Z Kuşağına Veli Olabilmek

Özel Haber: Başak MERAL GÜNDÜZ/Z kuşağını anlamak konusu zamanın ve koşulların hızla değiştiği bu dönemde eğitimcilerin ve ebeveynlerin aklına takılabiliyor. Bu konuda gerekli açıklamaları, 'ARK 'Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Dikkat Geliştirme Merkezi yetkilisi ve Eğitim Danışmanı Akın Özcan gazetemize anlattı.

Z Kuşağına Veli Olabilmek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akın Özcan,”21 yıldır Elazığımızın bir çok eğitim kurumunda rehber öğretmen,yönetici ve kurum işletmeciliği görevinde bulundum ve her geçen yıl öğrenci yapısı ile birlikte müfredat sınav sistemleri ama en önemlisi veli yapısında ciddi değişimler gözlemledim.

80 ve 90’lı yıllarda disipline dayalı “eti senin kemiği benim”anlayışıyla okullara verilen öğrenciler ve bu düşüncedeki veliler 2000’li yıllardan başlayarak çocuğunun eğitiminde etkin rol almaya başladılar. Daha çok okula ve dershanelere gidip çocuklarını kontrol etmeye ve onları sonuç odaklı sınav odaklı yetiştirmeye başladılar. Sınav odaklı veliler mesleki eğitimin ve çıraklık kavramının da son bulmasına neden oldular. Tüm çocuklar Tıp,Hukuk veya Mühendislik okuyacakmış gibi yetiştirilip 20 yaşına kadar sınav veya dershaneler ekseninde döndürülünce 20 yaşında iyi fakülte kazanamayan gençler,el ve meslek becerisi edinemeyen eleman oldular”dedi.

BIRAKALIM ÇOCUKLARIMIZ ÇOCUK,GENÇLERİMİZ GENÇ GİBİ YAŞASIN
Akın ÖZCAN,”2010 yılından sonra ise artık öğrenciler değil veliler sınavlara hazırlanmaya ve öğrencinin yapması gereken birçok şeyi kendileri yapmaya başladılar.Bilgiye ve istediği bilgilere  yorulmadan ulaşabilen rahat,hedefsiz,doyumsuz bir nesil ortaya çıkardık ve adını “Z Kuşağı”koyduk.Velilerde bu işin en etkin tarafında rol almaya başladılar.Çocuk eğitim çağına gelmeden eğitimiyle ilgili tüm aşamalarını planlamaya başladılar. Resim çizmesi,sosyalleşmesi ve oyun oynaması gereken Anaokulunda bile abartı müdahalelerde bulundular.Önceden toplum ve davranış kurallarının oturduğu İlkokulda özel ders,başarı,derece ve yeteneğe değil veliye bağlı faaliyetlere müdahaleye başladılar.

Ortaokulda ve Lisede ise genç ve gelişimi düşünülmeden çocuğunu okul,dersane,özel ders arasında koşturup akşam olduğunda da kütüphanelere bırakarak sadece yatmak için eve gelen ailevi ve manevi bağlarından kopuk bir nesil yetişmeye başladı.Z kuşağı velileri aileden ve maneviyatından kopan ders ile sosyal medya arasında yaşayan bir nesil.Ne olmak istiyorsun sorusuna en fazla “Youtuber”cevabı veren bir nesil. Bırakalım çocuklarımız çocuk,gençlerimiz genç gibi yaşasın.Araştıran,üreten,zorlanan,kendi kararını verebilen,sosyal farklı meslekler düşünebilen,sosyal farklı meslekler düşünebilen bir nesil yetişsin..Veliler değil gençler yarışsın kendi arasında.Daha özgür daha mutlu daha üretken ve kendisini ifade edebilen bir nesil olsunlar”dedi.