Muhammed KURŞUN

KPSS Sınavı Kalksın

Muhammed KURŞUN

Rahmetli Ecevit Hükûmeti döneminde eşitlik ve adil bir anlayış ile şeffaflık getirilmesi planlanan devlet kurumlarına girme koşulları 1999 yılında Kamu Personeli Yasası’nda yapılan düzenleme ile daha önce DMS adı ile uygulanan sınav, bu tarihten itibaren KMS olarak isim ve nitelik değiştirmiştir.

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel'in 2000 yılında bir soru önergesine verdiği yanıtta ilk defa yapılan DMS sınavında 1.328.959 kişi girmiş olup boş kadro ve yerleşen sayısı 19.0323 kişi olduğunu söylemiştir. Tabi daha sonra yapılan sınavlarda da her ne kadar adları değişse de istihdam olarak kamuya yerleşen sayıları hep aynı oranda kaldı yani milyonlarca işsiz ve sınav sonrası yine milyonlarca işsiz…!

Adil ve şeffaf olarak planlanan bu sınav sisteminde maalesef birçok yapılan sınavda şaibe ile gündeme oturmuştur. Peki bunun mümessili kim?

1999 yılında düşünülen ve uygulamaya konulan kamuya yerleşme sınavı elbette samimi olarak görülse de art niyetli kanı bozuklar için fırsat deryası oldu. Nasıl mı?

Soru bankalarında görev alan personel kendisini deşifre ederek piyasaya art niyetli kişilerle ortaklıklarda bulundukları aşikardır. Hatta bazı yayın evlerinde ek olarak çalıştıkları da bilinmektedir. Yine geçtiğimiz dönemlerde FETÖ örgütlerin ÖSYM camiasında at oynadıkları alenen ortadadır. Milyonlarca gencimizin hayallerini haksız bir şekilde ellerinden alınması ne kadar şık olabilir ki?

Benim önerim KPSS sınavı kalksın ve yerine oluşturulacak yeni bir sınav komisyonu kurulsun. Bu komisyon devletin gizli servislerinde görev yapan ve kamuoyu tarafından görevleri bilinmeyen bir ekip oluşturulsun. Bu ekip ÖSYM’den bağımsız olarak hareket etmelidir. Şeffaf ve adil bir şekilde süreci yönetmeli hiçbir şaibeye yol açılmamasına önderlik etmelidir.

Hülasa, KPSS itibarını kaybetmiştir ve yeni sınav modelini uygulamaya koyma zamanı gelmiştir. Yetişen pırıl pırıl gençliğin umutlarına palanga vurulmadan yapılan bu yanlışlardan ders alarak yeni bir sınav modülü ortaya koymalıdırlar velhasılıkelam…
 

Yazarın Diğer Yazıları