CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI İŞ DÜNYASININ EN ÖNEMLİ BEKLENTİSİDİR

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, 2017 yılı başında müracaatları alınan ancak yıl sonuna gelinmesine karşın halen uygulanmasına başlanamayan Cazibe Merkezleri Programının bölge iş dünyasının en önemli beklentisi olduğunu belirterek, 'Programın bölge iş dünyasına katkısının yüksek olması noktasında bugün taleplerimizin karşılandığını görmekten mutluyuz' dedi.

CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI İŞ DÜNYASININ EN ÖNEMLİ BEKLENTİSİDİR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

PROGRAMDA YENİ DÜZENLEMEYİ OLUMLU BULUYORUZ

 

Başkan Alan, Cazibe Merkezleri Programıyla ilgili resmi bir açıklama olmamasına ve Odalara herhangi bir bilgi gelmemesine karşın medya organlarında konuya ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığıyla ilgili haberler yayınlandığını belirterek, “Yayınlanan bu haberlerin içeriğine baktığımızda program kapsamındaki 23 ilde uygulanan teşvik yasasının, cazibe merkezi programı ile karışıklığa yol açtığı ve adı geçen 23 ilin tamamının 6. Bölge teşviklerinden istifade edeceği ve aynı zamanda teşviklerin içeriğinin değişeceği ifade edilmektedir. Programın ilk gündeme geldiği 2016 yılı Aralık ayından itibaren aynı şeyi söyledik. Program kapsamındaki tüm illerin teşviklerde 6. Bölgede olması gerektiğini ifade ettik. Bu yoğun mücadelemiz sonrasında ilgili bakanlıkların aldığı karar ile OSB’lerde yapılacak yatırımların 6. Bölgede olması kararlaştırıldı. Cazibe Merkezleri programı kapsamındaki yatırımlar da ayrıca programın sunduğu desteklerden istifade edeceği açıklandı. Ancak, Cazibe Merkezlerine bölge illerinden beklenmedik bir ilgi oldu. 3 bin 500’ün üzerinde ve toplamda 92 milyar yatırım tutarlı ve 350 binin üzerinde istihdamı ön gören bu talepler karşısında başvuruları alan Kalkınma Bankası bu yoğun müracaatı inceleme ve sonuçlandırmada sorun yaşadı. İlimizden 330 başvuru ve tahmini 20 binin üzerinde istihdam ile  2-5 milyar arasında yatırım tutarı talebi oluştu. İllerin bu talepleri karşısında gerek kaynak gerekse incelemede yaşanan sorunlar nedeniyle süreç maalesef çok ciddi manada uzamış ve bir çok yatırımcı artık heyecanını kaybetmiştir.

Birkaç ay öncesine göre sürekli programı soran ve beklentisi devam eden iş dünyasının programdan ümidi kesilmiştir. Aceleye getirilen, altyapısı oluşturulmadan büyük beklentilerle açıklanan ve heyecan yaratan program maalesef bugün iş dünyasında umut olmaktan çıkmıştır.

 

4. BÖLGE SORUN OLMAKTAN NİHAYET ÇIKIYOR

 

Medyaya yansıyan habere göre Kanun Hükmünde Kararname ile programda köklü değişikliklere gidilerek, anahtar teslimi fabrika binası yapma yerine fabrika inşaatına finansman desteği verileceği, ayrıca 2009 yılından beri uygulamada olmayan enerji desteği sağlanacağı ifade edilmektedir. 2015 yılından beri hemen her ortamda dile getirmiş olduğumuz Elazığ için 4. Bölge desteklerinin ilimiz ekonomi ve sanayisini bitirme noktasına getirdiği ve yatırımların durduğu bu nedenle ilimizin ivedi şekilde 6. Bölge desteklerinden istifade etmesi gerektiği noktasındaki beklentimiz yeni düzenleme ile karşılanmaktadır. İlimizin en önemli sorunu olan 4. Bölge problemi uzun bir macadele sonrası çok şükür ortadan kalkacaktır. Bu yeni düzenleme ile birlikte ilimizde yeni yatarımlar açısından çok ciddi bir canlanma yaşanacak ve iş dünyasının üzerindeki 4. Bölge psikolojik etkisi yerini olumlu bir havaya bırakacaktır. Yine üzerinde ısrarla durduğumuz enerji desteği de bölge iş dünyası açısından çok önemli bir husus olup, bu gelişmeyi de büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız.

