KURBANLIKLARDA MOBİL SORGULAMA UYGULAMASI

Müslümanların dini vecibelerinden biri olan kurban ibadeti için hazırlık yapmak isteyenler hayvan pazarlarına akın ediyor.

KURBANLIKLARDA MOBİL SORGULAMA UYGULAMASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başlattığı yeni bir mobil uygulama ile vatandaşın kurban alırken yanıltılmasını engellemeyi hedefliyor. Vatandaşların, kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr veya 'HaySag' isimli mobil uygulamayı App Store veya Google Play'den cep telefonlarına indirerek, küpe numarasıyla sorgulama yapabilmelerine imkan sağlanıyor.

Her Kurban Bayramı’nda yaşanan ve vatandaşların mağdur edilmesine neden olan yanlış hayvan seçimlerini ortadan kaldırmak için başlatılan uygulama için bir cep telefonu veya bilgisayara ihtiyaç duyulacak. Buna göre https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresine girilmesi veya “Haysag” isimli mobil uygulamanın cep telefonlarına indirilmesi, istenilen bilgilerin öğrenilmesi için yeterli olacak. Hayvanın küpe numarası bilgisayara veya mobil uygulamaya girildiğinde de, kurbanlık hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti ve yaşı anında görüntülenebilecek.

Bakanlığın yeni uygulamasından bahseden ilgililer, "Bakanlığımızın yeni bir uygulaması var. hayvanbilgi.tarim.gov.tr'den ulaşabilecek bir sorgulama alanı var. Kurbanlık olarak düşünülen hayvanın kulak küpe numarası bu internet sitesine girildiğinde sorgulama yapıldığında hayvanın ırkı, yaşı ve aşılama bilgilerine ulaşılıyor. Böylece hayvanın kurbanlığa uygun olup olmadığı da bu şekilde anlaşılıyor. Bu uygulamalar ile hayvanlarla ilgili güvenli bilgiye erişim mümkündür. Çok zayıf olan, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı veya pis kokulu ishali bulunan, burun akıntısı olan, kılları karışık mat bir görünümde olan, bakışları donuk hayvanlar satın alınmamalıdır" diye konuştu.