Muhammed KURŞUN

'Adriyatik'ten Çin Seddi'

Muhammed KURŞUN

Bilindiği üzere 1990’ların başlarında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte, Orta Asya’da “Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan”, Kafkasya’da ise “Azerbaycan” bağımsızlığını ilan etti. O dönemlerde etnik köken ve din bağı bulunan beş bağımsız Türk Cumhuriyeti elbette dünya basınında büyük ses getirmişti hatta  “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne” sınırı olan geniş bir alanda Türk birliğinin oluşacağı yönünde bir ümit doğduğunu unutmayalım!

Aradan 32 yıl geçti ve bugün dost ve kardeş Özbekistan’ın bağımsızlığın ilan ettiği gün buradan Özbek kardeşlerime tebriklerimi iletmek istiyorum. Elbette “Adriyatik’ten Çin Seddine kadar uzanan Türk Yurdu” eksenli jeopolitik konuma sahip tek ülke Türkiye…

Peki, geçen 32 yıl içerisinde Türk Yurdu ile ilgili neler yapıldı?

Açıkçası çokta bir şey yapıldı diyemem. Bağımsızlığını kazanan cumhuriyetler, tanıştıkları yenidünya düzeninde kendilerine yol gösterecek bir rehbere ihtiyaç duysa da hatta ABD ve Batı ise ülkemiz üzerinden bu coğrafyaya nüfuz etmek istediği için yaklaşımlarımızı destek verseler de bunu iyi kullandığımızı sanmıyorum. Neden diye soracaksanız ben derdim ki; Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkiler arzulanan seviyeye çıkamadı ve stratejik bir derinlik kazanamadığı söyleyebilirim. Çünkü geçen 32 yıl süre içerisinde Rusya’nın tepkilerini düşünerek hep bir adım geri durduk. Oysaki batının desteği ile birlikte bugün arzulanan Turan Birliğini çok rahat oluşturabilirdik.

Şimdi bana diyeceksiniz ki; Rusya'dan ne çekineceğiz?

O zaman size yakın tarihten bir örnek vereyim; Ankara’da toplanan birinci zirvede Azerbaycan ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorununa ilişkin destek beklentileri, Ermenistan’ın Rusya tarafından desteklenmesi gerçeğinden ötürü gerçekleşmemiştir…!

Mesele net mi?

Şimdi bir kez daha vurgulamak isterim ki; hangi hükümet gelirse gelsin masasında mutlaka Türki Cumhuriyetler klasörüyle gelmelidir. Unutmamak gerekir ki; güçlüye entegre olma eğilimi tarihte her zaman karşımıza çıkmıştır. Rusya – Ukrayna savaşında daha önce yazdığım yazıda da belirtmiştim; kartlar yeni baştan dağıtılıyor. Bu masada Türkiye sahada gücünü en iyi şekilde göstermelidir. Turan Boyunu Adriyatik’ten Çin Seddine tekrardan Tarih sayfalarında yer almalıdır.

Hülasa, Özbekistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği bu güzel günde Türki Cumhuriyetlerini unutmamız gerektiğini ve tarihteki altın harfler yazdığımız günlerin aşkıyla dünyada kaşemizi konuşturma zamanı gelmiştir. Unutmayalım ki; Tarihini bilmeyen bir toplumunun geleceği yok olmaya mahkûmdur velhasılıkelam…

Yazarın Diğer Yazıları