Milyonlarca yıllık mağarada bulunan oluşumlar hayranlık oluşturuyor

Erkan BAY/ Elazığ'ın Keban İlçesinde yer alan ve yaklaşık 200 metre derinliği ve 10 bin metrekarelik alana sahip olduğu öğrenilen Keban Gümüşkaya Mağarasında bulunan milyonlarca yıllık oluşumlar hayranlık oluşturuyor.

Milyonlarca yıllık mağarada bulunan oluşumlar hayranlık oluşturuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keban Fırat Kültür Spor Kulübü Derneği Başkanı Fethi Oruç’un fotoğrafladığı mağara da bulunan figürler ise ayrı bir güzellik oluşturuyor. Jeolojik devirlere ait olduğunu bilinen ‘’Keban Gümüşkaya Mağarası”,  dik dağ yamacında ve dik kayalıklardan oluşmuş ve mağaranın geçmişi henüz resmi kaynaklara göre bilinmemektedir.

Yöre halkı tarafından "Keban Sarkıt Dikit Mağarası” olarakta bilinen ama Elazığ Valiliği tarafından “Keban Gümüşkaya Mağarası” olarak adlandırılan mağarada doğanın milyonlarca yıl sabırla işleyerek oluşturduğu damla ve akma taşlar, perde ve normal sarkıtlar, dikitler, gibi inanılmaz oluşumlar bulunuyor. Dağın eteğindeki dik kayalıklardan zorlu tırmanışın ardından ulaşılan mağara, milyonlarca yıllık el değmemiş doğallığını koruyor. Mağara da bulunan bazı oluşumlar insan figürünü andırırken, Elazığ Valiliği tarafından mağaranın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.