Acar: Yerinde Dönüşüm Hızlanmalı

Mahallesinde yapılan çalışmalar ve yapılması düşünülen projeler hakkında Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulunan Akpınar Mahallesi Muhtarı Raif Acar, yerinde dönüşümün bir an önce başlatılması gerektiğini dile getirirken,  2024 seçimlerinde yeniden aday olmayacağını ifade etti.

Acar: Yerinde Dönüşüm Hızlanmalı

Tamer Ören-Kübra Kabukçu/Akpınar Mahallesi Muhtarı Raif Acar, kentsel dönüşüm hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunarak, 2016 yılında Akpınar mahallesi yapılarının çok çürük olduğunu ve bu konuda yetkilere seslendiğini ama siyasi ve bürokrasinin uyarılarını dikkate almadığını söyledi. 

Acar,“2014 yılından beri Akpınar mahallesinin muhtarlığını yapıyorum. 2016 yılında Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden tanıdığım bir profesör hocamıza mahallemizdeki konutlardan karot aldırarak inceleme yaptırdık. Numune alınan konutların yüzde 90’nı sağlamlık testinden geçemedi ve çürük çıktı. Ben bunun üzerine gazetelere açıklama yaprak televizyonlara çıkarak mahallemizdeki tehlikenin farkına varılmasını Akpınar, Nailbey, Sarayatik, Çarşı ve İzzetpaşa mahallelerinde kentsel dönüşümün şart olduğunu söyledim. Ama yetkililer bu çağrıma sessiz kaldılar. Aradan 4 yıl geçti Elazığ depremi oldu. Bunun tedbirini almış olsaydık binalarda güçlendirme ya da kentsel dönüşüm projeleriyle mahallelerimizi yeniden dizayn etmiş olsaydık depremlerde ne canımız yanmış olurdu ne de vatandaşlarımız mağdur olurdu. Yetkililerin duyarsızlığı yüzünden üzgünüm ve muzdaribim” dedi. 

Acar: Yerinde Dönüşüm Hızlanmalı

VATANDAŞIN TEK İSTEĞİ YERİNDE DÖNÜŞÜM 

Akpınar mahallesinde yerinde dönüşüm isteyen birçok vatandaşın olduğunu belirten Acar, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğüne, AFAD’a ya da Elazığ Belediyesi’nin uhdesinde kentsel dönüşüm ya da yerinde dönüşüm yapılması için birçok kez müracaatlarda bulundum ve anlattım. Fakat maalesef bugüne kadar bir gelişme olmadı. Yıkılan evlerimizin yerleri otopark haline gelmiş durumda ve çok kötü görüntü kirliği oluşturuyor. 2023 Kahramanmaraş merkezli depremden dolayı birçok konut ağır hasar aldı ve yıkıldı hala yıkılmaya devam ediyor. Geçen haftadan itibaren yıkımlar başladı. Akpınar Mahallesi’nin dörtte üçü yıkılmış desem yerinde olacak. Özelikle İstasyon Caddesi’nin mahallemizde kalan kısmı yok.  Ne yapmaya çalışıyorlar bilemiyorum. Gerekli zemin etüdünün yapılarak ve yerinde dönüşümün yapılsa devletin arazisi gitmez vatandaşın arsası gider. Maliyet daha da azalır vatandaşın istediği de olmuş olur” diye konuştu. 

Acar: Yerinde Dönüşüm Hızlanmalı

BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORUNLARIMIZI ANLATTIM  

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Elazığ ziyaretinde mahallesinin yaşadığı sıkıntıları bizzat anlattığını vurgulayan Acar, “ Bunun için bir dosya hazırlamıştım bakan beye dosyayı takdim ettim. Kendisi ilerleyen zamanlarda bize yerinde dönüşüm sözü verdi. Bekleyip göreceğiz. Şuana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı.” dedi.

ORTA HASAR BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR 

Orta hasarlı tespit edilen binalarda belirsizliğin sürdüğüne dikkat çeken Muhtar Acar: “ Nereden baksanız Akpınar Mahallesinde 400 tane orta hasarlı konut var. Bugüne kadar net bir bilgi yok. Güçlendirme mi yapılacak, ağır hasarlı mı sayılacak? Belirgin değil. Vatandaş her gün bizden bunu soruyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gittim. Bakanlıktan kendilerine herhangi bir yazı gelmediğini söylediler. Bu konuda elimiz kolumuz bağlı vaziyetteyiz. İnsanlar bu konuda tedirginler” diye aktardı. 

Acar: Yerinde Dönüşüm Hızlanmalı

“MEGA PROJEMİZ BİTMEK ÜZERE” 

Yaşanan olumsuzluklara rağmen mahallesinde güzel gelişmeler olduğunu da belirten Acar “ Mahallemizde 3 okulumuz deprem nedeniyle hasar almış ve yıkılmıştı. Yeniden yapılıp eğitim ve öğretime başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı’mıza ve hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum. Muhtarlık binamız ve taziye evimiz yenilendi. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na bu konuda çok teşekkür ediyorum. Bize çok büyük destekleri oldu. Elazığ’da binamızın örneği yok diye düşünüyorum.  Karayolları lojmanları yerinde 10 dönüm üzerine yapılan yaşam alanı çalışmalarında sona gelindi. 3-4 mahallemizin halkının yararlanacağı çok güzel bir park olacak. Böyle güzel bir eseri mahallemize kazandırdığı için Şahin başkanıma ve belediye çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” diye belirtti. 

CUMARTESİ PAZARI TAŞINACAK 

Cumartesi pazarının taşınması için uzun yıllardır uğraştıklarını dile getiren Acar “ Pazar kurulduğu gün 5-6 cadde ve sokağımızda adeta trafik kilitleniyor. Yangın olsa itfaiye giremiyor hasta olsa ambulans giremiyor. Uzun yıllardır alternatif yer bakıyoruz. Bir iki yer vardı onlarda küçük gelir diye taşınamadı. PTT Başmüdürlüğünün bulunduğu yeri eğer belediyemiz bünyesine geçerse bahçesinde pazarı kurmayı düşünüyoruz. Müdürlük binası da tarihi bir yapı olduğu için dokunulmazlığı var. Olduğu yerde sanat sokağı yapılması planlanıyor. İnşallah düşünülen proje bir an önce hayata geçer” diye konuştu. 

2024’TE ADAY DEĞİLİM 

İki dönemdir mahallenin muhtarlığını yaptığını kaydeden Acar “ Ufak tefek yapmak istediğim projeler var. Yetiştirebilirsek kalan 5 ayımda onları tamamlamayı düşünüyorum. 2024 yılında yeniden aday olmayacağım. Artık yaşlandım. Sağlık sorunlarım da var.  Aldığım bu karar İnşallah hem benim hem de mahallemiz için hayırlı olur” diyerek açıklamasını sonlandırdı.