Alparslan Kılınç

Boykot En İyi Nasıl Yapılır?

Alparslan Kılınç

İsrail’in Gazze’deki sivilleri katletmeye başladığı tarihten itibaren İsrail ve onu destekleyen ülkelerin mallarını boykot etmeye başladık.

Bu katliama karşı sessiz kalamazdık. Karınca kararınca bizler de bu soykırıma ve hukuksuzluğa karşı bir refleks geliştirmemiz gerekiyordu. Bu nedenle sosyal medya hesaplarımız başta olmak üzere birçok platformda İsrail ürünlerinin isimlerini yayınlayarak boykotun başarıya ulaşması için çaba sarf ediyoruz.

Kapitalist dünya düzeninde para her şey olduğu için İsrail ürünlerini boykot etme etkili bir yöntem olacaktır. O yüzden buna herkesin destek vermesi önemlidir. Soframızda bulunan bir içeceği ya da fast food ürününü değiştirmemiz zor olmayacak hatta belki de bu sayede sağlık beslenme alışkanlığı da kazanmış olacağız.

Ancak teknolojik ve diğer ürünlere baktığımızda şu gerçekle karşılaşıyoruz neredeyse bu piyasadaki ürünlerin tamamına yakını bunlara ait. Yani anlayacağınız biz tembellik yaparken adamlar durmamış çalışmış. Hayatımızın her alanına hakim olmuşlar. Bizi kendilerine köle yapmışlar. Onlara mecbur kalmışız.

Halbuki kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in ilk inen ayeti Alak Sûresinin ilk ayeti “Yaratan Rabbin adıyla oku!” ayetidir. Hepimiz de bu ayeti çok iyi biliyoruz. Ama uygulamada sıkıntımız var.

Müslümanların müşriklerle yapmış olduğu Bedir Savaşı sonrasını hatırlayalım. Savaş sonunda alınan esirlerin özgürlüklerini kazanması için getirilen şart neydi? Esirlerin bir kısmı fidye (belirlenen bir miktar para) karşılığında serbest bırakılacaktı. Bu parayı bulmayan ve okuma yazma bilen esirlerden her biri Müslümanlardan on kişiye okuma yazma öğretmesi şartıyla serbest kalacaktı.

Avrupa karanlık dönem diye isimlendirdiğimiz bir Orta çağ yaşadı. Müslüman dünyası bilim ile uğraşıp yeni icatlar yaparken, Avrupa melekler dişi mi, erkek mi diye tartışıyordu. Ama sonrasında Avrupa Aydınlanama çağı ile birlikte bir gelişme kaydetti. Bilimsel gelişmeler yaşadı. Netice itibariyle bugünkü başarıları elde etti.

Avrupa’da 17. yüzyıldan itibaren bu gelişmeler yaşanırken. Maalesef biz her geçen gün bilimden uzaklaştık. Avrupa’nın gerisinde kaldık. Onları takip etmeye çalıştık.

Yukarıda vermiş olduğum örneklerden de anlaşılacağı üzere dinimiz eğiteme önem vermiş ve hep teşvik etmiştir. Peki o zaman biz neden dinimizin emrine uymuyoruz? Neden her şeyi yabancıların icat etmesini bekliyoruz?

Çok şükür elektrikli bir yerli arabamız ve son yıllarda markalaşmaya başlamış bir savunma sistemimiz var. Ama bunlar yetmez. Her alanda markalaşmış ürünlerimizin olması lazım. Bunun içinde eğitim şart. Bunlarla ancak her alanda kendi ürünlerimizi üreterek baş edebiliriz. Bunun için de okumamız şart. İyi eğitim almış, bilimsel gelişmeler yapacak insan gücüne ihtiyacımız var.

Boykotun en iyisi yerli ve milli ürünler üreterek olur. Ne kadar ekonomik gücümüz olursa, o kadar da siyasi gücümüz olur. O zaman da bunların zulmüne dur diyebiliriz.

Unutmayınız İsrail ürünlerini boykot ederek bu zulme dur demiş oluyoruz.

Sağlıcakla kalın. Boykota devam edin.

Yorumlar 9
Neslihan 07 Şubat 2024 09:32

Kesinlikle hocam meseleye en doğru yaklaşım da bu. Elbette boykot ediyorduk devam da edeceğiz. Lakin onlara asıl zararı, piyasaya hakim olacak ürünler üreterek, çalışarak ve bilinçli hareket ederek verebiliriz. İlminze bereket hocam

Hakan 31 Ocak 2024 08:30

Eline sağlık

Yadem 30 Ocak 2024 08:30

Boykota herzaman devam edilmeli üstadım güzel bşr yazı kaleminiz daim olsun

Hüseyin ÇAHAN 30 Ocak 2024 00:12

"Boykot benim neyime" düşüncesinde olan içimizdeki şeref yoksunu mahlukatlar var olduğu sürece katil İt-rail zulmüne devam edecektir..

Kemal 29 Ocak 2024 19:08

Boykotun nasıl yapılması gerektiğini çok güzel anlatmışsınız en güzel boykot yerli üretimdir kaleminize sağlık

Canan Kazancı 29 Ocak 2024 18:23

Ne zaman ki kendimiz üretir, icat ederiz o zaman bu savaşı kazanırız. İsrail ürünlerini mutlaka boykot etmeliyiz.

Hasan Çakmak 29 Ocak 2024 18:15

Kesinlikle boykota devam.

Bayram Sevim 29 Ocak 2024 18:06

israili boykot etmeyi konu alan yazıyı kaleme aldığın için sana çok teşekkür ederim.

Vedat 29 Ocak 2024 17:59

Emeğine yüreğini sağlık değerli kardeşim

Yazarın Diğer Yazıları