Muhammed KURŞUN

Sanat Ahlaksızlık mı?

Muhammed KURŞUN

Sanatçı Melek Mosso’ya Isparta Anadolu Gençlik Derneğinin “Ahlaksızlığı özendiren hiçbir şarkıcının halkımız nezdinde sanatçı olarak kabul görmeyecek” açıklaması gündemdeki yerini alırken sanat ile ahlak kavramlarını birbirine karıştırdığımızı bu tablodan sonuç olarak görmekteyim.

Sanat nedir? Sanat değerleri nedir? Sanat ve ahlak ilişkisi nedir? Ahlak anlayışı nedir?

İşte bu soruları cevabına vakıf olmaz isek daha çokkkk bu gibi olaylarla karşı karşıya geliriz. Günümüzde sanat ve ahlak ilişkisini iyi incelemek gerektiğini düşünüyorum özellikle biraz araştırarak hangi konuya dikkat çektiğimi anlayabilirsiniz. Sanat ahlakı konusunda iki başlıkta irdeleyerek; aşırı özerkçilik ve aşırı ahlakçılık…

Aşırı özerkçilik son yüzyıllarda Batı dünyasında savunucu bulan bir anlayış olmasıyla birlikte sanat ile ahlakı birbirinden ayırmanın gayesindedirler hatta ikisi arasında daha üstün olan da sanat olduğunu savunulmaktadır. Peki sizce doğru mu?

Ben bu konuda doğru olduğu kanısında değilim. Sanatın tek kriteri de güzellik olduğunu düşünürsek sanat eserinin değerlendirmesinde ahlaka uygun veya aykırı olmasının hiçbir önemi yoktur! Net mi?

Üniversite derste öğrendiğim bir isim var Tolstoy…! Rus yazar Yirminci yüzyılın en önemli ahlakçı yazarlarından ve sanatta ahlaki değere önem veren ve savunan biri ayrıca on üç çocuğu olması da ayrı bir ilgimi çekmişti…!

Bende Tolstoy gibi düşünen biriyim yani sanat; güzellik ve haz meselesi değil ahlaki değerlere dayalı yüce bir iş olmalıdır. Sanat eserinin değerlendirmesinde başvurulması gereken asıl kriter de ahlaka uygunluk olduğunu düşünüyorum. Özellikle ahlaka aykırı sanat eserleri veya gösterilerinin çocuklar ve gençlerden ve hele hele eğitim kurumlarından uzak tutulması gerektiği fikri de doğrudur.
Hülasa, sanatın toplumda önemli bir yer olduğunu hatta insanın hayatında vazgeçilmezliğini düşünürsek ahlaki değerlerin toplumda önem arz ettiğini görmemezlikten gelemeyiz. Sanatı icra eden tüm sanatçı dostlarımızın etik olan ahlak kavramını ön planda tutarak işlerini icra etmeleri gerekmektedir. Türk sanatçısının bir duruşu ve çizgisi vardır. Geçmişteki örf ve geleneğini unutmamalı ve fabrika ayarlarına dönmenin fayda getireceğini düşünmekteyim velhasılıkelam…

Yazarın Diğer Yazıları