Muhammed KURŞUN

Asgari Ücret Zam Oranı Memur ve İşçiye Yansır mı?

Muhammed KURŞUN

Malum asgari ücret zam oranları açıklanmadan önce bu konu ile ilgili görüşlerimi paylaşmıştım. Özellikle fiyatlardaki oynaklık yüzünden maalesef alım gücünün zorlaştığını ve en az 8500-9500 arası olması gerektiğini ifade etmiştim. Tabi başkent kulislerinde de bu görüş ortada iken bazı kesimler bunun olmayacağını özellikle %20-30 bandında olacaklarını söylüyorlardı. Aslında kimin ne söylediğinden ziyade piyasanın durumu ortada…!

Şimdi sırada Memur ve İşçi kesimleri ile emeklilerin alacakları zam oranında…

Dünkü görüşmede Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aralık ayı enflasyon oranı ile birlikte gerçekleşecek zam oranına ilave bir artış yapılması gerektiğinin altını çizmesi ve asgari ücret zam oranlarının piyasa araştırması olduğunu buna göre verilecek zammın bu doğrultuda olacağını vurgulamıştı. Ayrıca ilave zam isteklerinin yanı sıra vergi dilimi konusunda da beklentilerinin olduğunu ifade ederek maaşlardaki adaletsizliğe dikkat çekmesini de olumlu karşılıyorum.

Memur ve İşçi federasyonlarının toplu sözleşmelerinin oranlarının dışında bir tablo çıkması elbette yaşanan ekonomik krizlerinin yansıdığı alım güçlüğü zorluklarından başka ne olabilir ki!

Memur, işçi ve emeklilere enflasyon farkının dışında bir zam yapılması maalesef zaruri hale geldiğini her halde inkâr etmek yanlış olur. Özellikle en düşük memur maaşında iyileştirme yapılması gerekiyor. Bakınız büyük şehirlerde yaşayan memur kardeşlerimiz kiralarını ödemelerde güçlük çekmektedirler. Aldığım bilgilerde özellikle tayin isteyip memleketlerine geri dönüş yapmak isteyenlerin sayılarının artması hiç hoş bir şey değildir.

Yaşanan olumsuzluklar aşikârdır, yapılacak en düşük %40 zam elzemdir!

Benim öngörüm bu doğrultudadır yani en düşük %40 zam olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Yine en düşük emekli maaşının da ise seyyanen verilecek bir ücretle 3.500’den “5 bin ile 6 bin” bandında iyileştirilmesi noktasında olacağını düşünüyorum.

Hülasa, güçlü bir devletimiz var ve yaşanan bu olumsuz ekonomik hava elbette yapılacak iyileştirmelerle düzelecektir. Yarınlara daha umutlu bakmak için bu iyileştirmeler elzem olduğunu söyleyelim velhasılıkelam… 
 

Yazarın Diğer Yazıları