nin önümüzdeki yerel seçimlerde de Cumhur İttifakı ile birlikte hareket edip etmeyeceği konusundaki sorumuzu ise şu sözlerle yanıtladı:

 “Büyük şehirlerde muhtemelen AK Parti ile Yeniden Refah Partisi büyük şehir belediyelerinde özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere iklim olarak yine ittifak haline gireceği görünmekte.  Özellikle Elazığ gibi milli görüşün güçlü olduğu illerde muhtemelen biz kendi adaylarımızı çıkartacağız.”

İSTİHDAM BELEDİYECİLİĞİ 

“Önümüzdeki yerel seçimler için tüm çalışmalar yapıldı, önümüzdeki aylarda Elazığ’a geldiğimizde bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalara yer vereceğiz. Sosyal belediyeciliği ve hizmet belediyeciliğinin yanına istihdam odaklı belediyeciliğini getireceğiz. Elazığ’ın problemlerini milletvekilleri, bakanlar hükümet çözemiyor. Bizler Yeniden Refah Partisi olarak yerelde çözeceğiz.”

Akman: Elazığ bir Afrika Ülkesi Değildir 

ELAZIĞ ZENGİNLİKLERİ, ELAZIĞ’A DEĞER KATACAK

“Bizim amacımız Elazığ’da yerel müteşebbisleri çıkartıp Elazığ’a ciddi anlamda yatırım yapacak insan yetiştirmek. Biz Elazığ Belediyesi’ni ekonomi geliştirme merkezi ve kalkınma ajansı haline getireceğiz bu 5 makro projenin yerelde ve Cumhurbaşkanı nezdinde mecliste ve bakanlar nezdinde takibini ve sunumu yaparak bu projenin Elazığ’da niçin hayata geçirilmesi gerektiğini, hem Elazığ için hem de ülkemiz için ne kadar gerekli olduğunu anlatarak, ikna ederek bu yatırımların Elazığ’a gelmesini sağlayacağız. Elazığ, sahip olduğu ekonomik ve sosyo-kültürel yapısıyla devletin birlik ve beraberliği açısından çok büyük hizmetleri ve katkıları mevcut. Ancak maalesef son 40 yıl içerisinde Elazığ ciddi bir zarara uğratılmıştır.”

“ETKİLİ BİR ADAY ÇIKARACAĞIZ” 

“2024 yılında çok etkili bir aday çıkaracağız. Stratejisini belirledik. Bayramda Elazığ’a geldim. Hem MKYK üyelerimizle hem de il başkanlarımızla bunun stratejisini belirledik, kritiği oluşturduk. Hem Genel Başkanımızın hem de benim sözüm olsun. İlk 5 yıl içerisinde Elazığ’a 7 milyar doların üzerinde olan ihracat potansiyelini yaşatacağız. Hâlihazırda zengin olan Elazığ’ın bu zenginlikler yüzünden fakirleşmesine müsaade etmeyeceğiz. Şehrimiz kendi zenginlikleriyle fakirleşen bir Afrika ülkesi olmaktan çıkacak. Bunun karşılığını alacağız inşallah.  Afrika’nın yer altı ve yer üstü kaynakları insanların köle olmasına neden olmuştur. Elazığ’da ve Türkiye’de buna müsaade etmeyeceğiz.”