Muhammed KURŞUN

'20yearschallenge' Saçmalığı

Muhammed KURŞUN

Sosyal medyada gündeme gelen Challenge meydan okuma anlamına geliyor. Aslında kime meydan okuyorsa o da ayrı bir konu…

Yahu biz adam olmayız; hani deriz ya millet çıktı Ay’a biz kaldık yaya!

Pes pes pes… Sosyal medyayı kasıp kavuran yeni trendler kervanına 20'li yaşlar challenge akımı girdi ve sizi alkışlıyorum!

Bu arada akıma katılım sonucunda elde edilen bazı verilerin (data) reklamcılık faaliyetleri, yüz tanıma ve yapay zeka için de kullanılabileceğini unutmamak gerekir! Ben söylemiş olayım da siz bu akıma devam etmek istiyorsanız arzu keyfiniz bilir. Ben bu kısa uyarıyı yapayımda sonradan ben demiştim demek istemiyorum ama neyse aynen diğer yazılarımda olduğu gibi…

Önce insan kendisine hep sormalı nereden geliyorum nereye gidiyorum. 20 sene önceki mezarlıkların dolulukları ile şimdiyi mukayese etmeli insan ve ölümü aklından çıkarmamalıdır. Her yaşın kendisine has güzelliği vardır tabi yaşamasını bilene…

Hep dile getirdiğim bir kıssayı paylaşmak istiyorum;

Sultan IV. Murad Han'ın huzuruna bir adam getirdiler. Adam, bir dikiş iğnesini yere dikiyor, iki adım uzaktan başka bir iğneyi atarak öbürünün deliğinden geçiriyordu.

Padişah, adamın hünerini orada gördükten sonra hemen adamlarına emir verdi:

-Bu adama yüz altın verin, sonra da yüz değnek vurun!

"Bu ceza da niye Sultanım?" Adam şaşkına döndü. Yaptığı bu işi belki dünyada bir yapan bulunmazdı. Ancak Sultan niye böyle emir vermişti? Bu düşünceler arasında sordu:

-Padişahım, böyle bir hünerime karşılık yüz altın ihsan buyurdunuz, bunu anladım ama yüz değnek vurularak cezalandırılma mı anlayamadım?

Sultan Murad Han biraz da celalli bir halde cevap verdi:

-Yüz altın, kimsenin beceremediği bir hüner gösterdiğin için, yüz değnek de zekânı, kabiliyetini ve zamanını böyle faidesiz bir işe harcadığın içindir... Bre adam!

Hülasa, bu münferit bir başarının kimseye bir faydası yoktur. İnsanlığa faydalı bir iş üzerinde çalışmalıdır. Terazi ve tartı var, her şeyin bir vakit var velhasılıkelam… 

Yazarın Diğer Yazıları