Muhammed KURŞUN

Optimetrist Neden Yok?

Muhammed KURŞUN

Çok bilinmeyen ama yurtdışında çok popüler olan mesleklerden biri de Optometristliktir. Optometristlik mesleğinin Türkiye’de çok yaygın olmamasının sebebi, henüz Türkiye’de bu eğitimi veren bir kurum bulunmamasından dolayıdır. Peki, buna birileri engel mi?

Geçtiğimiz günlerde bir dost meclisinde iddia edilen ve bu konuda beni de araştırmaya sevk eden bir konu oldu ki; OPTİMETRİST…

AB ülkelerinin tamamında ve dünya ülkelerinin ülkemiz hariç hemen hemen tamamında bulunan optometri bölümü ülkemizde belirli lobilerin engeline mi takılıyor?

1992 yılında açılması düşünülen optometrist maalesef optisyenliğe çevrilmiştir. Buna engel olanların maksatları neden araştırılmadı?

Bugüne kadar optisyenlik bölümünden mezun olanlar kamuda neden istihdam edilmediler?

Bu sorulara cevap arandığında inanıyorum ki iddia edildiği gibi çok kokusu çıkacaktır…

Özellikle 40’lı yaşlardan sonra sıklıkla görülen göz hastalıkları ve gözlük alımlarını kendimizden, çevremizden yakinen şahit olduğumuz bir konudur. Önce uzun bir randevu tarihinden sonra göz doktoruna gidilir sonra göz doktoru gözlük için ölçü verir ve vatandaş da optikçinin yolunu tutar. Tabi anlaşmalı olduğu birine yönlendirmemiş ise…!

Avrupa’da Optometrist, gözlük ve lens reçete etmeye yetkili olan sağlık personeli olmakla birlikte cerrahi müdahaleleri yoktur. İnsanlar bu konuda tercih ettiği optometristi seçer ve muayenesini olurlar. Başka bir değişle rekabet var ama haksız kazanç yok!

Ülkemizde ise; optisyenler iki yıllık önlisans eğitimi aldıktan sonra kısıtlı ölçüde gelen reçetelere göre hareket alanında devam ederler. Oysaki bu dar alanda yer alan ve ciddi bir sağlık sektörünü bu şekilde birilerin tekeline vermek ne kadar doğru diye düşünüyorum.

Hülasa; iddialar doğrultusunda lobilerin rantlarına engel olunmalı, denetlemeler artırmalıdır. Türkiye’de üniversiteler Optometristlik eğitimi vermeli, optisyenlik bölümü mezunları kamuda istihdam edilmeli ve Mesul Müdür sistemi getirilmelidir. Böylelikle hastaların muayene imkânı zorlaşmayacak ve daha kolaylaşacaktır. Umarım sağlık konusunda yapılan yanlışlıklardan biran evvel doğru yola buluruz velhasılıkelam…
 

Yorumlar 2
buse 22 Mart 2021 10:56

tüm dünyanın nerdeyse tamamında Optometri bölümü okuturken ülkemizde olmaması çok ilginç!

Ferhat torun 18 Mart 2021 16:29

Türkiye nin kanayan yarısını çok güzel özetlemişsiniz. Malesef ülkemizde optometri yok .açılmıyor, veya açılması engelleniyor.Devlet hastaneleri 1 ay sonra randövü verirken özel hastane ve tıp merkezleri 150 ile 1000 TL civarinda göz muayene ücreti alıyorlar.Ayrıca reklamlarindada göründügü gibi elindeki gözlügü kırarak halkı yapilan göz amaliyatiyla gözluk takmaktan kurtaracagını iddea ediyorlar.oysaki her göz ameliyat icin uygun deyildir .Ama konu ticaret olunca herşey normalmiş gibi gösteriliyor. Bence ülkemizde SMYO optisyenlik bölüm mezunlarinin ve ögrencilerinin optimetriye geçiş yapması ve cerrahi müdahale olmadan ölcüm yapması ve uygun olan göz numarasıni daha nizami bir şekilde birinci kişi olarak hastayla muhatap olması gerekir diye düşünüyorum.Birçok ülkede bulunan optimetrinin ülkemizde bulunmaması büyük bir eksiklik .Ayrica işitme cihazlarında satıs uygulama ve testlerin yapilması için nasıl odyoloji varsa göz dede optimetrinin olmasi gerekir.Bence bir an önce optisyenlere gereken egitimin ardindan yetki verilmesi gerekir.bu kapsamlı ve güzel yazinizin amacına ulaşması dilegiyle .selamlar

Yazarın Diğer Yazıları