Yine Ocak, Yine Deprem

24 Ocak 2020'de 6.8 ile sarsılan ve toplam 41 vatandaşımızın vefatı ile binlerce konutun ağır hasarlı hale gelmesinin yaralarını 26 bin konut inşa ederek saran Elazığ, 2023 Ocak ayında 4.9 şiddetinde bir depremi daha yaşadı. Yaşanan depremde herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmamasının en önemli sebebi, TOKİ tarafından köy ve şehir merkezlerinde yapılan binaların sağlamlığı ve dayanıklı olması.

Yine Ocak, Yine Deprem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/15 Ocak Pazar günü halkımız güne depremle uyandı. Tatil günü olması sebebiyle birçok insanın uykuda olduğu saat 06.36'da  merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 17 kilometre derinliğinde meydana gelen depremle ilgili olumsuz bir durumun yaşanmaması en büyük teselli oldu.

Yine Ocak, Yine Deprem

VALİ TORAMAN : “HERHANGİ OLUMSUZ BİR İHBAR ALMADIK”

Elazığ’da meydana gelen deprem sonrasında paylaşımda bulunan Vali Dr. Ömer Toraman herhangi bir olumsuz ihbarın gelmediğini tarama çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Vali Toraman paylaşımında “Saat 6:36’da merkez üssü Sivrice olan, 4.9 şiddetindeki deprem sonrası ilk tespitlerimize göre herhangi bir olumsuz ihbar alınmamış olup; saha tarama çalışmalarımız devam etmektedir. Geçmiş olsun“ dedi.

23 TANE ARTÇI SARSINTI

Elazığ’da meydana 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından 23 tane artçı yaşandı.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre, depremin ardından 23 tane artıcı daha yaşandığı bildirildi.

VATANDAŞLAR: “DEPREMLE YAŞAMAYA  ALIŞTIK ARTIK”

Kent merkezinde şiddetli bir şekilde hissedilen deprem nedeniyle panik yaşandı. Sarsıntıya uykuda yakalanan bazı vatandaşlar kendilerini dışarı attı. Şiddetli bir sarsıntı ile uyandıklarını belirten vatandaşlar, eve girmeye korktuklarını belirtti.

Korku dolu anlar yaşadıklarını anlatan Mehmet Tarım, “Deprem esnasında oturuyordum. Bir baktım ki şiddetli bir şekilde sallantı başladı. Biz de dışarı kaçtık. Bir saattir dışarıyım. Artık korkudan içeri de giremiyorum. Bütün insanlar dışarıda” dedi.

Depreme alıştıklarını belirten Nuri Kaplan, “Bayağı sarsıldım ve panikle kendimi dışarı attım. Ama alıştık yani. Artık depremle kalktık, depremle oturuyoruz. Deprem birden geldi, sarsıldık. Yatıyordum ve birden depremde birden uyandım. Kalkıp su ve çay içtim, şimdi de işe gideceğim” diye konuştu.

Yine Ocak, Yine Deprem

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: “ENDİŞEYE GEREK YOK”

Elazığ’da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem ilgili açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, endişe edilmemesi gerektiğini belirterek depremin artçı depremler olduğunu söyledi.

Bilim Akademisi Üyesi ve Deprem Uzmanı olması yanında Elazığlı olduğu için bölgemizdeki depremleri yakından izleyen ve bu konuda birçok saha çalışması yapan Naci Görür, depremlerle ilgili yaptığı açıklamada endişeye gerek olmadığını belirterek,  paylaşımında şu görüşlere yer verdi: “Kavakköy-Sivrice/Elazığ’da 4,9 deprem oldu. Deprem daha önce deprem üreten ana fay üzerinde. Görece derinde küçük bir kırılma, yani artçı bir deprem olmalı. Bu yörede enerji büyük ölçüde azalmıştı. Endişe edilmemesi gereğini düşünüyor hemşerilerime geçmiş olsun diyorum” 

Yine Ocak, Yine Deprem

PROF. DR. BİNGÖL: “ 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLE AYNI FAY ÜZERİNDE” 

Fırat Üniversitesi eski Rektörü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl ise yaptığı açıklamada, “Elazığ’da saat 6.36 da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun. Bu deprem 27.12.2020 tarihinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle aynı fay üzerinde.”diyerek endişe  edecek bir durumun olmadığını dile getirdi. 

Yine Ocak, Yine Deprem

DAŞ: “İÇİNİZ RAHAT OLSUN” 

Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, "İçiniz rahat olsun. Ana hat üzerinde olan bir deprem değildir. Daha önce ana hat üzerinde Çelikhan, Kahramanmaraş hattı üzerinde büyük bir deprem beklediğimizi vurgulamıştık, bu beklentimiz halen devam etmekte" ifadelerini kullandı.

DEPREM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMİYOR 

Burhan Daş,“Ana hat üzerinde olan bir deprem değildir. Bu da deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Uzun zamandır kırılmayan bir hat var. Aynı zamanda Kuzeydoğu Anadolu Fay hattı üzerinde de uzun zamandır kırılmayan hatlar var. Türkiye bir deprem bölgesi ve sürekli depremler oluyor. Bunlar devam edecek asıl olan bizim bunlarla nasıl yaşayacağımız, ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım” diye konuştu.