Muhammed KURŞUN

'Kula Bela Gelmez Hak Yazmayınca, Hak Bela Yazmaz Kul Azmayınca'

Muhammed KURŞUN

Zelzeleler, yere batmalar, kılık değiştirmeler, coronavirus derken şimdide gıda da sıkıntı yaşamaya başladık. Özellikle son günlerde dile getirilen domates kıtlığı maalesef dünya coğrafyasında dengelerin nasıl bozulduğunu ortaya koymaktadır.

Bilindiği üzere İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak aslında gözden kaçırdığımız bir durumu bize tekrar hatırlatma fırsatı doğurdu. Buna göre, domates (sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış veya konserve edilmiş) 'İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklenmiş oldu ve böylelikle domates ihracatı için Ticaret Bakanlığından izin alınması gerekecek… Net mi?

Kıymetli dostum Gazi Üniversitesi Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Abdullah TÜRKER’in ifadesiyle; buzulların hızla erimesinden dolayı Grönland kıyılarında 6 ton metan gazı tespit edildiğini yani başka bir deyişle açığa çıkan gaz karbondioksit ile temas ettiğinde sera gazı etkisi yapacağı ve Dünya’nın giderek daha ısınacağı söyledi.

Tarihe baktığımızda ise kıtlık konusunda ciddi anlamda dünya nüfusunun etkilendiğini görmekteyiz. Bunların içerisinde en büyüğü Çin Kıtlığı 1959-61 Tarihin en ölümcül kıtlık olarak belirlenen ve kayıtlara düşerek 1959 ve 1961 yılları arasında Çin’de meydana gelmiş ve bu felaketten 15 milyon ölüm bildirirken, uzmanlar ölüm oranının daha yüksek olduğu ve sayıların 20 ila 50 milyon arasında değiştiği konusunda hemfikir.

Yaşanan kayıtlı diğer kıtlıkları ise şöyle; 1907 Çin Kıtlığı, Chalisa Ve Güney Hindistan Kıtlıkları 1782-84, 1770 Bengal Kıtlığı, Sovyet Kıtlığı (Holodomor) 1932-33, Rus Kıtlığı 1921, Kuzey Kore Kıtlığı 1994-98, Pers Kıtlığı 1917-19, İrlanda Patates Kıtlığı 1845-1853…

Peki, sizce bu kıtlıkların neden olduğunu merak ettiniz mi?

Şükrün kaktığı ve haksızlığın olduğu düzende dünyada oyun kuralını ihlal ettiğimizi hep unutuyoruz maalesef. Hal böyle olunca yapılan oyun kuralları ihlalinde Yaradan bize ikaz vermektedir. Yoksa dünyada herkesin yetineceği yiyecekte içecekte var. Manevi anlamda elbette biz iman edenler için tam bir yöneliş ve teslimiyet olması gerekirken maalesef bizlerde oyun kuralların dışına çıkmaktayız.

2023 yılında ciddi anlamda büyük bir kıtlıkla karşı karşıya gelecek gibiyiz. Yapılan önlemlerin cevap vermediğini görmekteyiz ve bu süreç çok pahalıya patlayacak gibi durmaktadır.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAV) hadis-i şerifinde, "Efendimiz (SAV), 'Ümmetim dünya çapında kıtlık görmeyecek' buyurmuştur. Umarım bizlerde laikiyle ümmet oluruz…!

Hülasa, yaşanan bu olumsuzluklar aslında birer imtihan ve ikaz olduğunu unutmayalım. Gerçek şu ki; ömrümüzün kısa diliminde azan değil şükreden kullardan olalım velhasılıkelam…   
 

Yazarın Diğer Yazıları