Yeniden Refah Sürprizi

Dört yıl önce kurulan ve 14 mayıs Milletvekilliği seçimlerinde sürpriz sonuçlar elde eden Yeniden Refah Partisi,  ülke genelinde 1 milyon 514 bin 347 oy ile oyların yüzde 2,85'ini alırken, Elazığ'da ise 13.327 oy ve yüzde 3.62 oy oranıyla İyi Parti ve Bağımsız Aday Prof. Dr. Bilal Çoban'dan daha çok oy alarak önemli bir başarıya imza attı.

Yeniden Refah Sürprizi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs milletvekilliği seçimlerinde sürpriz yapanlardan biri de Yeniden Refah Partisi oldu. 4 yıl önce kurulan Yeniden Refah Partisi, 1 milyon 514 bin 347 oy ile oyların yüzde 2,85'ini aldı.  Parti, Elazığ’da ise 13.327 oy ve yüzde 3.62 oy oranıyla önemli bir başarıya imza attı.

Cumhur ittifakı üyesi olduğu halde kendi logo ve adaylarıyla seçimlere katılan Yeniden Refah Partisi, 5 milletvekili ile meclise girmeyi başardı.

CUMHUR İTTİFAKINA KATILMASI PARTİYİ BÜYÜTTÜ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,  ilk olarak seçimlere ayrı olarak girmeye karar verdi. Ancak Ak Parti ile yapılan görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı'na katılma kararı alındı.

Saadet Partisi'nin Millet İttifakı içerisinde yer almasını  sert sözlerle eleştiren Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık desteğini duyurmuştu.

Yeniden Refah Sürprizi

SAADET’İ SİLDİ GEÇTİ

Kendi logosuyla girdiği ilk genel seçimde, toplamda 2,85 oy oranı yakalayan Yeniden Refah Partisi böylece Saadet Partisi'ni geride bıraktı. Saadet Partisi, YRP’den  ayrılmadığı halde 2018 seçimlerinde yüzde 1,34 oy almıştı.

Yeniden Refah Partisinin Saadet’ten kopması ve bu partinin Millet ittifakını ve Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi, Saadet’i sandıklarda olduğu gibi gönüllerden de silinmesine sebep olmuştu.

MİLLİ GÖRÜŞ, 21 YIL SONRA YENİDEN REFAH’LA MECLİSTE 

Fatih Erbakan seçim gecesi sonunda paylaştığı Twitter mesajında "Genel Merkezimiz’de seçim sonuçlarına ilişkin açıklamamızı yaparak, 21 sene aradan sonra Milli Görüş’ü Yeniden Refah Partimiz’le yeniden Meclis’e taşıyan milletimize ve teşkilatlarımıza teşekkür ettik. Cenab-ı Allah daha büyük başarıları da hep birlikte yaşamayı nasip eylesin inşallah" dedi.

CUMHUR İTTİFAKI'NA NASIL KATILDI

Fatih Erbakan, seçim tarihinin netleşmesinin hemen ardından yaptığı açıklamalarda, YRP'nin Cumhur ve Millet dahil olmak üzere hiçbir ittifaka katılmadan seçimlere tek başına gireceğini söylemişti.

O dönemde Erbakan bu kararlarını, "Bizim derdimiz Milli Görüş zihniyetinin Türkiye’de iktidara gelmesi. Bu olmadıktan sonra, Milli Görüş’ün kırmızı çizgilerine riayet edilmeyecekse bizim herhangi bir ittifakın içerisinde yer almamızın hiçbir anlamı yok" sözleriyle açıklamıştı.

Erbakan, bu gerekçelerle ilk etapta 20 Mart'ta Cumhur İttifakı'ndan gelen katılım teklifini reddetmiş ancak 4 gün sonra Cumhur İttifakı'na katılma kararı almıştı.

YENİDEN REFAH’I ALTERNATİF YAPAN SEBEPLER NE?

Yeniden Refah Partisini alternatif yapan ve halkın ciddi anlamda takdirini kazanan birçok sebep var. 

COVID AŞI KARŞITLIĞI

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, pandemi döneminde aşı karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

Erbakan, "Aşı olmadım. Olmayı da düşünmüyorum. mRNA demek insanın hücre çekirdeğine girmek demektir. O insanların yarı insan yarı maymun çocuklar doğurmasına sebep olabilirsiniz. Üç kulaklı, beş gözlü yaratıklar doğmasına yol açabilir" diye konuşmuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE TEPKİ

Erbakan, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yaptığı açıklamada da "Manevi tahribatı önlemek, sağlıklı toplumun sigortası olan aile müessesesini korumak, devletin en öncelikli görevlerindendir. Bunun için de devletimizin İstanbul Sözleşmesi’nin altında bulunan imzasını acilen geri çekmesi gereklidir." demişti.

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesinden bu güne kadına şiddetin dört kat arttığını ifade eden Erbakan şöyle demişti: "İstatistikler açık bir şekilde ortadadır; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun öncesinde 2011 yılında ülkemizde 121 kadın erkekler tarafından öldürülmüş iken, bu sözleşme ve uzantısı kanunlar çıktıktan sonra; 2015-2016 yıllarında bu sayı 300’lere çıkmış, 2019 yılında ise kadın cinayetleri maalesef ki 2011 yılına göre tam dört kat artarak 474’e yükselmiştir. Bu gerçek de açık bir şekilde gösteriyor ki; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun kadınları korumuyor, aksine maruz kaldıkları şiddetin artmasına sebep oluyor. Bu durumun derhal düzeltilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Yeniden Refah Sürprizi

AK PARTİ’YE TEPKİ

Yeniden Refah Partisinin yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri de 21 yıllık Ak Parti hükümetinin yıpranmışlığı ve hataları. Ak Parti’ye tepki duyan ve değişik gerekçelerle oy vermek istemeyen seçmenler, hem cumhur ittifakı üyesi olması hem de ilkelerini benimsemesi dolayısıyla Yeniden Refah Partisi’ne oy vermeyi tercih ettiler.

ELAZIĞ’IN ÖRNEK BAŞARISI

Yeniden Refah Partisi, Elazığ’da girdiği ilk seçimlerden de büyük bir başarı ile çıktı. 13. 327 oyla,  İyi Parti başta olmak üzere birçok parti ile Bağımsız milletvekili adayı Prof.Dr. Bilal Çoban’dan daha çok oy alan Yeniden Refah Partisi en yüksek oyu yüzde 7 oranıyla Palu’dan aldı. 

Elazığ’daki bu başarının altında milletvekili adaylarının benimsenmesi ve saha çalışmalarının etkisi büyük oldu.  YRP İl Başkanı Ömer Ateş’in süreci iyi yönetmesi, MKYK Üyesi Mehmet Gül’ün çalışmaları, Merkez İlçe, Gençlik ve Kadın kollarının sürekli sahada olması başarıyı getirdi.

ATEŞ: “ELAZIĞ’IN SÜRPRİZ PARTİSİ OLDUK”

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ömer Ateş, Yeniden Refah Partisi’nin ilk seçimi olmasına rağmen iyi bir oy aldığını vurgulayarak: “Elazığ’da %4’e yakın bir oy alarak mecliste grubu bulunan partileri geride bırakarak Elazığ’ın sürpriz partisi olduk. Milli Görüş Meclise sloganıyla girdiğimiz seçimde %3’e yakın bir oy oranıyla başta genel başkanımız olmak üzere 5 değerli üyemiz ile Yeniden Refah Partisi TBMM’de temsil hakkını kazanmıştır.” dedi.