Zaferin Şifreleri

28 Mayıs seçimlerini yüzde 52.1 oy alarak tekrar kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir sandıktan daha büyük bir zaferle ayrıldı. 

Zaferin Şifreleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'deki tüm muhalefetin birleşmesine, ABD ve Avrupa basınının açıktan Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermesine, ABD Başkanı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında saf tutmasına ve yaşanan ekonomik problemler ile 6 Şubat depremlerine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünyanın en çok merak edilen konularından biri oldu.

2018 seçimlerinde Muharrem İnce'nin 'Adam kazandı' sözlerinin ardından bu seçim zaferi sonrası 'Adam nasıl kazandı?' soruları gündeme getirdi. Genelde tüm yorumcular, seçimlerin kazanılmasında eser ve hizmet siyasetinin bir numaralı etken olduğu görüşünde birleşiyorlar. Bu tespit önemli oranda doğru lakin tek sebep değil. Erdoğan’ın yeniden ve girdiği üçüncü cumhurbaşkanlığı seçimlerinden,  tüm olumsuz giden göstergelere rağmen en yüksek oy almasının en önemli sebeplerinden biri de muhalefetin güven verememesi ve umut oluşturamamasıydı. 

Vatandaş, Cumhurbaşkanlığı makamına  oturma karşılığı isteyen herkese  istediğini veren bir Cumhurbaşkanı aday profilini gerçekçi bulmadı ve ona güvenmedi. Deprem bölgesine yönelik bedava ev söylemi dahi yine depremzedeler tarafından kabul görmedi. Bu güvensizlik de Kılıçdaroğlu’na seçim kazandırmadı.

Erdoğan’ın kazanmasının önemli sebeplerinden biri de karşı tarafta her ne kadar “birleşe birleşe kazanacağız” sloganının kendisi için bir avantaj gibi görse de vatandaş bir Kılıçdaroğlu etrafında bir araya gelen HDP, PKK, FETÖ ve batının bu desteğinden işkillendi ve Kılıçdaroğlu’ndan kaçarak Türkiye vurgusu yapan Erdoğan’a yöneldi.

Tüm bunlar da gösteriyor ki aslında Kılıçdaroğlu ve ekibi, seçimi kazanacak kadar halkta bir enerji oluşturup umut yaratamadı. Halk, geçmişten bugüne gerçekleştirdiği hizmetleri görünce “yaparsa Erdoğan yapar” ilkesi gereği Erdoğan’ı güçlü bir şekilde yeniden cumhurbaşkanı yaptı.

Tüm bunlar yaşanırken bir kez daha göründü ve yaşandı ki birilerinin dediği gibi Türkiye’de iktidar sorunu değil muhalefet sorunu var.