Yeni Bir İkilem: Elazığ Mı, Erzincan Mı?

En kaliteli tulum peynirinin Elazığ ve Tunceli yöresinde üretilmesine rağmen ülkedemizde Erzincan tulum peynirinin neden ön planda olduğunu ilimizde ticari faaliyet yürüten tulum peyniri üreticisi İsmail Albay yanıtladı.

Yeni Bir İkilem: Elazığ Mı, Erzincan Mı?

Elazığ’da uzun yıllardır süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren  tüccar esnaflarımızdan İsmail Albay ile  tulum peyniri üreticilerinin sorunlarını konuştuk. 

FİYATLAR YÜKSELDİ SATIŞLAR DÜŞTÜ 
Tulum peyniri fiyatlarının yükselmesi nedeniyle satışların durgunlaştığını kaydeden Albay “ Şuan bir kilogram tulum peynirini perakende 260 liraya satıyoruz. Toptan ise 230 liraya satıyoruz. Yeni sezonda 230 liraya yeni ürün koymamız mümkün değil 270-280 liraya muhtemelen mal edeceğiz.  Bu da bizim sürekli zarar etmemiz demek. Ben dahil birçok üretici tulum peyniri üretiminden vazgeçip alternatif ticari faaliyetler yapmanın yolunu arıyor. Çünkü tabiri caizse çarkımızı döndüremiyoruz. Enflasyon karşısında var olan varlıklarımız eriyip gidiyor” diye konuştu 

Yeni Bir İkilem: Elazığ Mı, Erzincan Mı?

HERKES PARASINI FAİZE YATIRDI KİMSE STOKTA MAL BIRAKMIYOR 
Albay “ Eskiden büyük şehirlerde  çok büyük toptancı müşterilerimiz vardı. Özellikle büyük esnaf olarak tabir ettiklerimiz artık stoğunda mal bırakmıyor. Paralarını mala yatırmak yerine faize koyup öyle para kazanıyorlar. Biz eskiden 30- 40 ton bir kişiye satar aylarca o malı satardı. Şimdi ihtiyacı olduğu kadar alıyorlar. Bu da bizi çok etkiliyor” dedi.

ÜRETİCİLER HER GEÇEN YIL KÜÇÜLÜYOR YA DA MESLEĞİ BIRAKIYOR 
Üretimde en büyük problemimiz sattığımız ürünü yerine koyamıyoruz.  Petrol  ürünlerinin artması, yayla ve çoban ücretleri gibi temel harcama öğelerimizin artmasından dolayı ham madde yeterince  yapamıyoruz.  Üreticinin yeniden eski günlerine dönebilmesi için desteklerin artması, üreticiye düşük faizli kredi  verilmesi  ham madde üretimini artıracağı gibi fiyatlarında düşmesine olumlu katkısı olacaktır.  Şuan ki ekonomik ortamda çok düşük kar marjı ile satış yapıyoruz. Sattığımız malı da  yerine koyamadığımız için her geçen yıl küçülmememize sebep oluyor. 

TULUM PEYNİRİ ELAZIĞ’IN MI, ERZİNCAN’IN MI?
Tulum peynirinin asıl yöresinin Elazığ ve Tunceli yöresine ait olduğunu vurgulayan  Albay “Erzincan olarak anılmasının en büyük nedeni yaylalarının olmasından ve tüccarların oralı olmasından dolayıdır. Oysa tulum peyniri Şavaklılar ile özdeşlemiştir.  Özellikle Pertek ve Çemişgezek yöresine aittir.  Tanıtım yaparak bizim peynirimize sahip çıktılar ve Türkiye’de tulum peyniri denince akıllara Erzincan geliyor.  Elazığ tulum peyniri ile Erzincan’da üretilen peynir arasında çok fark var. Bizim bu yörenin ürünü çok daha kalitelidir. Yeterince bunu tanıtmayınca biz geride kaldık” diye kaydetti. 

Yeni Bir İkilem: Elazığ Mı, Erzincan Mı?

ÜRETİCİNİN KANAYAN YARASI: YAYLALAR 
Yıllardır süre gelen bir yayla sorunu yaşandığını dile getiren Albay “ Bir türlü bu konuda çözüm bulunamadı. Yani bizi bir muhtar ve birkaç köylünün insafına bıraktılar.  Yaylara afaki fiyat istiyorlar. Bu yüksek fiyatlar üretime yansıyor doğal olarak vatandaşın daha ucuz ürün almasının önüne geçiyor. Biz yaylalar bize ücretsiz verilsin diye bir talebimiz asla olmadı olmayacaktır. Biz para kazanırken yaylasını kullandığımız köylülere katkımız tabiki olsun ama yayla için istenilen paralar çok fazla olunca üretimin aksamasına yansıyor. Özellikle devlet büyüklerimizden ricamız yaylaların bağlı olduğu kaymakamlıklar tarafından yayla rayici belirlensin.  Devletimiz yayla kirasını belirlerse hiç kimse itiraz edemez ve seve seve kabul eder. Gel gör ki yolları olmayan yaylara ulaşmak için üretilen malları şehre götürmek için çektiğimiz sıkıntılara yüksek fiyatlarda eklenince yapılan işten zevk almanız devam ettirme isteğiniz kalmıyor.