DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Başak MERAL GÜNDÜZ/ Korovirüsle mücadele verdiğimiz dönemde evlere kapanırken, doğanın kendini nasıl onardığına şahitlik ettik.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre Mühendisi Dr.Hande TÜRK AKSOY yaptığı açıklamada” Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında Stockholm’de düzenlenen “İnsan Çevresi Konferansında” çevre sorunlarını küresel boyutta ele alarak, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) organının kurulmasına ve her yıl 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olarak belirlenmesine karar vermiştir”dedi.

DOĞA BİNLERCE YIL SONRA YENİDEN NEFES ALDI

Aksoy,“Doğa binlerce yıl sonra yeniden nefes aldı. Salgın insanları eve hapsetti, doğayı özgür bıraktı. Bu süreçte, karbondioksit salınımında tarihteki en büyük düşüş yaşandı. İstanbul Boğazı kıyılarında görülen yunuslar hepimizi heyecanlandırırken, dünyanın farklı bölgelerinden gelen görüntüler şaşırttı. Doğanın kıymetini bir kere daha anladığımız şu günlerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle yarınlarımız için bugünden harekete geçelim”dedi.

 

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ 2020: BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KORUNMALI

Aksoy,”Dünya Çevre Günü'nün bu yılki teması, dünyanın biyolojik değerlerinden her gün biraz daha yoksun kaldığına dikkati çekmek için "biyolojik çeşitlilik" olarak belirlendi.Biyolojik çeşitlilik, 8 milyon bitki ve hayvan türünü, onları barındıran ekosistemleri ve bunlar arasındaki genetik çeşitliliği içeriyor. Sürdürülebilir dünya için doğal yaşam çeşitliliğinin korunmasının büyük önem arz ediyor”dedi.

CANLI TÜRLERİ YOK OLUYOR

Hande Türk Aksoy,“İklim değişikliği, tüketici tercihleri, kentleşme, demografi, tarımsal kirlilik ve aşırı hasat gibi unsurlar, doğada biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyerek yaklaşık 1 milyon canlı türünü yok olma tehlikesiyle baş başa bıraktı. BM verilerine göre, bilinen her dört türden biri, gelecek 10 yıl içinde gezegenden silinme tehlikesiyle karşı karşıya. Çevre kirlenmesini kısaca, insanın doğaya verdiği zarar olarak tanımlarsak; doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Bizler birer birey olarak çevre kirliliği konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Gelecek nesillere daha sağlıklı ve temiz bir çevre bırakabilmek için kirlenmeleri mutlaka önlemeli, hayvanları ve yeşil alanları koruyup çoğaltmalıyız. Çünkü hepimiz temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı hak ediyoruz.Unutmayalım ki;yarının doğası bugünden yaratılır” dedi.