HATA KİMDE ?

Dün Hakimiyet Gazetesinde Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Çanakçı köyünde süt sığırcılığı yapan 51 yaşındaki Mehmet İnce, yüzde 50 hibe ile yaptığı büyükbaş çiftliğinde elektrik olmadığı için yeterli üretim yapamamaktan dolayı zor günler geçirdiğine dair haber  yayınlandı...

HATA KİMDE ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Girişimci Mehmet İnce, yüzde 50 hibe ile büyükbaş çiftliği kurduğunu, 320 bin TL’ye mal olan çiftlikte 70’in üzerinde büyükbaş hayvan beslediğini,  çiftliğine elektrik firması tarafından elektrik verilmediği için modern üreticilik yapamadığını,  aydınlatma yapamadığını ve gerekli bakımları yapamadığını ifade etmiş gazeteci arkadaşımıza…

Habere düz mantıkla bakarsanız bir mağduriyet ve elektrik şirketinin ihmali gibi gözüküyor.

Oysa haberde daha birçok tirajı-komik olay var. Öncelikle Mehmet İnce isimli girişimcimiz elektrik sorunu olan bir alana yanlış yönlendirildiği için proje yapıyor.  Hadi o yaptı. Hibe programı ile yapıldığı için projesi önceden yapılan çiftliğin bu projesi ilgili kurumlar olan TKDK ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından nasıl onaylandı. Yazık değil mi? Hem girişimci mağdur oldu hem de elektrik firması eleştirilere  hedef oldu.

Hadi onaylandı diyelim, koskoca tesis elektrik olmadan nasıl kuruldu ve inşa edildi. Çelik ve demir aksamı nasıl elektrik kaynağı kullanılmadan yapıldı. Hadi bir süreliğine jeneratör kullanıldı ve tesis kuruldu diyelim, işletmenin devamı için ilk yapılması gereken iş olan elektrik hattı çekim işi neden en sona bırakıldı.

Dememiz o ki bu haber kadar habere konu olan girişimci ve projeyi onaylayan kurumların suçlarını görmezden gelip faturayı sadece enerji nakil hattı döşeyen kuruma çıkarmak biraz haksızlık ve belki insafsızlık.

Ve bizce bu haber üzerinden ve yaşananlar üzerinden Tarım İl Müdürlüğü ile TKDK’nın kendisini eleştirmesi  lazım. Onay veren mekanizmalarını ve işletmecilik mantıklarını yeniden gözden geçirmeleri lazım.

Bizler de buradan  denetim zaafiyetini ilgili kurumlara ihbar ediyoruz.  Ve yine bizce bu haber “HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ ?” kurgusu  yerine  enerji sorunu bulunan bu yere   “Bu projeye nasıl onay verildi? ” üzerinden işlenmesi ve sorgulanması gerekiyordu.