Muhammed KURŞUN

14 Mayıs'a Son Viraj

Muhammed KURŞUN

Yıllardır seçim öncesi analiz yaparak öngörüleri mi paylaşırım ve bu seçimlerde de yine bir analiz yaparak sizlerle paylaşmak istiyorum…

Gerek anketlerin ortalaması, gerek başkent kulisleri ve gerekse meydanlardaki halkın dilini ortak alarak bu seçimlerin A veya B partileri için çantada kekliktir demek zor olur!

Öncelikle 4 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde %50+1 alacak bir aday görünmüyor ve tamamen ikinci tura kalacak gibi duruyor. İkinci turda ise Sayın Muharrem İnce ve Sayın Sinan Oğan’a gidecek oyların Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gidecek eğilimin olduğunu söyleyebilirim. Buda ikinci turda Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 13.Cumhurbaşkanı seçileceğidir.

Tabi Cumhurbaşkanlığı Seçimini TBMM’deki sandık dağılımı için aynı şeyleri söylemek zor olur!

Birinci analizim burada oluşacak tablo 301 çoğunluğunun Cumhur İttifakı veya Millet İttifakı tarafından alınamamasıdır. Yani HADEP’in çoğunluğu sağlayacak bir parti konumunda olması elbette içeride ki bazı vekillerin rahatsız olacağı benim öngörümdür. Böyle bir tablo karşısında İYİ Parti’nin anahtar parti olacağını ve Cumhur İttifakına destek vererek siyasette yeni bir nefes getireceğini söyleyebilirim.

İkinci analizim ise HADEP'in Millet İttifakı’na verdiği destekle birlikte hükümetin kurulması ama işlev olarak Cumhurbaşkanlığını alamaması ile birlikte erken seçime gidileceğini söyleyebilirim. Tabi her iki analizimde de anlaşıldığı üzere bu seçimler kolay kazanılacak gibi görünmüyor hele ara fark atarım havaları sadece askıda kalır bunu da söylemiş olayım.

Buradan iki uyarım olacak; birincisi seçimler demokrasimizin nişanesidir ve bir yarış olduğunu unutmayalım. Sonuçta her partinin politikasında devlet vardır Türkiye vardır. Zaten bu zihniyette olamayan bir parti demokrasi yarışında esamesi dahi söz konusu olamaz. Bu bağlamda bu yarışı gölgelendirme adına bazı provokatörlerin eylemlerini umursamanın bir manası yoktur. Varsın gitsinler kendi çöplüklerine…

İkinci uyarım ise seçim sonrası; seçimden hemen sonra kazanan tarafı millet olarak tebrik etmek ve seçilen ise Türkiye’yi kucaklayarak bu birlik mesajlarıyla meşalesini yakmalıdır. Mevzu bir erdemliktir, devletçiliktir. Her seçimlerin elbette bir kazananı birde kaybedeni olacaktır. Bunu anlamayacak kadar beyinsiz olmadığımızı düşünüyorum.

Hülasa, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ülkemize birlik, beraberlik, huzur getirmesi temennilerimi söylemek istiyorum. Kazanan Türkiye olsun velhasılıkelam…    

Yazarın Diğer Yazıları