Programda yer alan 23 ilin tamamının yürürlükteki teşvik mekanizmasında hangi grupta olursa olsun 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanacağı, Cazibe Merkezlerinde öngörülen teşvik unsurlarının, halen yürürlükte olan 6’ncı bölge teşvikleriyle birleştirileceği kararı bizim en başından beri ısrarla talep etmiş olduğumuz düzenlemeydi.

 

 

 

 

 

 

 

MÜCADELEMİZİN MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLIYORUZ

 

Sonuç olarak Cazibe Merkezleri Programının yeniden dizayn edildiği görülmektedir. Uygulanabilir bir teşvik mekanizmasının hayata geçirilmesi için atılan tüm bu adımları büyük bir memnuniyet ile karşılamakta ve son üç yıldan beri vermiş olduğumuz mücadelemizin karşılığını almaktan çok büyük bir mutluluk duymaktayım.

 

ODALARDAN GÖRÜŞ ALINMALI

 

Atılan bu çok önemli adımların bölgemizde karşılık bulması ve bu çok değerli destek ve teşviklerin amacına ulaşması noktasında Odaların görüşlerinin alınarak düzenlemenin bir defada yapılması ve sürecin sağlıklı işlemesi anlamında aşağıdaki adımların da atılmasının önemli olduğunu düşünmekteyim.

 

Başvurular yerelde Oda ve Kalkınma Ajanslarına sunulmalı.

Ön değerlendirme bu iki kurum tarafından sağlanmalı.

Başvurularda yerel kaynakların ekonomiye kazandırılması, ihracat hedefi ve istihdam öncelikli olmalı.

Sektör ve istihdam kısıtı kaldırılmalı. Ancak, yerel kaynakları ekonomiye kazandıran ve daha fazla istihdam taahhüdü olanlar öncelikli olmalı.

Bölgede risk sermayesi sorunu göz önüne alınarak; 5 bin istihdamlı büyük entegre yatırımlara devlet iştirak ederek yap-işlet-devret modeliyle ortak olmalı. Bu yapılara özel sektör, Kalkınma Ajansları, Yerel Yönetimler, Özel İdare, Meslek Örgütleri müşterek müracaat etmeli.

Bölgedeki mevcut yatırımcıların tamamı kapasite büyütme ve Yatırım Teşvik Belgesi düzenlemesi şartı ile 6. Bölge desteklerinden istifade edecek hale getirilmeli.

Program kapsamında uygun görülen projeler için teminat yada banka garantisi yerine işletmenin kendisi teminat olarak kabul edilmeli.

Program kapsamında illerde yatırım ortamının iyileştirilmesi için altyapıların kurulmasına kaynak ayrılmalıdır.

 

PROGRAM İLE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞEBİLİR

 

Cazibe Merkezleri Programı sadece bölgede yatırımları özendirmeyle kalmamakta aynı zamanda kaynakları ekonomiye kazandırarak, istihdam sağlamakta ve bir çok sosyal sorunu da ortadan kaldıracak bir vizyon içermektedir. Bu nedenle şu an itibarı ile iş dünyası için artık gündem dışı kalmış olmasına rağmen destek süreci takviminin çok net bir şekilde ilan edilerek buna uyulması halinde iş dünyası yine aynı ilgiyi gösterecektir. Bölgemiz illerinin her birinin kendine özgü değerleri var. Bu değerlerin program ile özel sektör tarafından ekonomiye kazandırılması ya da yap-işlet-devret modeliyle kamu-yerel yönetimler-özel sektör ve STK işbirliğiyle yapılması bölge illerimizin kalkınma ve gelişme sürecinde yeni bir adım olacaktır.

 

KARMAŞA SONLANDIRILARAK ARTIK UYGULAMAYA GEÇİLMELİ

 

2017 yılının başında çok büyük bir heyecan ile Sayın Başbakanımız tarafından özel toplantı ile açıklanmış ve büyük bir ilgi görmüş programın artık yoruma dayalı ve kargaşaya meydan bırakmayacak şekilde sadeleştirilerek ivedi şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2018 yılı ilk üç ayı içerisinde süreç tamamlanmalı ve yatırımcı hangi tarihte işe başlayacağını bilmelidir. Bölgenin sosyo ekonomik yapısını olumlu yönde değiştirebilecek ve cumhuriyet tarihimizin en önemli teşviklerini içeren bir program oluşturulmuştur. Bu program açıklandığı şekliyle misyonuna uygun bir şekilde hayata geçirilmeli ve iş dünyasının umutları kırılmamalıdır. Biz bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve tüm hükümet üyelerine güvenmekte ve inanmaktayız” dedi.