Muhammed KURŞUN

Bölgesel Asgari Ücret Neden Olmasın?

Muhammed KURŞUN

Asgari ücret 2023 zammı için başkent kulislerde değişik rakamlar konuşulma başlamışken sizler için bende bir tahminde bulunmak istedim. Çünkü her zam öncesi spor toto gibi tahminler gelmeye başlar ve yaklaşan tahminlerde ise ben demiştim muhabbeti devam eder gider vay anasını…!

Öncelikle belirtmekte fayda görüyorum ki; Asgari Ücreti Belirleme Komisyonu diye bir kurum var. Bu komisyon yönetmeliğin madde-8’de taraflarını belirlemiş. Elbette son sözü söyleyecek burada görev alan komisyon üyeleri ama aslında kamuoyu olarak görüş beyan etmenin bir mahsuru olduğunu sanmıyorum hatta ilk kez bu yıl 81 ilde beklenti anketi yapılarak oluşturulacak raporla masaya oturulacak. Bu güzel çalışmanın umarın diğer komisyonlar içinde örnek teşekkül eder.

Her yıl zamların ‘enflasyon altında kalmayacak’ sözleri elbette çalışanın yüzünü güldürürken gelir dağılımın eşit noktada olduğunu sanmıyorum. Yani Elazığ’da ki asgari ücretli kardeşimle, Hakkâri’deki kardeşim arasında fark olduğu gibi İstanbul'daki kardeşim arasında da fark var. Ne gibi mi?

Mesela; Hakkari’de kira aralığı 700-800 bandında iken Elazığ’da 1.000-1500 TL ve İstanbul’da 6.000-15.000 TL aralığında… Bir örnek daha vereyim ulaşım! Emekçi kardeşim işine bir vasıta gidilirken büyük şehirlerde bunu söylemek kolay olmuyor. İki hatta üç vasita değişen işçi kardeşlerimiz var. Şimdi bana diyeceksiniz işine yakın bir yerde evini tutsun diye öyle bir dünya yok.

Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmış ise bunu asgari ücretlide yapamaz mıyız? Sözüm şu ki; asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerekiyor. İstanbul'daki bir asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı.

Hülasa; bölgesel asgari ücret belirlenmeli ve gelir seviyesine denge gelmelidir. Elbette enflasyonun altında olmamalıdır. Lakin bazı bölgelerde bu rakamları gider ölçekli iyi değerlendirmek lazım derim. Hım bu arada tahminimi merak edenler için söyleyeyim, 8.500-9.500 TL aralığında olacağı kanısındayım. Umarım 2023 yılı çalışanlarımızın refah düzeyinin yüksek olduğu, evlerinde yiyeceğinden ısınmasına kadar yüzlerin güleceği bir yıl olur velhasılıkelam…  

Yazarın Diğer Yazıları